امکان گشایش «السی» بین ایران و روسیه فراهم شد
رئیس سازمان توسعه تجارت از امکان گشایش السی بین ایران و روسیه خبر داد و گفت: یک بانک روس و یک بانک ایرانی سیستم تسویه ارزی دوجانبه شبیه سوئیفت راهاندازی کردهاند که روبلی است.
علیرضا پیمانپاک در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره روابط اقتصادی ایران با روسیه و اوراسیا تصریح کرد: مقدمات کار برای عضویت دائمی در اتحادیه اقتصادی اوراسیا آغاز شده اما این فرایند بین یک تا یک و نیم سال طول میکشد و در این مدت موافقتنامه فعلی تمدید میشود.
وی افزود: نکته مهم در پیمانهای اقتصادی و تجاری این است که اگر زیرساختها و پیشنیازهای اجرای پیمان پیشبینی و فراهم نشود، پیمان نه تنها فایدهای ندارد بلکه چالشساز نیز خواهد شد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: به عنوان نمونه؛ در ابتدای برقراری پیمان اوراسیا، تعرفه یک کانتینر سیب دو هزار دلار بود که یکهزار دلار کم شد اما به دلیل عدم تمهیدات زیرساختی از جمله لجستیک، قیمت کانتینر دو برابر شد؛ یعنی یک هزار دلار کاهش هزینه تعرفه داشتیم اما از آن طرف به دلیل فراهم نکردن زیرساختها، سه هزار دلار افزایش هزینه حمل داشتیم. بنابراین زیرساختها باید به صورت جامع دیده شود تا پیمانهای اقتصادی و تجاری به نتایج مورد نظر برسند.
پیمانپاک به اقداماتی که در مسیر تسهیل تجارت با آسیای میانه و روسیه انجام شده یا در حال انجام است، اشاره کرد و گفت: رایزنهای بازرگانی کشورمان را مکلف کردهایم که مسیر دریایی ایران- روسیه را فعال کنند. در عین حال در حال فعالسازی مسیر ارمنستان هستیم.
وی افزود: در حال حاضر سیستم بین بانکی دو کشور بین ایران و روسیه را نیز راهاندازی کردهایم و یکی از بانکهای روسیه با بانک توسعه صادرات ایران سیستم تسویه ارزی دوجانبه شبیه سوئیفت راه انداختهاند که کاملاً روبلی است و ارتباطی با تحریمها ندارد و همه تجار در حال استفاده از آن هستند.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران اظهار کرد: مهمترین فاکتور غیر از انتقال ارز، بحث گشایش السی است. وقتی تاجری قصد تجارت و انعقاد قرارداد با طرف روسی را داشته باشد نیاز به تضامینی دارد. وقتی السی نباشد این موضوع شدنی نیست. در حال حاضر این زیرساخت فراهم شده و این دو بانک ایرانی و روسی السی باز میکنند.
پیمان پاک افزود: ما به دنبال تکثیر همین مساله هستیم.
۹۰۰ بانک در روسیه وجود دارد که بخش عمده آنها با اتحادیه اروپا و آمریکا ارتباطی ندارند و آماده همکاری با ما هستند. منتهی یک عزمی میطلبد که این ظرفیت فعال شود. همچنین از این نوع ظرفیتها در کشورهای دیگر از جمله هند و پاکستان نیز وجود دارد که باید آنها را فعال کنیم. وی تاکید کرد: اگر هدفگذاری کنیم و براساس اهداف تبیین شده، سیاستگذاری کرده و حرکت کنیم، میتوان گفت که پیمانهای اقتصادی به نتیجه میرسند. نکته مهم این است که در صورت استفاده صحیح، از طریق پیمانهای اقتصادی و تجاری میتوان تحریمها را خنثی کرد و تأثیر آن را بر اقتصاد کشور کاهش داد.