بازار گوشت با حذف دلالان و تعادل در قیمت سامان میگیرد
بررسیها نشان میدهد بازار گوشت با حذف دلالان، جلوگیری از صادرات بیرویه و تعادل در قیمت سامان میگیرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، در روزهای گذشته قیمت گوشت قرمز در بازار افزایش یافته است و وزارت جهاد کشاورزی سعی میکند با توقف صادرات دام، قیمت را در بازار کنترل کند اما اتحادیههای تولید در کنار موافقت با صادرات، یک گام فراتر نهاده و معتقد هستند که مافیای داخلی گوشت مانع صادرات دام میشود. از سوی دیگر این تناقض عجیب در ذهن مردم نقش بسته است که اگر دام مازاد در کشور وجود دارد چرا قیمتها بالا میرود؟
در کشور سالانه 850 تا 900 هزار تن گوشت تولید میشود در حالی که نیاز کشور سالانه یک میلیون تن است، اما آمارهای جدیدی وجود دارد که نشان میدهد سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور کاهش یافته است.
منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور روز شنبه گفت: سرانه مصرف گوشت قرمز در محدوده 7 تا 9 کیلوگرم است؛ با استناد به صحبتهای این مسئول نیاز به گوشت قرمز در کشور 600 تا 765 هزار تن میشود و با این حساب گفته اتحادیههای تولید مبنی بر وجود دام مازاد نزدیک به یقین است، آنها بارها گفتهاند که کشور در تولید گوشت به خودکفایی رسیده و دام مازاد هم وجود دارد.
بنابراین به نظر میرسد که خودکفایی در گوشت یا افزایش عرضه در بازار نه به دلیل افزایش تولید بلکه کاهش سرانه مصرف در کشور محقق شده است.
پوریان همچنین در گفتوگو با ایرنا اظهار داشت: با وجود مازاد دام زنده سبک و سنگین در کشور، انتظار میرود شرکت پشتیبانی این دام را خریداری و ذخیرهسازی کند که این شرکت نیز اعلام کرده که ذخایر راهبردیاش تکمیل است و امکان خرید و ذخیرهسازی را ندارد. وی تصریح کرد: روز یکشنبه قیمت دام زنده سبک از انواع گوسفندی (میش، ماده و بره نر کشتاری درجه یک و بز) بین ۴۵ تا ۸۲ هزار تومان و انواع دام سنگین زنده (گوساله حجیم، گوساله ماده، گوساله درجه یک) بین ۵۵ تا ۸۵ هزار تومان بود.
بر اساس این گزارش، بررسیهای میدانی نشان میدهد که قیمت هر کیلوگرم شقه گوسفندی بین ۱۹۸ تا ۲۴۰ هزار تومان، ران گوسفندی بین ۲۲۰ تا ۲۷۰ هزار تومان، گوشت گوساله بین ۱۹۵ تا ۲۴۴ هزار تومان، هر دست جگر بین ۲۲۰ تا ۲۸۸ هزار تومان است.
دلایل گرانی گوشت
بررسیها نشان میدهد که سرانه مصرف از گوشت قرمز به سمت گوشت مرغ رفته است، این به دلیل گرانی قیمت گوشت قرمز و البته تغییر ذائقه و البته فرهنگ پذیرایی مردم است که در مراسمهای مختلف از مرغ برای پذیرایی مهمانها استفاده میکنند.
حال سؤال این است که اگر مازاد عرضه در بازار وجود دارد چرا قیمتها به جای کاهش افزایش مییابد؟ مگر نه این است که قیمت گوشت را عرضه و تقاضا تعیین میکند و تنها محصول پروتئینی است که از قیمتگذاری دستوری ستاد تنظیم بازار مستثنی است. افشین صدر دادرس، رئیس اتحادیه دام سبک، علت اصلی رشد قیمت گوشت قرمز را افزایش هزینههای تولید میداند و میگوید که بخش عمده هزینه تولید مربوط به خوراک دام است که در ماههای اخیر پس از حذف ارز 4200 تومانی تا 5 برابر افزایش یافت. وی ادامه داد: پرورش دام فقط به هزینه خوراک منتهی نمیشود و هزینههای دیگری چون دستمزد کارگر، تلفات دام، واکسن و بهداشت، حملونقل علوفه و دام، اجاره محل و پسچر غلات و مرتع به اضافه میشود و باید 10 درصد سود دامدار را حساب کنیم؛ اگر این هزینهها را به 96 هزار تومان یا 120 هزار تومان قیمت خوراک دام اضافه کنیم به قیمت تمام شده دام زنده خواهیم رسید. پیشنهاد میشود وزارت جهاد کشاورزی وابستگی به واردات خوراک دام را که اکنون حدود 75 درصد است به حداقل برساند، همچنین با نظارت بر مدیریت تولید و اصلاح دامهای پربازده هزینههای تولید را کاهش دهد.
از سوی دیگر ضرورت دارد با تلاش دولت، دلالی و واسطهگری گوشت قطع شود، در این صورت تولید برای دامدار کمهزینه میشود و حتی با فروش به قیمت پایینتر هم حاشیه سود آنها حفظ خواهد شد.