kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۵۴۹۷
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۷

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی

 

استفاده ‌اشتراکی از دوره‌های آموزش مجازی
س) برخی مجموعه‌ها، دوره‌های آموزشی خود را ضبط کرده و به افراد می‌فروشند و از فروش‌اشتراکی خودداری می‌کنند، آیا جایز است پول‌هایمان را به یک نفر بدهیم تا آن را تهیه کرده و به ما هدیه دهد؟
ج) در هر حال خریدار یک نفر است و اگر فروشنده شرط کند که فقط خریدار حق استفاده از دوره آموزشی را دارد یا معامله مبنی بر این شرط واقع شود، ارائه به دیگران ـ بدون رضایت فروشنده ـ جایز نیست (البته استفاده بدون رضایت صاحب آن نیز گرچه بدون شرط باشد محل‌اشکال است).
خواندن قرآن و ادعیه در زمان عادت ماهانه
س) آیا خواندن قرآن وادعیه در طول عادت ماهانه ‌اشکال دارد؟
ج) در ایام عادت ماهانه خواندن چهار آیه‌ای که سجدۀ واجب* دارند، حرام است، اما خواندن سایر آیات قرآن‌ اشکال ندارد، هر چند مکروه است، ولی خواندن ادعیه ‌اشکال ندارد.
ــــــــــــــــــ
* سجده‌های واجب در سوره (سجده) آیه پانزدهم، سوره (فصلت) آیه سی وهفتم،
سوره (نجم) آیه شصت و دوم و سوره (علق) آیه نوزدهم می‌باشد.
نماز خواندن با غسل باطل
س) غسل جنابت به عهده من بود و بعد از انجام غسل و نماز متوجه اندک چسبی شدم که از پانسمان شب قبل روی دستم باقی مانده بود، آیا لازم است غسل و نماز خوانده شده اعاده شود؟
ج) غسل و نماز باید اعاده شود، اگر مانع سمت چپ بدن بوده است، کافی است پس از برطرف کردن مانع فقط همان قسمت را به نیت غسل بشوئید و اگر سمت راست بوده است، پس از رفع مانع و شستن آن به نیت غسل، بنابر احتیاط واجب تمام سمت چپ بدن مجددا به نیت غسل شسته شود.
نماز افراد مسلوس*
س) کسی که بیمار است و نمی‌تواند از خروج ادرار جلوگیری کند، برای طهارت و وضو و نماز چه وظیفه‌ای دارد؟
ج) اگر می‌داند که از اوّل وقت نماز تا آخر آن، به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن با وضو، مهلت پیدا می‌کند ‌، باید نماز را در همان وقت بخواند، در غیر این صورت، اگر در بین نماز چند دفعه بول از او خارج شود می‌تواند با هر وضویی یک نماز بخواند، یعنی برای هر نماز به یک وضو اکتفا کند، هر چند وضوی‌ او در بین نماز باطل شود، اما اگر به صورت متصل، بول از او خارج می‌شود به صورتی که اگر بخواهد برای هر بار خارج شدن، وضو بگیرد به حرج می‌افتد، می‌تواند با یک وضو، نمازهای متعدد بخواند، به شرط آنکه بین دو نماز، بول از او خارج نشود.
چنین شخصی باید در حال نماز، به هر وسیله‌ای، از سرایت نجاست به لباس و بدن، جلوگیری کند و احتیاط واجب آن است که پیش از هر نماز مخرج ادرار را که نجس شده است، ـ اگر حرجی نباشد ـ تطهیر کند.
ــــــــــــــــــ
* کسى که بى اختیار قطرات بول از او خارج مى شود.
گریه کردن در حال نماز
س) حکم‌گریه کردن در حال نماز چیست؟
ج)‌گریۀ با صدا برای امور دنیوی، مثلا به یاد مردگان، نماز را باطل می‌کند، ولی‌گریه از ترس خداوند یا برای امور اخروی یا برای خواستن حاجت دنیوی از خدا، از روی تذلّل در پیشگاه او و همچنین‌گریه بی‌صدا‌اشکال ندارد.
عارض شدن حدث هنگام غسل
س) اگر هنگام غسل کردن، کاری که صرفا وضو را باطل می‌کند (حدث اصغر) پیش آید، آیا غسل هم باطل می‌شود؟
ج) غسل باطل نمی‌شود، اما برای نماز باید وضو بگیرد.
شیوه غسل کردن هنگام نجس بودن بدن
س) اگر هنگام غسل قسمتی از بدن نجس باشد، آیا می‌توان با یک بار شستن، هم بدن را پاک کرد و هم غسل انجام داد؟
ج) پیش از آغاز غسل ارتماسی ، باید تمام بدن پاک باشد اما در غسل ترتیبی، هر قسمت از بدن که نجس شده اگر پیش از غسل همان قسمت، شسته شود کفایت می‌کند.