باید گامهای بلندتری در تقویت همکاریهای اقتصادی کشورهای عضو اکو برداشته شود
آیتالله سید ابراهیم رئیسی یکشنبه شب پس از بازگشت از سفر به ترکمنستان و شرکت در اجلاس سران اکو گفت: حضور جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یکی از موسسین سازمان اکو پیامهای مختلفی داشت و در این نشست همه اعضای این سازمان منطقهای بر افزایش روابط اقتصادی کشورهای عضو تأکید داشتند.
رئیسجمهور گفت: دستاوردها و موفقیتهایی که سازمان همکاری اقتصادی تاکنون داشته، کافی نیست و باید گامهای بلندتری در مسیر توسعه همکاریهای اقتصادی برداشته شود.
رئیسی با اشاره به دیدارهای دوجانبه با سران کشورهای شرکتکننده در اجلاس اکواظهار داشت: مهمترین محور گفتوگو با رؤسایجمهور استفاده از ظرفیتهای موجود برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری بود.
رئیسجمهور تحولات افغانستان را از دیگر محورهای گفتوگو با سران کشورها دانست و گفت: در گفتوگوهای خود بر استقرار حکومت فراگیری که بتواند همه اقوام و گروههای سیاسی افغانستان را نمایندگی کند، تأکید کردیم چرا که استقرار چنین حکومتی، میتواند هم برای افغانستان امنیت ساز باشد و هم نگرانی کشورهای همسایه افغانستان را برطرف کند.
رئیسی با اشاره به دیدار و گفتوگو با رئیسجمهور ترکمنستان اظهار داشت: موضوع محوری در این دیدار توسعه روابط اقتصادی و رفع مشکلترانزیت و گاز بود که این موضوعات حل و فصل شد و قرار شد مسئله ترانزیت بهگونهای حل شود که ارتباط با کشورهای مختلف تسهیل شود.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: موضوع گاز هم که دچار وقفه شده بود مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت به انعقاد قرارداد منتهی شد و امیدواریم پس از این هیچگونه نگرانی در این زمینه وجود نداشته باشد.
رئیسی خاطرنشان کرد: احساس ما در نشست با سران کشورها این بود که بین جمهوری اسلامی ایران و برخی از کشورها مسائلی وجود دارد که در جریان دیدار و گفتوگوها بسیاری از این مسائل به راحتی حل و فصل شد.
رئیسجمهور افزود: بهعنوان مثال پس از سفر به تاجیکستان و دیدار و گفتوگو با رئیسجمهور این کشور، سطح تبادلات و روابط تجاری و اقتصادی ایران با تاجیکستان حدود سه برابر افزایش یافته است.
رئیسی تأکید کرد: سیاست همسایگی، دولت جواب داده است و باید همچنان بر تداوم توسعه روابط با کشورهای همسایه پافشاری کرده و زمینه فعالیت تجار و فعالان اقتصادی را با این کشورها از نظر سیاسی تسهیل کنیم.
رئیسجمهور با اشاره به دیدار با بازرگانان و تجار و فعالان اقتصادی درترکمنستان اظهار داشت: در این نشست فعالان اقتصادی مشکلات جدی خود را مطرح کردند و برای رفع این مشکلات انعقاد قرارداد گازی و رفع مشکلترانزیت، میتواند شرایط مناسبی برای فعالیت تجار و بازرگانان در ترکمنستان فراهم کند و دستگاههای دیگر نیز باید مشکلات تجار بازرگانان را پیگیری و برطرف کنند.
اجازه ایجاد ناامنی و دخالت بیگانگان را
در منطقه نمیدهیم
رئیسجمهور کشورمان همچنین پیش از بازگشت به کشورمان در دیدار الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان که در محل اقامت آیتالله رئیسی حضور یافته بود با اشاره به ریشههای عمیق تمدنی، فرهنگی و دینی بین دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان گفت: دو کشور از رابطه دیرینه و عمیق برخوردار هستند و هرگز اجازه نمیدهیم این روابط تحت تأثیر دشمنان قرار بگیرد.
رئیسی با یادآوری سابقه حمایتهای ایران از استقلال و تمامیت ارضی آذربایجان گفت: ما اجازه ایجاد ناامنی و دخالت بیگانگان در امور کشورهای منطقه را نمیدهیم و تجربه نشان داده که هر کجا کشورهای منطقه از راه تفاهم و مذاکره مسائل خود را حل و فصل کردند راه فتنهانگیزی و دخالت بیگانگان بسته شده است.
رئیسجمهورکشورمان با ابراز نگرانی از ناامنی و حضور بیگانگان در منطقه تصریح کرد: تروریسم داعشی و صهیونیستی دو عامل تهدید در منطقه است و باید با آن مقابله کرد.
رئیسی با اشاره به اهداف آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ایجاد اخلال در روابط ایران و جمهوری آذربایجان، تأکید کرد: دخالت بیگانگان به زیان کشورهای منطقه است و باید در مقابل توطئه آنان هوشیار بود.
رئیسجمهور کشورمان از درخواست رئیسجمهور آذربایجان مبنی بر تقویت مناسبات اقتصادی دو کشور و توسعه مسیرهای ترانزیتی با حضور شرکتهای ایرانی، استقبال کرد.
علیاف: به تامین منافع منطقهای جمهوری اسلامی ایران
پایبندیم
الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان در این دیدار با تجلیل از حمایت بیسابقه ایران از استقلال جمهوری آذربایجان گفت: باکو برای روابط برادرانه خود با تهران اهمیت ویژهای قائل است و اجازه نخواهیم داد هیچ خدشهای به آن وارد شود.
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به گفتوگو و تماس مقامات دو کشور برای رفع برخی سوءتفاهمهای موجود بین دو کشور تصریح کرد: به امنیت مناطق مرزی متعهدیم و اجازه اخلال در روابط دوجانبه از سوی هیچ کشوری را نمیدهیم.
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به اهمیت ترانزیت و حملونقل جادهای، اظهار داشت: مصمم هستیم مشکل ترانزیت را حل کرده و زمینه حضور و فعالیت شرکتهای ایرانی را در آذربایجان فراهم کنیم.
علیاف همچنین گفت: این دیدار نقطه عطفی در روابط دو کشور خواهد بود و ما خود را نسبت به تامین منافع منطقهای جمهوری اسلامی ایران، پایبند میدانیم.