گزارشگر ویژه سازمان ملل:
پس از امضای برجام هم، موسسات مالی خارجی از ترس آمریکا با ایران همکاری نکردند
آلنا دوهان در گزارش نهایی خود آورده: پس از امضای برجام، گزارشهایی مبنی بر عدم تمایل مؤسسات مالی خارجی به احیای روابط با ایران، با توجه به سابقه جریمههای مالی سنگین برای ادعای نقض تحریمهای آمریکا، منتشر شده است.
آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد تأثیر منفی اقدامات قهری یکجانبه بر برخورداری افراد از حقوق بشر، در اردیبهشت ماه سال جاری به دعوت ستاد حقوق بشر به ایران سفر کرد. این سفر یازده روزه از 7 تا 18 اردیبهشت (17 تا 28 می) انجام شد و هدف آن بررسی آثار تحریمهای یکجانبه آمریکا بر مردم کشورمان بود.
دوهان در این سفر از نزدیک در جریان برخی از این آثار تحریمهای یکجانبه آمریکا قرار گرفت و در پایان سفر خود با حضور در یک نشست خبری به سؤالات خبرنگاران درخصوص نتایج این سفر پاسخ داده و بیانیهای نیز در این باره منتشر کرد. اکنون گزارشگر ویژه سازمان ملل درمورد تأثیر منفی اقدامات قهری یکجانبه بر بهرهمندی افراد از حقوق بشر، گزارش خود را به طور رسمی درباره سفر به ایران منتشر کرده است که محورهای برجسته گزارش دوهان از سفر به ایران به شرح زیر است:
ایالات متحده آمریکا تحریمهای اقتصادی، تجاری و مالی را با ممنوعیت همهجانبه تجارت از سال 1995 و اقدامات قابلتوجهی بهمنظور انزوای ایران در سیستم تجاری و مالی بینالمللی، از طریق اعمال تحریمهای ثانویه بر نهادها و مؤسسات مالی غیرآمریکایی اعمال کرده است. با این حال، از اواسط دهه 2000، مجموعهای از دستورات اجرایی و قوانین خاص، چارچوب گسترده و پیچیدهای از ممنوعیتها و موانع را ایجاد کردند که پس از سال 2010 تشدید و به بخش انرژی و سایر بخشهای کلیدی اقتصادی تسری یافت. تحریمها علیه بخش مالی ایران شامل قرار دادن در فهرست تحریمی و انسداد داراییها بود که بر بانک مرکزی ایران و بانکهای تجاری تأثیر گذاشت.
اتحادیه اروپا از سال 2010 با ممنوعیت فروش، انتقال یا صادرات کالاها و فناوری با کاربرد دوگانه و با اعمال محدودیتهایی بر سرمایهگذاری و مالی، تعامل با صنعت نفت و گاز، بیمه، حملونقل و صنعت نفت ایران، تحریمهای جامع اقتصادی، تجاری و برخی دیگر را علیه ایران تصویب نمود. این اقدامات در سالهای بعد با تحریم نفتی در سال 2012 و ممنوعیت فروش، عرضه، انتقال یا صادرات برخی کالاها از جمله تجهیزات یا فناوری قابل استفاده در صنایع نفت، گاز طبیعی و پتروشیمی تشدید شد. توقیف داراییهای بانک مرکزی، شرکت کشتیرانی ملی ایران و تعدادی از اشخاص و سازمانهای حقیقی و حقوقی و محدودیتهای معتنابهی در ارائه و دریافت خدمات مالی و همچنین صادرات و واردات، از جمله دیگر این موارد بهشمار میروند.
در سال 2011، استرالیا قانون تحریمهای مستقل و مقررات تحریمهای مستقل را تصویب کرد که تحریمهای تسلیحاتی، محدودیتهایی بر صادرات یا عرضه برخی کالاها، ممنوعیت مشارکت با ایران در هرگونه «فعالیت تجاری حساس» مانند استخراج یا تولید اورانیوم را دربر میگرفت. عرضه، فروش یا ساخت کالاهای مرتبط با فناوری موشکی و تسلیحات هستهای ایران؛ ارائه خدمات مالی، فنی، کارگزاری و سرمایهگذاری مرتبط با کالاهای تحریمی، و محدودیتها و ممنوعیتهای سفر برای افراد یا نهادهای تحریمی از دیگر این موارد هستند. در ژوئیه 2010، کانادا برنامه تحریمهای خود را تحت عنوان قانون اقدامات ویژه اقتصادی یا «سِما» و مقررات اقدامات ویژه اقتصادی ایران تصویب کرد و ممنوعیتهای گستردهای را برای صادرات به ایران و واردات از ایران، محدودیت در معاملات مالی، سرمایهگذاری، بیمه و تمدید آن در بخشهای کلیدی اقتصادی، از جمله انرژی، کشتیرانی و معدن اعمال کرد.
