سهم تجارت ایران در پیمانهای منطقهای کمتر از 2 درصد است
محمدرضا مودودی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در رابطه با وضعیت تجارت خارجی کشور طی سالهای اخیر اظهار کرد: اگرچه تجارت خارجی یکی از پیشرانهای اصلی تولید و رشد اقتصادی هر کشوری به شمار میرود، اما در چهار سال دوم دولت روحانی یک عقبگرد را در بسیاری از حوزههای اقتصادی از جمله حوزه تجارت خارجی تجربه کردیم.
وی افزود: دولت دوم روحانی برخلاف دولت اول روحانی که کارنامه موفقی را در بخش تجارت خارجی ارائه کرد، متاسفانه حرفی برای گفتن نداشت، به طوری که طی سالهای 1396 تا 1400 یعنی در دوره دوم دولت روحانی نسبت به دوره اول دولت وی در مجموع 50 میلیارد دلار صادرات ما کاهش یافت.
مدیر خانه ترویج تجارت جهانی با بیان اینکه این رقم بسیار بزرگی است، ادامه داد: کاهش 50 میلیارد دلاری صادرات طی چهار سال به معنای کاهش 130 میلیون تن کالای صادراتی است.
مودودی بیان کرد: این در حالی است که براساس چشمانداز 1404 ما موظف بودهایم در یک برنامه 20ساله هر سال نسبت به سال قبل به میزان 21.7 درصد در تجارت خارجی رشد داشته باشیم، بنابراین نه تنها این رشد را نداشتیم، بلکه در سالهای اخیر شاهد کاهش تجارت خارجی نیز بودهایم. وی با اشاره به مشکلات پیش روی تجارت خارجی کشور یادآور شد: در بحث روابط بینالملل با توجه به تحریمها علیه ایران در مورد روابط بانکی با دنیا نیز دارای محدودیتهای بسیاری هستیم و لذا همین موضوع نقل و انتقالات مالی را برای تجار و بازرگانان بسیار سخت کرده است.
این مسئول سابق در خصوص پیمانهای منطقهای نیز تأکید کرد: اگرچه 50 درصد از تجارت دنیا از طریق پیمانهای منطقهای انجام میشود، اما سهم ایران از این پیمانهای منطقهای کمتر از دو درصد است.
مودودی با اشاره به مشکلات داخی پیش روی تجاری خارجی کشور و برخی غفلتها در این حوزه، گفت: ما در تجارت خارجی نه از ظرفیت تجاری همسایگان به خوبی استفاده کردهایم و نه از ظرفیت تجارت جهانی بنابراین حتی اگر تحریمها علیه ایران نیز لغو شود، شرایط و بنیانهای داخلی تجارت به گونهای نیست که ما با جهش صادرات مواجه شویم.
وی عنوان کرد: بررسیها نشان میدهد که اقلام صادراتی موجود در سبد صادراتی کشور حدود 400 تا 500 قلم کالا است که حدود 90 درصد از صادرات غیرنفتی را شامل میشود و حدود 90 درصد از صادرات غیرنفتی نیز توسط 400 تا 500 شرکت انجام میشود.
وی افزود: بنابراین اگرچه حدود 80 هزار شرکت تولیدی در کشور وجود دارد اما از این تعداد همان طور که اشاره شد حدود 400 تا 500 شرکت بخش عظیم صادرات غیرنفتی سالانه را برعهده دارند.