آمریکا: توان هستهای ایران، ما را نگران کرده ولی همچنان به توافق در وین امید داریم
سخنگوی کاخ سفید با بیان اینکه «مدتزمانگریز هستهای ایران در طول اجرای برجام حدود یک سال بود که اکنون به چند هفته کاهش یافته» مدعی شد این امر ما را نگران میکند.
سرویس سیاسی-
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در نشستی خبری با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره ادعاهای وزیر خارجه آمریکا درباره توان هستهای ایران او نیز مدعی شد: «هنگامیکه برجام اجرا میشد، ما یک رژیم نظارتی قوی بر برنامه هستهای ایران داشتیم اما از زمان خروج آمریکا از برجام، ایران به برنامه هستهای خود سرعت بخشیده است.»
سخنگوی کاخ سفید درحالیکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی چنین ادعاهایی را تأیید نکرده است، اتهامات علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران را تکرار کرد و ادامه داد: «مدتزمانگریز هستهای ایران در طول اجرای برجام حدود یک سال بود که اکنون به چند هفته کاهش یافته و این تأثیر مستقیم خروج آمریکا از برجام است.»
وی درعینحال مدعی شد این امر ما را نگران میکند.
بهصورت منظم با اسرائیلیها
در مورد ایران مشورت میکنیم
جن ساکی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره سفر ایال هولاتا مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی به واشنگتن گفت: «ما بهصورت منظم با اسرائیلیها در مورد ایران مشورت میکنیم.»
وی تصریح کرد: «هدف سفر مشاور امنیتی رژیم صهیونیستی به آمریکا گفتوگو درخصوص موضوعات مختلف منطقهای و جهانی است.»
سخنگوی کاخ سفید اظهار داشت در این سفر، توافق هستهای ایران موردگفتوگو قرار خواهد گرفت.
جن ساکی در ادامه کنفرانس خبری کاخ سفید گفت: «همچنان اسرائیلیها را در جریان مسیر مذاکرات با ایران قرار میدهیم».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا:
تا زمانی که منافعمان اقتضا کند به دنبال توافق هستیم
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست مطبوعاتی خود به سؤالات خبرنگاران درباره گفتوگوهای وین پاسخ داد.
پرایس در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا جلسهای در وین برنامهریزی شده است و عامل وقفه مذاکرات در حال حاضر چیست، گفت: پیشبینی هیچ سفری به وین را نداریم. ما در تماس نزدیک با هماهنگکننده اتحادیه اروپا هستیم که همچنان به انتقال پیامها ادامه میدهد. ما همچنان امیدواریم که توافق حاصل شود، اما تنها در صورتی میتوان به این توافق رسید که ایران آماده انعقاد توافقی باشد بدون اینکه مثلاً مسائلی را که خارج از برجام است مطرح کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه افزود: و واقعیت این است که درحالیکه برجام از روز اجرای آن در اوایل سال ۲۰۱۶ تا ماه مه ۲۰۱۸ بهطور کامل اجرا میشد، از دسترسی ایران بهطور قابل راستی آزمایی و برای همیشه به سلاح هستهای جلوگیری میشد؛ و دوباره، زمانی که برجام اجرایی شد، زمانگریز هستهای، یعنی زمانی که ایران به تولید مواد شکافتپذیر کافی برای سلاح هستهای نیاز داشت، حدود ۱۲ ماه بود. اکنون طبق آنچه وزیر خارجه اعلام کرد، زمانگریز هستهای نه برحسب ماه بلکه، متأسفانه، در مقیاس هفته اندازهگیری میشود؛ و این چیزی است که برای ما بهعنوان یک پیشنهاد طولانیمدت قابلقبول نیست.
پرایس در ادامه مدعی شد: اکنون، چالش این است که ما هر دوی این دنیاها را دیدهایم. متأسفانه، در مورد کاربرد برجام، آزمایشی در دنیای واقعی وجود دارد و نه یک دنیای ذهنی؛ و در دنیایی که برجام در آن تعلیق شده است، نهتنها ایران برنامه هستهایاش را با نصب سانتریفیوژها، انباشت مواد هستهای، تحولات مختلفی که ناقض تعهدات ذیل برجام است، به پیش میبرد، بلکه شاهد آن هستیم که ایران حتی با مصونیت بیشتری عمل کرده است. دیدهایم که از گروهها و بازیگران بدخواه در منطقه حمایت کرده است. ما ایران را دیدیم که به برنامه موشکی بالستیک خود ادامه داده است و همچنان یک نیروی بیثباتکننده عمیق در منطقه بوده است.
