برنج بورسی گران از آب درآمد
قیمت هرکیلوگرم برنج در بورس کالا به صورت سورتنشده و دارای شکستگی ۴۰ هزار و ۵۰۰ تومان خرید و فروش شد که بعد از سورت قیمت آن حدود ۴۵ هزار تومان خواهد بود که قیمت گرانی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم برنج ایرانی که در ماههای گذشته در محدوده 30 هزار تومان به فروش میرسید به یک باره عددهای افسار گسیختهای را تجربه کرده است به طوری که بر اساس مشاهدات میدانی هر کیلوگرم از این محصول 40 تا 57 هزار تومان قیمت گذاری شده است.
قیمت برنج هندی 1121 نیز 22 تا 30 هزار تومان و برنج پاکستانی در محدوده 27 هزار تومان قیمت گذاری شده و نرخ مصوب برنج 1121 شرکت بازرگانی دولتی ایران 18 هزار و 500 تومان است.
بنابراین گزارش، قیمت هرکیلوگرم برنج در بورس کالای ایران اما به صورت سورت نشده و با شکستگی 14 درصد 40 هزار و 500 تومان خرید و فروش شد که بعد از سورت قیمت آن حدود 45 هزار تومان خواهد بود که قیمت گرانی است.
بر اساس اعلام بورس کالا، همه افراد دارای کد سهامداری میتوانند از این نماد اقدام به خرید برنج کنند. برنجی که در بورس عرضه میشود رقم طارم و در کیسههای 70 تا 80 کیلویی در انبارهای معرفی شده توسط بورس کالا تحویل داده میشود.
معاملات به صورت کیلوگرم است و هر فردی میتواند حداقل یک کیلوگرم برنج را خریداری کند. اما اگر کسی بخواهد برنج را از انبار تحویل بگیرد باید حداقل 100 کیلوگرم برنج را خریداری کرده باشد تا بتواند درخواست ترخیص کالا را اعلام و برنج خود را دریافت کند.
گفتنی است اگرچه بورس کالا راهکاری موثر برای حذف قیمتگذاری دستوری کالاهای صنعتی همچون فولاد و سیمان و... شد و نرخ این کالاها را بشدت کاهش و سامان داد اما در کالاهای اساسی کشاورزی، جواب نداده است.
این مسئله نشان داد، حذف قیمتگذاری دستوری و سپردن کالاها به بورس کالا، لزوما در همه بخشهای اقتصادی بویژه کالاهای معیشتی و خوراکی، نتیجه مثبت ندارد. بهویژه که حذف قیمتگذاری شیر هم به افزایش 40 درصدی قیمت لبنیات در چند روز اخیر انجامید. گرانی کالاهای کشاورزی در بورس کالا ممکن است بهانه بدست مخالفان بورس کالا؛ بهویژه دلالان سیمان و فولاد و دیگر کالاهای صنعتی بدهد.
همچنین در شهریورماه امسال بازار کالاهای اساسی با افزایش چندین باره قیمت تخممرغ روبه رو شده است به نحوی که هر عدد تخممرغ از 1350 به 1700 تومان رسیده است. در حال حاضر هر کارتن تخممرغ از 285 هزار به 300 هزار تومان رسیده است. البته فعالان بازار گفتند هنوز کارخانجات دلایل این افزایش قیمتها را مطرح نکردهاند اما در طول 15 روز اخیر روند افزایش قیمت تخممرغ با سرعت بیشتری انجام شده است.
علاوهبر این هر قوطی 800 گرمی رب گوجهفرنگی برای سومین بار در دو ماه اخیر گران شد و از 30 هزار تومان به 35 هزار تومان رسیده است. 10 روز پیش هم کارخانجات، قیمت هر قوطی
800 گرمی را از 25 هزار به 30 هزار تومان افزایش داده بودند.
به نظر میرسد با روی کار آمدن وزرای جدید برای وزارت صنعت و جهادکشاورزی باید برنامه ویژهای از سوی آنها برای مدیریت بازار کالاهای اساسی انجام شود، بهویژه اینکه رئیسجمهور از دولتمردان خواسته که کالاها گران نشود اما هنوز خبری از نظارت بر قیمت کالاها در بازار نیست و همین امر باعث شده تا تولیدکننده و فروشنده از شرایط استفاده کرده و به بهانههای مختلف قیمت کالاهای مصرفی مردم را افزایش دهند.