ذخایر موشکی عربستان ته کشید/بن سلمان دست به دامان آمریکا و اروپا شد
وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای آمریکایی و سعودی گزارش داد مهمات ریاض برای مقابله با حملات پهپادی و موشکی یمنیها رو به پایان است و ریاض با فوریت درخواست تجهیز کرده است.
سرویس خارجی-
عملیاتهای متعدد انصارالله به عربستان، آلسعود را درتنگنا قرارداده است. به عنوان مثال شامگاه دوشنبه ارتش یمن در عملیاتی با عنوان هفتم دسامبر با استفاده از 25 پهپاد شهرهای مختلف عربستان را هدف قرارداد و شرکت آرامکو در جده و وزارت دفاع عربستان در ریاض از جمله این اهداف بودند. این گونه حملات باعث شده که موشکهای رهگیری عربستان برای مقابله با انصارالله نیز رو به اتمام باشد. این مسئله را روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال اعلام کرده است.
به گزارش فارس، روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به نقل از مقامهای آمریکایی و سعودی گزارش داد مهمات ریاض برای مقابله با حملات هفتگی هواپیماهای بدون سرنشین (پهپادی) و موشکی یمنیها به خاک عربستان رو به پایان است و ریاض با فوریت در حال تقاضا از آمریکا و کشورهای حاشیه خلیجفارس و اروپایی برای تجهیز مجدد است.
به گفته مقامات آمریکایی و سعودی، طی چند ماه گذشته، عربستان هر هفته توسط حوثیهای یمن (انصارالله) مورد هدف بیش از ۱۰ حمله موشکی بالستیک و پهپادی قرار گرفته است. به ادعای مقامهای مورد استناد این روزنامه آمریکایی، ارتش سعودی با موفقیت بیشتر حملات را با سیستم موشکی پاتریوت زمین به هوای خود دفع کرده، اما زرادخانه موشکهای رهگیر آن- موشکهایی که برای سرنگونی سلاحهای هوابرد استفاده میشود- به طور خطرناکی کاهش یافته است.
به نوشته وال استریت ژورنال، در حالی که به نظر میرسد مقامات آمریکایی آماده تایید رسمی درخواست سعودی هستند، وضعیت کنونی مقامات ریاض را نگران کرده که بدون ذخیره کافی موشکهای رهگیر پاتریوت، حملات مداوم میتواند منجر به تلفات جانی یا آسیب به زیرساختهای مهم نفتی این کشور شود. بر اساس این گزارش، درخواست دولت سعودی تعهد آمریکا به غرب آسیا و به ویژه ریاض را مورد آزمایش قرارداده، جایی که دولت بایدن تلاش کرده تا روابط را به دلیل طیف وسیعی از موضوعات از جمله حقوق بشر، جنگ به رهبری عربستان در یمن و قتل اکتبر ۲۰۱۸ جمال خاشقجی روزنامهنگار سعودی به دست عوامل ریاض در کنسولگری عربستان در اسلامبول تغییر دهد.
این گزارش میافزاید، در یکی از نشانههای تنش، سفر برنامهریزی شده «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا به ریاض در ماه سپتامبر به طور ناگهانی لغو شد. او بعداً به خبرنگاران گفت که ریاض این دیدار را به دلیل مسائل زمانبندی لغو کرده است. آستین ماه گذشته هم به منطقه بازگشت اما به عربستان سفر نکرد.
به گفته یک مقام دولتی عربستان، تعداد حملات یمنیها علیه پادشاهی سعودی به طور قابل توجهی افزایش یافته است. هواپیماهای بدون سرنشین در ماه گذشته ۲۹ بار و در ماه اکتبر ۲۵ بار به خاک عربستان حمله کردند. در ماه گذشته هم این کشور هدف ۱۱ حمله موشکی و در ماه اکتبر هدف ۱۰ حمله قرار گرفت. به گفته این مقام، این میزان نسبت به فوریه ۲۰۲۰ افزایش قابل توجهی داشته است، زمانی که عربستان شش بار مورد حمله قرار گرفت، پنج بار به وسیله موشکهای بالستیک و یک بار توسط پهپاد.
تیموتی لندرکینگ فرستاده ویژه آمریکا در امور یمن روز جمعه در یک مجمع گفت که یمنیها در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۷۵ حمله فرامرزی به عربستان انجام دادهاند. به تحلیل این روزنامه آمریکایی، علیرغم نگرانیهای واشنگتن در مورد سابقه حقوق بشر عربستان و سایر مسائل، مقامات آمریکایی معتقدند که موظفند به این پادشاهی نفتخیز در دفاع از خود به ویژه در شرایطی که آمریکا با افزایش قیمت نفت دست و پنجه نرم میکند، کمک کنند.
