عدالت اجتماعی و اقتصادی، شفافیت و مقابله با فساد در گرو تحقق دولت الکترونیک و هوشمندسازی است
جلسه علنی مجلس دیروز به ریاست محمدباقر قالیباف آغاز شد و بررسی عملکرد دستگاههای مسئول در تحقق اهداف دولت هوشمند و ارائه خدمات دولت الکترونیک در دستورکار قرار گرفت. محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی صبح دیروز در صحن علنی مجلس در نطق پیش از دستور با اشاره به برگزاری پرشکوه راهپیمایی اربعین حسینی گفت: برگزاری پرشکوه مراسم عزاداری شهادت سیدالشهدا در کشور عراق بار دیگر اتحاد اعتقادی شیعیان سراسر جهان حول محور نور تابان اهلبیت را به جهانیان نشان داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ملت عراق نیز با تمام وجود و با عشق خالص به زائران اباعبدالله خدمترسانی کردند و همچون سالهای گذشته مهماننوازی شایستهای از عموم زائران عتبات عالیات به نمایش گذاشتند که اینجانب به نمایندگی از مردم ایران وظیفه خود میدانم از همه مسئولان و مردم عراق به خاطر این خدمت بیمنت خاضعانه کمال تشکر را داشته باشم.
قالیباف عنوان کرد: همچنین به مناسبت فرارسیدن هفته دفاع مقدس، یاد و خاطره امام(ره) و شهدای سرافراز ایران عزیز را گرامی میدارم و به تمامی آزادگان و جانبازان و یادگاران دفاع مقدس درود میفرستم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به حادثه درگذشت «مهسا امینی» بیان کرد: در پایان درگذشت خانم مهسا امینی را به خانواده محترم وی تسلیت میگویم، درگذشت وی داغی بر دلهای ما گذاشت و از ساعت اول اطلاع نمایندگان از وقوع حادثه، ارکان نظارتی مجلس با حساسیت تمام فرآیند رسیدگی به این حادثه را در دستورکار خود قرار دادند. اینجانب مجدداً تاکید میکنم رسیدگی دقیق و اطلاعرسانی تمامی ابعاد پرونده درگذشت مهسا امینی ضروری است.
وی عنوان کرد: لازم است کمیسیون امور داخلی مجلس شورای اسلامی با حداکثر دقت و موشکافی کامل تمامی زوایا در سریعترین زمان ممکن وظیفه کارشناسی خود را برای اطلاع نمایندگان به مردم شریف ایران گزارش کنند. همچنین کمیسیون مذکور وظیفه دارد علاوهبر بررسی مصداقی درگذشت مرحوم مهسا امینی، برای جلوگیری از تکرار این قبیل موارد فرآیندها و شیوه اجرا در گشتهای امنیت اخلاقی فرماندهی کل انتظامی را مورد بررسی قرار دهد تا برای رفع شدن مشکلات موجود در چگونگی اجرای آن اقدام شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: متأسفانه دستگاههای متعدد فرهنگی و اجتماعی در مقوله حجاب، وظایف ایجابی خود را به درستی انجام نمیدهند. در چنین شرایطی مواجهه با هنجارشکنیها نیاز به برنامهریزی دقیقتر با ضوابطی روشن و استفاده از نیروهای آموزش دیده توسط فرماندهی کل انتظامی دارد تا با مسئولیتپذیری کامل از اعمال سلیقههای شخصی و خطاهای فردی و سیستمی جلوگیری کند تا این اقدامات مورد پذیرش مردم عزیز و نجیب ایران قرار گیرد.
