مذاکرات در حوزه «مباحث فنی و هستهای» تمام شده است
سرویس سیاسی-
محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیسسازمان انرژی اتمی در گفتوگویی در پاسخ به این سؤال که آینده مذاکرات وین را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: مذاکراتی دیگر باقی نمانده است؛ مذاکرات در حوزه مباحث فنی و هستهای تمام شده است. مذاکرات در چهارچوب توافق برجام بوده و مشکلاتی است که آمریکا ایجاد کرده و خودش باید این مشکلات را رفع کند چراکه تمامی رفتارهایشان خلاف توافق بوده؛ خودشان از برجام خارج شدند و خودشان امضایشان را پاره کردند، امروز هم اگر میخواهند به توافق بازگردند باید همه مواردی را که نقض کردند، اعاده کنند.
رئیسسازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران به تمامی پرسشهای آژانس درخصوص ۴ مکان ادعایی پاسخ نداده است، گفت: ما به تمامی سؤالات درخصوص مکانهای ادعایی پاسخ دادهایم؛ دو مرتبه هم جلسه داشتیم و جلسه سوم هم بهزودی در تهران تشکیل خواهد شد و مذاکرات در حال پیشرفت است.
تحریف اظهارات اسلامی
از سوی ضدانقلاب
گفتنی است که برخی رسانههای ضدانقلاب در راستای مقصرنمایی جمهوری اسلامی و برای آنکه توپ را در زمین ایران بیندازند، به تحریف اظهارات رئیسسازمان انرژی اتمی پرداختند و مدعی شدند که ازنقطهنظر طرف ایرانی، مذاکرات برجام تمام شده است!
این در حالی است که مذاکرات هستهای وین به خاطر رویکرد آمریکا صرفاً در نقطه توقف قرار گرفته است چراکه مذاکرات فنی و کارشناسی تمام شده و همه طرفها منتظر تصمیم طرف آمریکایی هستند.
بر همین اساس بود که سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان هفته گذشته (5 اردیبهشت) گفت: «ایران و اتحادیه اروپا در این امر مشترک بودند که این طولانی شدن تنفس به نفع گفتوگوها نیست و مناسب است که هرچه زودتر این تنفس با یک دیدار حضوری تازه شود و این موضوع در دستور کار است.»
خطیب زاده همچنین گفت: «روشن است که اگر ایالاتمتحده پاسخ روشنی داده بود ما الآن در وین بودیم. وین معطل پاسخهای ایالاتمتحده است و متأسفانه واشنگتن در گزارشهایی که میدهد، تصمیمگیری را هرروز به روز دیگری موکول میکند، تطویل مذاکرات را به نفع هیچ طرفی نمیدانیم.»
سناتور آمریکایی:
خروج از مذاکرات برجام
در حکم پیروزی خواهد بود
جالب آنکه «جیمز ریش»، نماینده مجلس سنای آمریکا خطاب به دولت «جو بایدن» گفته که خروج از مذاکرات برجام برای آمریکا در حکم پیروزی خواهد بود.
جیمز ریش که یکی از اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا است در جلسه استماع این مجلس خطاب به «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا گفت: «درخصوص ایران، ما چندهفتهای است که در آستانه توافق هستهای قرار داشتهایم.»
این سناتور آمریکایی در ادامه اضافه کرد: «با توجه به بندهای غروب آفتاب و دستاوردهای کوتاهمدت در بازگشت به برجام، اسرائیل، کشورهای حاشیه خلیج [فارس] و سایر اعضای کنگره مخالفتهای شدید خودشان را با بازگشت دوباره به توافق هستهای ۲۰۱۵ ابراز کردهاند.»
او اضافه کرده است: «سیاست ما در قبال ایران بایستی سیاستی باشد که بتواند در دولتهای پیاپی دوام بیاورد و هر دو حزب بتوانند از آن حمایت کنند.»
جیمز ریش تأکید کرد: «برای رسیدن به این هدف لازم است شما مسئله را درست درک کنید. بر اساس آنچه شاهد آن هستیم و آنچه به ما گفته میشود شما در مرحلهای هستید که مسئله را اشتباه درک میکنید.»
سناتور آمریکایی مدعی شده هیچ مسئله دیگری بیشتر از این موضوع میان این دولت با کنگره و متحدان آمریکا جدایی ایجاد نکرده است. شما مسئله را درست متوجه نمیشوید. از این [مذاکرات] خارج شوید. برایتان در حکم پیروزی خواهد بود و بابت آن تشویق خواهید شد.
وی تأکید کرد: «عدم توافق بهتر از توافق بد است.»
اعتراف سناتور آمریکایی
به خرابکاری در ایران
کریس مورفی، سناتور دموکرات برجسته آمریکایی بار دیگر از احیای توافق هستهای ایران موسوم به برجام حمایت کرد.
مورفی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت من هنوز منتظر تمامی مخالفان توافق هستهای ایران هستم تا راه بهتر برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای را توضیح دهند.
کریس مورفی: تحریمها
علیه ایران بیاثر بوده است
وی اعتراف کرد ما تحریمهای یکجانبه فلجکننده را امتحان کردیم. ما اقدام به قتل و خرابکاری در ایران را نیز آزمودیم. این اقدامات بیثمر بود و تنها نتیجهای که این اقدامات در برداشت تسریع برنامه تحقیقاتی آنها بود.