وی گفت: ما معتقدیم که اگر بتوانیم برنامه هستهای ایران را مجدداً مهار کنیم، میتوانیم برای رویارویی با چالشهای دیگری که با ایران با مواجه هستیم، مؤثرتر و بهتر عمل میکنیم؛ بنابراین هنوز با این مسئله فاصله داریم و مشخص نیست که آیا میتوانیم به آنجا برسیم یا نه اما ارزیابی ما این است که بازگشت متقابل به برجام عمیقاً به نفع ما خواهد بود و تا زمانی که به نفع ما باشد، این بازگشت متقابل را دنبال خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی بر اینکه واشنگتن تا چه مدت دیگر حاضر است برای نیل به مقصود یادشده منتظر بماند، گفت که ما پیشنهاد بازگشت متقابل به برجام را تا زمانی که در راستای منافع ما باشد ادامه خواهیم داد؛ و واقعیت این است که در حال حاضر زمانگریز هستهای، بسیار کوتاهتر از آن چیزی است که ما میخواهیم. اگر دوباره وارد برجام میشدیم، آنوقت این زمانگریز طولانیتر میشد؛ بنابراین تا زمانی که منافع منع اشاعهای که بازگشت متقابل به پایبندی به برجام به ارمغان میآورد بهتر ازآنچه اکنون داریم باشد، احتمالاً نتیجهای خواهد بود که به نفع ما است.
وی در بخش دیگری از اظهارت خود و در پاسخ به سؤال یک خبرنگار درباره گزارش روزنامه صهیونیستی تایمز اسرائیل مبنی بر اینکه آمریکاییها به شکست مذاکرات وین پی بردهاند و قرار است بهزودی آن را اعلام کنند گفت: ما به دنبال بازگشت متقابل به پایبندی به برجام تا زمانی که در راستای منافع ملی ما باشد، هستیم.
وزیر خارجه آمریکا: خروج از برجام باعث شده سرعتگریز هستهای ایران به چند هفته کاهش پیدا کند
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا با حضور در کمیته روابط خارجی سنا گفت: تنها در شرایطی سپاه از لیست تروریسم حذف میشود که ایران گامهای لازم را بردارد که حذف سپاه از این لیست را توجیه کند.
وی ادامه داد: ایران میداند باید چهکار کند که این اتفاق بیافتد.
جلسه کمیته روابط خارجی سنا با حضور بلینکن بهمنظور بررسی درخواست بودجه دولت بایدن برای وزارت خارجه برای سال آینده بود که ایران یکی از دو موضوعی بود که بیشتر مورد بحث قرار گرفت.
وزیر خارجه آمریکا به پرسشهای سناتورهای آمریکایی درباره مذاکرات برای بازگشت به توافق برجام و برنامه هستهای ایران پاسخ میداد و گفت حتی در صورت محقق شدن توافق، اگر ایران برای رفع تحریمی به اقداماتی متعهد شود و بعد تعهد خود را نقض کند، اقدامات تنبیهی دوباره اجرا خواهند شد.
این مقام آمریکایی با انتقاد از دولت پیشین آمریکا و اشاره به مؤثر نبودن سیاست «فشار حداکثری»، گفت خروج از برجام باعث شده سرعتگریز هستهای ایران به چند هفته کاهش پیدا کند.
بلینکن روز سهشنبه در اظهاراتی در کنگره مدعی شد که تلاشها برای ترور «مایک پمپئو» وزیر خارجه سابق آمریکا واقعی و ادامهدار است.
تسنیم: خبر اعلام نهایی
توافق احیای برجام
در نشست وزرای خارجه
در وین کذب است
خبرگزاری تسنیم از قول یک منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکرهکننده نوشت: «رفتن وزرا در صورت توافق به وین، از چند ماه پیش مطرح بوده ولی تاکنون زمان آن نامشخص است و تا زمانی که آمریکا خطوط قرمز ایران را نپذیرد، چنین اتفاقی نمیافتد.»
شبکه خبری العربیه در خبری مدعی شد که نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو توافق هستهای در وین برگزار خواهد شد و اعلام نهایی توافق احیای برجام اعلام
میشود.
خبرگزاری تسنیم این خبر را «کاملاً غیرواقعی» خوانده و از قول
یک منبع آگاه نزدیک به
تیم مذاکرهکننده نوشت: «رفتن وزرا در صورت توافق به وین، از چند ماه پیش مطرح بوده ولی تاکنون زمان آن نامشخص است و تا زمانی که آمریکا خطوط قرمز ایران را نپذیرد، چنین اتفاقی نمیافتد.»
درخواست
قانونگذاران آمریکایی از بایدن برای علنی کردن مذاکرات با ایران
گروهی از قانونگذاران کنگره خواستار پایان دادن به آنچه دیپلماسی محرمانه دولت بایدن با ایران و امتناع از اطلاعرسانی به مردم آمریکا خواندهاند، شدند.