وی تصریح کرد: یادآوری این مهم لازم است که دشمن هم مانند رویه همیشگی خود بهدنبال موجسواری از هر اتفاقی است و التهابآفرینی و ایجاد آشوب در کشور را در دستورکار خود قرار داده است. متأسفانه عدهای در داخل نیز خواسته یا ناخواسته در جهت خواست دشمن حرکت میکنند اما مردم عزیز ما هوش سیاسی خود را نشان دادند و تفاوت بین دلسوزی و منفعتطلبی را میفهمند و با منافقان نیز که زمانی خودشان چند هزار نفر از مردم عادی را شهید کردند و حالا داعیهدار درگذشت یک نفر شدند، همکاری نکرده و با اشک تمساح رسانه وابسته به حکومت کودککش سعودی گریه نمیکنند.
قالیباف اضافه کرد: از روز اول رئیسجمهور کشور، تیم دولت، مجلس و قوه قضائیه مجدانه پیگیر علل این حادثه و مشخص شدن مقصران بودند. زمان نشان خواهد داد که اعتماد مردم درست بوده و همه دستگاههای کشور در پیگیری این مسئله کوچکترین اغماضی نخواهند کرد. به امید خدا مجلس نیز این اتفاق را برای روشن شدن موضوع و اصلاحات مورد نظر ساختارها و فرآیندها مورد رسیدگی قرار میدهد و مردم نیز اجازه هیچ نوع سوءاستفاده را به دشمنان و همراهان آنان نخواهند داد.
اعلام وصول گزینه پیشنهادی وزارت کار
در جلسه علنی دیروز نامه رئیسجمهور به مجلس برای معرفی وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام وصول شد.
متن این نامه که از سوی محمدباقر قالیباف قرائت شد، به این شرح است: «در اجرای اصل ۱۳۳ قانون اساسی بدینوسیله جناب آقای محمدهادی زاهدیوفا، وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی را به همراه مشخصات، سوابق و رئوس برنامههای وی جهت اخذ رأی اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی مینمایم. دوام توفیقات حضرتعالی و همکارانتان را از خداوند متعال خواستارم. سید ابراهیم رئیسی»
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: با استناد به ماده ۲۰۲ آئیننامه داخلی مجلس، معرفینامه را به کمیسیون مربوطه ارجاع میدهیم و در زمان مقرر طبق آئیننامه در کمیسیونها بررسی و گزارش آن در صحن مجلس بررسی خواهد شد.
بیانیه نمایندگان
در قدردانی از مهماننوازی ملت عراق
در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی بیانیه نمایندگان مجلس در تقدیر از مهماننوازی گرم و صمیمانه ملت و دولت عراق قرائت شد.
متن این بیانیه که به امضای ۲۲۰ نفر از نمایندگان مجلس رسیده است، به شرح زیر است: «پیادهروی اربعین که همواره مظهر عشق و دلدادگی و بیداری پیروان اهلبیت علیهمالسلام بوده است، در سایه رهبری حسین بن علی (علیهالسلام) و علیرغم همه تهدیدات امنیتی بدخواهان و دشمنان قسمخورده مسلمانان در منطقه پرآشوب غرب آسیا، با جمعیتی میلیونی تبدیل به حماسهای بزرگ از اجتماع انسانی در جهان گشته است و حضور تمامقد و ایستادگی شیعیان حضرتش را در سراسر جهان به رخ میکشاند و تبدیل به بزرگترین نماد وحدت مسلمین و آزادیخواهان، علیه اقدامات تفرقهآمیز دشمنان و مصداق آیه شریفه « واعتصموا بحبل الله و لا تفرقوا» میباشد.»
در ادامه این بیانیه آمده: «پرواضح است که حضور بیش از ۲۱ میلیون زائر نشان میدهد که عشق به امام حسین علیهالسلام و امید به ظهور حضرت حجت ابن الحسن عجلاللهتعالیفرجهالشریف روزبهروز در حال افزایش بوده و جهان از این موضوع آگاه شده است. در این میان مردم عراق با نیت خدمت به زائران حسینی توانستهاند به بهترین نحو بدرخشند و نام خود را در دفتر خادمان مخلص اهلبیت علیهمالسلام ثبت نمایند.»