سایر کشورهای تحریمکننده کماکان تحریمهای عدم اشاعه و محدودیتهای مربوط به حقوق بشر از جمله ممنوعیت تجاری تجهیزات خاص، انسداد داراییها و ممنوعیت سفر برای تعدادی از افراد و نهادهای تحریمشده را حفظ کردهاند. گزارشگر ویژه سازمان ملل گزارشهای متعددی از امتناع مؤسسات مالی خارجی و شرکتهای تجاری از پرداختها و ارائه کالاها و خدمات بهدلیل ترس از پیامدهای مالی، اعتباری و سایر موارد دریافت کرده است. حتی پس از امضای برجام، گزارشهایی مبنی بر عدم تمایل مؤسسات مالی خارجی به احیای روابط با ایران و سرمایهگذاری در این کشور، با توجه به سابقه جریمههای مالی سنگین برای ادعای نقض تحریمهای آمریکا، منتشر شده است.
ضمن استقبال از تلاشهای دولت ایران بهمنظور کاهش تأثیر منفی تحریمهای یکجانبه در حوزههای مختلف، علیالخصوص برای آسیبپذیرترین اقشار (جامعه)، خاطرنشان میسازد که چنین امری نباید بهعنوان زمینهای برای مشروعیت بخشی به اعمال تحریمهای یکجانبه استفاده شود و به تمامی طرفها تعهدشان را بر اساس منشور ملل متحد برای رعایت اصول و هنجارهای حقوق بینالملل از جمله اصول برابری حاکمیتی، استقلال سیاسی، عدم مداخله در امور داخلی کشورها و حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات بینالمللی یادآور میشود و از همه ذینفعان میخواهد که استفاده از ادبیات تحریم را بهعنوان ابزار سیاسی یا ابزاری جهت کسب منافع اقتصادی متوقف نموده و برای حلوفصل هرگونه اختلاف بر اساس هنجارها و اصول حقوق بینالملل، ضمن ارزیابی، پیشگیری و نظارت بر تأثیر آنها بر مباحث انساندوستانه، به گفتوگو بپردازند.
آلنا دوهان در نتیجهگیری گزارش خود از کشورهای تحریمکننده میخواهد: الف) کلیه اقدامات یکجانبه علیه ایران، اتباع و شرکتهای ایرانی که بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد اعمال شده و استفاده از آنها را نمیتوان بهعنوان اقدام متقابل یا اقدام تلافی جویانه مطابق با قوانین بینالمللی توجیه نمود لغو کنند.
ب) کلیه محدودیتهای موجود در تجارت، پرداختهای مالی و تحویل غذا، دارو و تجهیزات پزشکی، آب، بهداشت، ارتباطات و حملونقل، قطعات یدکی، بذر، کود و همچنین کالاها و خدمات جهت نگهداری و توسعه زیرساختهای حیاتی، که برای برخورداری ایرانیان از حقوق بشر ضروری تلقی میشود، را حذف کنند.
ج) نسبت به اینکه آیا جمهوری اسلامی ایران قادر به پرداخت کمکهای ارزیابیشده و داوطلبانه به سازمانهای بینالمللی است و مأموریتهای دیپلماتیک، کنسولی و ویژه ایران و همچنین کارکنان آنها از تمام وسایل و امکانات لازم جهت انجام امور کنسولی و وظایف دیپلماتیک خود در انطباق کامل با اصل برابری حاکمیتی کشورها و کنوانسیونهای وین در مورد روابط دیپلماتیک و کنسولی و مأموریتهای ویژه برخوردار هستند، اطمینان حاصل کنند.
وی در پایان از دولت ایالات متحده آمریکا میخواهد تا وضعیت اضطراری ملی در مورد ایران را که با هنجارهای میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی سازگار نیست، متوقف کند تا مفاد دستور دیوان بینالمللی دادگستری 3 اکتبر 2018 را بهطور کامل اجرا کرده و قوانین مطابق ملی خود را با قوانین بینالمللی از جمله حقوق بشر، قانون پناهندگان و قانون مسئولیت بینالمللی تطابق دهد و از سازمان ملل متحد دعوت میکند تا با وی در ایجاد چارچوبی مفهومی برای سازوکارهای جبران خسارت، غرامت و اصلاح آسیب قربانیانِ نقض حقوق بشر ناشی از اقدامات قهری یکجانبه همکاری کند.