به ادعای مقامهای آمریکایی و سعودی، ریاض عمدتاً در دفاع از خود موفق بوده و از هر ۱۰ حمله موشکی یا پهپادی، 9 مورد را دفع کرده است. به نوشته وال استریت ژورنال، این اولین بار است که نگرانیهای ریاض در مورد وضعیت امنیتی و درخواست آن از دولت آمریکا گزارش میشود. دولت عربستان از آمریکا درخواست کرده که صدها فروند موشک پاتریوت دیگر را در اختیار این کشور قرار دهد و همچنین به کشورهای خلیجفارس از جمله قطر و کشورهای اروپایی نزدیک شده است.
به گفته دو مقام آمریکایی، فروش مستقیم موشکها به عربستان توسط وزارت امور خارجه در دست بررسی است و این وزارتخانه همچنین باید هرگونه انتقال از سوی دولت دیگری مانند قطر را مورد تایید قرار دهد.
از سوی دیگر، علیرغم افزایش اعتراضات بینالمللی به فروش تسلیحات به عربستان به دلیل فاجعه انسانی یمن، سنای آمریکا روز سه شنبه قطعنامه ممانعت از فروش موشکهای پیشرفته میانبرد هوا به هوا، موشکانداز و دیگر تسلیحات و پشتیبانی به عربستان را رد کرد. بنا بر گزارش شبکه «ال بیسی»، سنای آمریکا با ۶۷ رأی مخالف در مقابل ۳۰ رأی موافق، قطعنامه پیشنهادی «رند پائول» و
«مایک لی» سناتورهای جمهوریخواه و «برنی سندرز» سناتور دموکرات را رد کرد. طبق این گزارش، علیرغم آنکه بسیاری از نمایندگان کنگره، عربستان را شریک مهمی در غرب آسیا میدانند، اعضایی از کنگره همچنین منتقد مشارکت ریاض در جنگ یمن هستند که به یکی از بزرگترین فجایع انسانی در جهان تبدیل شده است. سندرز در سخنرانی با هدف ترغیب سناتورهای آمریکایی به حمایت از طرح پیشنهادی سناتورهای آمریکایی گفت: «صادرات موشکهای بیشتر به عربستان چیزی جز دامن زدن به این درگیری و ریختن بنزین به آتش در حال سوخت ندارد.»
آزادی قریبالوقوع مأرب
همچنین محمد البخیتی عضو شورای سیاسی جنبش انصارالله یمن با تایید نزدیک شدن به ساعات تعیینکننده در شهر مارب، گفت: «نیروهای مسلح یمن تحت فشارهای مردمی قرار دارند و از آنها خواسته میشود این شهر را آزاد کنند.» وی در گفتوگو با شبکه «المیادین» لبنان گفت: «شکست نیروهای متجاوز در مأرب به معنای شکست آنها در سایر جبههها است. آزادسازی مأرب بدترین سناریو برای ائتلاف متجاوز به شمار میرود و آزادسازی این استان، به برداشته شدن محاصره از یمن، منجر خواهد شد.»
این مقام انصارالله یمن افزود که کشورهای متجاوز تلاش دارند تا جنگ را منفجر کنند تا بر روی پیشرفت نیروهای یمنی در مأرب سرپوش بگذارند و آن را پنهان کنند. اما کشورهای متجاوز دیگر نمیتوانند محاصره را برما تحمیل کنند و از مکانی امن به یمن حمله کنند و تشدید تنش در عمق یمن با تشدید حملات در عمق عربستان پاسخ داده خواهد شد. البخیتی خطاب به مزدوران گفت: «از عفو عمومی تا زمانی که وجود دارد استفاده کنید هنوز باب توبه باز است.»
این اظهارات تنها ساعتی پس از آنکه شبکه «المیادین» به نقل از منابع میدانی اعلام کرد، نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن سلسله کوههای «البلق الشرقی» را که در خط تماس با شهر مأرب قرار دارد، آزاد کردند، در این شبکه عنوان شد. شبکه المیادین، به نقل از منابع میدانی، اعلام کرد که این ارتفاعات، آخرین مکان مرتفع برای دفاع از شهر مأرب از سمت جنوب شرقی است. صفوف نیروهای دولت مستعفی یمن و ائتلاف متجاوز دچار آشفتگی شده و بسیاری از نیروهای مذکور از جبهه درگیری فرار کردهاند.لذا ارتش و کمیتههای مردمی یمن روزهای کمی تا آزادسازی کامل شهر مأرب فاصله دارند. بر اساس این گزارش، ارتش یمن به کسانی که هنوز تسلیم نشدهاند فرصت آخر را داده تا اوضاع خود را سامان دهند.