نمایندگان سپس افزودهاند: «اکنون که به فضل و توفیق الهی مراسم راهپیمایی اربعین سید و سالار شهیدان عالم حضرت اباعبداللهالحسین (علیهالسلام)، با تعامل، همافزایی و برنامهریزیهای مناسب دو کشور، علیرغم افزایش چشمگیر تعداد زوار در سال جاری، بحمدالله به نحو مطلوب و مناسب و در فضایی سرشار از معنویت و کاملاً ایمن و امن با حضور میلیونی دلدادگان و شیفتگان آن امام همام برگزار و بار دیگر موجب بهت و شگفتی جهانیان گردید، بر خود فرض میدانیم، از مهماننوازی گرم و صمیمانه ملت معزز و دولت محترم کشور دوست و برادر عراق و حمایتهای مراجع و علمای گرانقدر و همچنین از تلاشهای مجدانه و بیوقفه و معاضدتهای پلیس، نیروهای نظامی، حشدالشعبی، مرزبانی و امنیتی، موکبداران شریف و سایر دستاندرکاران در بسترسازی و فراهم نمودن شرایط و تسهیلات برای برگزاری این مراسم حماسی، باشکوه و به واقع بینظیر از باب «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق» به نمایندگی از ملت شریف ایران تقدیر و سپاسگزاری نمائیم.»
حامیان قاتل میترا استاد
مدافع کرامت زن شدهاند
احمد راستینه نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی ظهر دیروز در صحن علنی مجلس در تذکر شفاهی ضمن تسلیت به خانواده مرحوم مهسا امینی گفت: گرچه فوت خانم مهسا امینی سبب جریحهدار شدن افکار عمومی و داغدار شدن خانواده محترم ایشان شد اما همانگونه که رئیسجمهور و رئیس قوه قضائیه تاکید کردند انتظار میرود ابعاد این موضوع صریحاً شفاف شود تا «سیه رو شود هر که در آن غش باشد». سؤال مشخص از یک جریان سیاسی خاص در کشور این است که رهبران شما که فتنه ۸۸ و ظلم بزرگ آن را به مردم تحمیل کردند آن روزها کلید رمزشان «ندا آقاسلطان» بود و امروز «مهسا امینی» را کلید رمز خود قرار دادند.
راستینه با بیان اینکه زن را اسم رمز آشوبهای خود را قرار دادهاند، گفت: شاهد قتل مرحوم «میترا استاد» به دست لیدر جریان اصلاحطلب بودیم. در شرایطی که آنها نتوانستند در احراز قتل شک و شبهه ایجاد کنند حرمت و کرامت زن را با طرح موضوع پرستو بودن آن مرحوم زیر سؤال بردند. حالا همین افراد مدافع حقوق زن شدهاند.
نماینده مردم شهرکرد خاطرنشان کرد: به همه فتنهانگیزان و دروغانگیزانی که این روزها در فضای مجازی به هر دروغی متوسل میشوند تذکر میدهیم که بدانند نظام اسلامی در فتنه ۸۸ صبر انقلابی را مسئولیت خود میدانست اما امروز اقدام انقلابی را در دستورکار قرار خواهد داد.
قالیباف: مبارزه با فساد
مستلزم تحقق دولت الکترونیک
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی و پس از بررسی گزارش عملکرد دستگاهها در تحقق دولت الکترونیک اظهار داشت: از دولت تشکر میکنم که نسبت به حوزه فناوری دغدغه جدی دارد و از همکارانم در کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم تشکر میکنم که به موقع این گزارش را برای بررسی در صحن مجلس ارائه دادند.
وی بیان کرد: بدون شک همه ما میدانیم که هوشمندسازی و دولت الکترونیک اهمیت زیادی دارد. اصلیترین ابزار برای تحقق عدالت اجتماعی در کشور، هوشمندسازی است و اگر بخواهیم عدالت اجتماعی و اقتصادی برقرار کنیم، با فساد مقابله کنیم و شفافیت داشته باشیم باید هوشمندسازی و دولت الکترونیک مورد توجه قرار گیرد.