المانیتور
از قول منابع نزدیک به نفتالی بنت:
کاخ سفید گفته موضع اسرائیل درباره سپاه را پذیرفتهایم
المانیتور در گزارشی نوشت: نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، احتمال امضای توافق احیای برجام را تا چند روز پیش ۹۵ درصد میدانست. برخی از نزدیکان او حتی آن را ۱۰۰ درصد میدانستند. یکی از نزدیکان بنت چند هفته پیش بهشرط ناشناس ماندن به المانیتور گفت: «توافق آماده و در کنار یک خودکار روی میز است. فقط امضا ندارد.»
در ادامه این مطلب آمده است: «بااینحال، این ارزیابی در روزهای اخیر تغییر کرده است. به گفته دستیاران او، بنت اکنون بر این باور است که چشمانداز امضای توافق احیای برجام اکنون ۵۰-۵۰ است. او به همکاران خود گفت که دولت ایالاتمتحده همچنان مشتاق امضای توافق است و افزود که اسرائیل منطق آمریکا را درک میکند، اما با آن مخالف است. وی سپس گفت که کل کار بر سر موضوع سپاه به بنبست رسیده است.»
در ۲۰آوریل، گزارشهایی منتشر شد که بر اساس آن، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اکنون مصمم به حفظ سپاه در فهرست گروههای تروریستی آمریکا است.
بنت و نزدیکانش این بنبست را یک دستاورد بزرگ، هرچند تاکتیکی و نه استراتژیک میدانند.
یک دستیار بنت به المانیتور گفت: «ایرانیها قیمت جهانی انرژی را زیر نظر دارند. آنها میدانند که هرروز چقدر پول از دست میدهند. تمایل اساسی آمریکا برای امضای توافق را به این موضوع اضافه کنید و خواهید دید که هنوز مذاکرات شکست نخورده و خیلی با ناکامی فاصله دارد. در همین حال، ما از شرایط پیشآمده، راضی هستیم.»
این منبع با اشارهای به کارزار تهاجمی اسرائیل علیه برجام توسط بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسبق اسرائیل، افزود: «ما این کار را آشکارا، اما بدون دور زدن دولت بایدن انجام دادیم، بدون کمپین رسانهای، به شیوهای محترمانه. آمریکاییها از این موضوع قدردانی میکنند.»
بنت بهسرعت تقاضای سپاه را بهعنوان نقطه اختلاف مذاکرات بین طرفین تشخیص داد. او با «لاپید» وزیر امور خارجه تماس گرفت، او را با خود همراه کرد و هر دو روی موضوع شروع به فعالیت کردند. کارزار آنها شامل استفاده از اهرمهایی در کنگره آمریکا، شناسایی مخالفان حذف سپاه از لیست تروریسم و گفتوگوهای طولانی با مقامات ارشد دولت
بود.
بعلاوه، شیمریت میر، مشاور سیاسی بنت نیز در اوایل ماه جاری به واشنگتن پرواز کرد. پس از دو روز گفتوگوی متوالی در کاخ سفید، یک مقام مسئول از دولت آمریکا به هتل او اعزام شد تا به او اطلاع دهند که موضع اسرائیل پذیرفته شده و تصمیم گرفته شد فعلاً درخواست ایران برای حذف سپاه از فهرست تروریسم را رد کند. همزمان در اورشلیم، ادیت سیلمن، اعلام کرد که از ائتلاف بنت خارج میشود و ضربهای احتمالاً مرگبار به دولت وارد میکند.
همکاری آمریکا و کره جنوبی درباره مذاکرات هستهای
با ایران
نماینده دولت آمریکا در امور ایران گفت: واشنگتن و سئول به همکاری درباره مذاکرات هستهای ایران ادامه خواهند داد.
«رابرت مالی» نماینده دولت آمریکا در امور ایران روز پنجشنبه گفت: واشنگتن به همکاری با سئول درباره وضعیت مذاکرات هستهای ایران ادامه میدهد.
بر اساس گزارش العالم، چوی جانگ کان معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی روز پنجشنبه گفت با «رابرت مالی» گفتوگو داشته است.
این مقام کرهای گفت، در تماس با مالی «بر وقف تلاشهای کره برای بازگشت مشترک به پایبندی به برجام تأکید» کرده و رایزنیهای تنگاتنگ در این زمینه حفظ خواهند شد.
چوی جانگ کان افزود، وی همچنین با «انریکه مورا» هماهنگکننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین نیز درباره طیفی از مسائل ازجمله برجام گفتوگو داشته است.
این دیپلمات کره جنوبی گفت: «گرچه مذاکرات برجام در مرحله ثمربخش نهایی خود قرار ندارد اما حمایت دیپلماتیک ما ادامه خواهد داشت.»
از سوی دیگر، رابرت مالی نیز در پیامی توئیتری نوشت: «گفتوگوی سازندهای با جونگ چویسو داشتم. به همکاری نزدیک با جمهوری کره درباره ایران ادامه داده و به حفظ هماهنگی تنگاتنگ متعهد هستیم.»
بدهی کره جنوبی به ایران در ازای خرید میعانات گازی در دو بانک این کشور، مجموعاً به ارزش
هفت میلیارد دلار است که از سپتامبر ۲۰۱۸ میلادی (شهریورماه ۱۳۹۷) به بهانه تحریمهای آمریکا پرداخت
نشده است.
اواخر سال گذشته، «چوی جونگ کان» برای گفتوگو با اعضای برجام و ایالاتمتحده به وین، پایتخت اتریش سفر کرده و ابراز امیدواری کرد که «احیای برجام» به مسئله رسیدگی به موضوع پیچیده داراییهای مسدود شده جمهوری اسلامی ایران در کره جنوبی بهواسطه تحریمهای ایالاتمتحده کمک کند.