وبگاه آمریکایی «واشنگتن فری بیکن» نزدیک به محافظهکاران در این کشور گزارش داد قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره از دیپلماسی محرمانه دولت بایدن با ایران و امتناع از اطلاعرسانی به مردم آمریکا در مورد امتیازاتی که به ایران به عنوان بخشی از توافق هستهای جدید اعطا میشود، خسته شدهاند.
به نوشته این رسانه آمریکایی، در شرایطی که مذاکرات در مرحله نهایی خود و در میان خواستههای ایران مبنی بر برداشته شدن تمامی تحریمهای آمریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دارد، سران سیاست خارجی جمهوریخواه، مقامات ارشد دولت بایدن را تحت فشار قرار میدهند تا کنگره را به طور علنی در مورد وضعیت گفتوگوهای دیپلماتیک توجیه کند.
طبق این گزارش، گروهی از قانونگذاران جمهوریخواه در کمیتههای امور خارجی و نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای که روز چهارشنبه به کاخ سفید ارسال شد و منحصراً به دست واشنگتن فری بیکن رسید، نوشتند: با وجود عدم قطعیت پیرامون وضعیت مذاکرات، مردم آمریکا حق دارند بدانند که دیپلماتهایشان در وین با چه چیزهایی موافقت کردند، دولت شما در حال بررسی چه جایگزینهایی است و چگونه میخواهید به طیف وسیعتری از تهدیدات ایران، از جمله تهدیدات فزاینده برنامههای خطرناک موشکی و پهپادی و گروگان گرفتن آمریکاییها رسیدگی کنید.
بر اساس این گزارش، ایالات متحده همچنین برخی از تحریمهای هستهای را کنار گذاشت و به کشورهایی مانند چین و روسیه اجازه داد تا بخشهایی از زیرساختهای هستهای تهران را بسازند؛ اقدامی که به ادعای واشنگتن فری بیکن، به عنوان امتیاز پیش از توافق برای ترغیب ایران به آن ارائه شده است.
گروسی: ایران سانتریفیوژهای خود را
به مکان امنتر منتقل میکند
مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی چهارشنبه بعد از ظهر به وقت تهران گفت که آژانس هنوز در تلاش در روشن ساختن پاسخهای تهران درباره ابهامات باقیمانده در زمینه غنی سازی است و تهران نیز سانتریفیوژهای خود را به مکان امنتر انتقال میدهد.
به نوشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس» «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی که به «کییف»، پایتخت اوکراین سفر کرده در زمینه تاسیسات غنی سازی در ایران گفت، آژانس هنوز در تلاش برای روشن ساختن پاسخهای تهران درباره موضوعات برطرف نشده مربوط به آثار اورانیوم غنیشده در سه سایت این کشور است.
گروسی همچنین به توانایی ایران برای غنیسازی اورانیوم و استفاده تهران از سانتریفیوژهای پیشرفتهتر اذعان کرد.
گروسی گفت: «آنها سانتریفیوژها را به مکانی که احساس میکنند امنتر است، منتقل میکنند.»
«بهروز کمالوندی» معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی چندی قبل در گفتوگویی با ذکر این نکته که برنامه کلی برای توسعه تولید ماشینهای سانتریفیوژ و تامین و امنیت آن توأمان برای ما مهم است، گفت: «متاسفانه به دلیل عملیات تروریستی صورت گرفته در (مجتمع) تسای کرج مجبور شدیم یک مقدار تدابیر امنیتی را تشدید کنیم. یعنی بخش مهمی از ماشینها را جابهجا کنیم، باقیماندهای هم داشت که این باقیمانده را به نطنز و قبل از آن هم به اصفهان منتقل کردیم.»
وی یادآور شد: «به عبارت دیگر ماشینهای تولید قطعات سانتریفیوژ به دلیل اهمیتی که دارد به جای امنتر جابهجا شدند و الان هم در حال کار هستند.»
کمالوندی خاطرنشان کرد: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دو مرحله گزارش داده بود یکی در مرحله انتقال این ماشینها و دیگر هم در مرحله نصب دوربینها و شروع به کار آنها که با توجه به اینکه برخی ابهامها هم مطرح شده بود توضیحاتی در این رابطه دادیم از جمله اینکه کاری که انجام میشود در چارچوب توافقاتی است که داریم و نظارتها هم وجود دارد، بدون اینکه اطلاعات در اختیار آژانس قرار داده شود.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: «همچون سابق دوربینها اطلاعات را ذخیره میکند و نهایتا اگر توافقی صورت بگیرد آژانس به اطلاعات دوربینها دسترسی دارد و اگر هم توافقی حاصل نشود، اطلاعات نزد ما خواهد ماند و احتمالا حذف خواهد شد.»