قالیباف تصریح کرد: بنده همواره گفتهام در کشور عملاً چهار قوه داریم که چهارمین قوه بوروکراسی و دیوانسالاری است و آن را در حوزههای مختلف میبینیم. هوشمندسازی و دولت الکترونیک منجر میشود بوروکراسی از بین برود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اساس تحول دولت و تحقق برنامههای پنج ساله و بودجه در گرو تحقق دولت الکترونیک است، گفت: در همین ۷۲ ساعت گذشته تعدادی از دستگاهها در سامانه دولت الکترونیک ثبت شدند اما برای ما فقط کارهای شکلی و کمی اهمیت ندارد و باید دستگاهها از لحاظ کیفی هم در جهت تحقق دولت الکترونیک گام بردارند. متأسفانه برخی از دستگاهها هیچ خدماتی در حوزه دولت الکترونیک انجام نمیدهند و باید این بیمیلی و بیرغبتی از بین برود. هر دستگاه اجرایی که با این قانون مخالفت کند، به معنای آن است که نمیخواهد پنجره واحد شکل بگیرد و عدالت اجتماعی در جامعه به وجود آید البته بنده شنیدم که رئیسجمهور، مسئولان ICT و هوشمندسازی در دستگاههای مختلف را مسئول مستقیم کرده است تا دستگاهها اقدامات لازم را برای تحقق دولت الکترونیک انجام دهند.
قالیباف تاکید کرد: ما باید دسترسی مردم به بنگاهها را به درستی برقرار کنیم، دسترسی بنگاههای اقتصادی و بخشهای خصوصی به سیستم دولت هم باید برقرار شود و از سوی دیگر کارکنان دولت هم باید در این ساختاری که پیشبینی میشود بتوانند ارتباطات خود را بهصورت منطقی پیش ببرند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در سامانه دولت الکترونیک شش هزار نوع خدمت تعریف شده که دو هزار نوع از آن بسیار جدی است که کیفی کردن این موضوعات بسیار برای ما مهم است. علاوهبر این پروژههای ناتمام باید تکمیل شود بهگونهای که حدنگاری املاک یک پروژهای است که بیش از ده سال است هنوز تکمیل نشده و باید تکمیل شود. بحث سلامت الکترونیک هم بیش از سه سال است مطرح شده که باید تکمیل شود و کارتهای هوشمند هم جزو پروژههای ناتمام است که باید تکمیل شود.
وی گفت: در حوزه کسبوکارهای اینترنتی و اقتصاد دیجیتال باید وضعیت ما بهتر شود چراکه سهم اقتصاد دیجیتال در GDP کشور اصلاً خوب نیست و باید بستر آن را فراهم کنیم. ما نیروهای جوان و کارآمد زیادی در حوزه ICT داریم و صادرات خدمات فنی و مهندسی در این حوزه از ضعفهای ماست که باید مرتفع شود. دشمنان ما امروز جنگ سایبری را آغاز کردهاند و اگر امنیت حوزه ICT مدنظر قرار نگیرد، یک تهدید بزرگ است و حتماً باید امنیت آن مورد توجه قرار گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: فناوریهای نوین حتماً باید در برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گیرد. تقاضای بنده از سازمان صداوسیما این است که این موضوع نظارتی مجلس را پیگیری کند چرا که تحقق هوشمندسازی باعث کارآمدتر شدن دولت و مجلس و حل مشکل مردم خواهد شد.
عیسی زارعپور:
به دنبال راهاندازی دولت هوشمند هستیم
عیسی زارعپور در صحن علنی مجلس با ارائه گزارشی به نمایندگان گفت: اگر بخواهیم دولت را چابک و کارآمد کنیم و زمینه فساد را از بین ببریم چارهای نداریم جز آنکه به سمت الکترونیکی کردن دولت برویم. این موضوع یکی از مسائل مهمی است که رئیسجمهور به صورت هفتگی آن را پیگیری میکند و بر تحقق آن تأکید دارد.
وی تصریح کرد: علیرغم تمام تلاشهایی که صورت گرفته در حال حاضر شرایط مطلوبی در زمینه الکترونیکی شدن نداریم. براساس آخرین آمار، شاخصی که میزان الکترونیکی شدن و استقبال مردم از این خدمات را نشان میدهد، برای کشور ما رتبه ۸۹ است؛ همچنین شاخص دیگری که میزان مشارکت الکترونیکی را بیان میکند برای کشور ما رتبه ۱۱۸ است.
زارعپور گفت: وعده من در آغاز کار این بود که این شاخصها در طی ۴ سال دستکم ۳۰ پله ارتقا داده شود. البته این کاری نیست که صرفاً وزارت ارتباطات انجام دهد. بلکه همه ارکان دولت باید در رقم خوردن این اتفاق بزرگ همراهی کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: از سال گذشته اقدامات زیادی در راستای تحقق دولت الکترونیک صورت گرفته است. البته با بند «و» تبصره ۷ که در مجلس مصوب شد، این کار صورت عملیاتیتر و اجراییتری به خود گرفته است. چنانکه همه دستگاهها مکلف شدند در سال دوم دولت اقدامات ویژهای در این زمینه انجام دهند.
وی با تأکید بر اینکه بهدنبال راهاندازی دولت هوشمند هستیم، خاطرنشان کرد: تفاوت دولت هوشمند و الکترونیک در آن است که در دولت الکترونیک میتوان همین فرآیندهای معمول را بهصورت غیرحضوری انجام داد اما باید همان فرآیند سابق طی شود و همان مدارک ارسال شود اما در دولت هوشمند در پی آن هستیم همه بخشهای دولت به هم متصل و لینک شوند و اطلاعات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
زارعپور ادامه داد: دستگاهها مبتنی بر اطلاعاتی که از مردم وجود دارد بتوانند به امور رسیدگی کنند. برای مثال اگر مدرک کارشناسی لازم باشد با ثبت کد ملی بتوان به مدرک دسترسی پیدا کرد و نیازی به ارسال و یا ارائه اصل مدرک وجود نداشته باشد. در این شیوه با استعلام گرفتن از دستگاههای مربوطه همه اطلاعاتی که از مردم در دستگاههای اجرایی وجود دارد، بدون مراجعه حضوری و ارسال مدرک میتوان در هر ساعت از شبانهروز خدمات دریافت کرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات عنوان کرد: در راستای اجرا و تحقق این تکلیف قانونی که هدف آن تحقق دولت الکترونیک است از ابتدای کار دستورالعمل نحوه راهاندازی پنجره واحد دستگاهها را در دستورکار قرار دادیم و آن را به تصویب رساندیم که در اردیبهشت ماه نهایی و ابلاغ شد. براساس جز ۴ بند و مکلف شدیم پنجره ملی خدمات دولت هوشمند را راهاندازی کنیم و پنجرههای دستگاهها به آن متصل شدند تا در نهایت مردم از یک طریق بتوانند به خدمات الکترونیک دسترسی داشته باشند.
وی بیان کرد: این تکلیف قرار بود دیماه انجام شود اما در اردیبهشت یعنی هشت ماه زودتر از موعد آن را به انجام رساندیم. این پنجره راهاندازی شده و امکانات بسیار خوبی ارائه میدهد.
زارعپور تصریح کرد: یکی از اقدامات مهمی که درباره پنجره واحد اتفاق افتاده این است که همه دستگاهها میتوانند به راحتی به این پنجره واحد متصل شوند و مردم با یک بار احراز هویت به تمام خدمات الکترونیکی دولت دسترسی خواهند داشت. در همین مدت کوتاه بیش از پنج میلیون نفر با احراز هویت از این سامانه استفاده کردهاند.