مجلس باید بیانضباطی مالی دولت در لایحه بودجه را اصلاح کند(خبر ویژه)
یک کارشناس اقتصادی معتقد است لایحه بودجه تقدیمی دولت، رکود بیشتری به اقتصاد تحمیل میکند و با وجود افزایش بودجههای جاری، با کاهش بودجههای عمرانی مواجه است.
وحید شقاقی شهری درباره لایحه بودجه 1400 به روزنامه آرمان گفت: کاهش وابستگي درآمدهاي دولت به نفت و اصلاح نظام درآمدي دولت با افزايش سهم درآمدهاي مالياتي، هر دو جزو سياستهاي مهم اقتصاد مقاومتي بوده که بايد در نظام بودجهريزي هم ملاک قرار ميگرفت.
استاد دانشگاه خوارزمی میگوید: دولت بهتر بود که بودجه ريالي و بودجه ارزي و نفتي را جدا ميکرد. يعني ما يک بودجه ريالي بدون نفت مبتني بر درآمدهاي مالياتي و اوراق مالي اسلامي و واگذاري داراييهاي دولت يا بنگاههاي دولتي به بخش خصوصي و شرکتهاي دولتي در بازار سرمايه داشته باشيم. ما بايد نفت را از بودجه جدا کنيم و هر چقدر در سال آينده نفت يا اوراق سلف نفتي فروختيم 30 درصد آن را به صندوق توسعه ملي واريز و مابقي آن را به بودجه عمراني ريالي کشور و نه به بودجه جاري اضافه کنيم. بهعبارتي اين اتفاق موجب ميشود بودجه مقاومتر و شفافتر و منعطفتر باشد و اتکا به نفت نداشته باشد، يعني نبايد نفت را در بودجه ريالي بياوريم. درحاليکه دوباره دولت نفت را در بودجه ريالي گنجانده است و بايد پرسيد که آيا ميتوانيم نفت بفروشيم يا نه؟ چقدر ميتوانيم بفروشيم؟ يا بحث اين است که قيمت دلار و قيمت نفت چه خواهد شد؟ همه اينها شبهات و احتمالات است ولي پيشنهاد من به دولت و مجلس اين است که ما يک بودجه ريالي مبتني بر درآمدهاي مالياتي و ديگر طرق درآمدي که مناشاره کردم، داشته باشيم که اين درآمد حاصل بودجه ريالي را صرف هزينههاي جاري و عمراني کنيم. بايد نفت و اوراق سلف نفتي را در يک بودجه کمکي قرار داده و سهم صندوق توسعه ملي را پرداخت کنيم يعني همان 30 درصد و مابقي را تبديل به ريال و به بودجه عمراني ريالي اضافه کنيم. اين اتفاق باعث ميشود که سال آينده دولت بتواند به اقتصاد تحرک بدهد.
شقاقی گفت: جايي که ميتوانيم به اقتصاد رونق ببخشيم حضور پررنگ دولت در توسعه زيرساختها و پروژههاي عمراني است. بودجه عمراني تنها 18 درصد رشد داشته درحاليکه بودجه جاري حدود 40 درصد است و اين بايد درست برعکس باشد يعني بايد سعي کنيم بودجه عمراني سال بعد، رشد معنيدار و برجستهاي داشته باشد تا کمک کنند اقتصاد از شرايط رکودي سال آينده خارج شود.
این کارشناس اقتصادی معتقد است: سهم درآمدهاي مالياتي در بودجه مناسب نيست و همه جاي دنيا بيش از 90 درصد درآمدهاي دولت از ماليات است ولي در کشور ما اين عدد زير 30 درصد است.
موضوع اين است که دولت و مجلس بايد همت کنند تا فشاري که بر نظام بودجهريزي وارد شده منجر به يک نتايج بشود، ما دو سال تمرين کرديم که وابستگي به نفت را به حداقل برسانيم و به سمت اصلاح نظام مالياتي و اصلاح روشهاي درآمدي برويم و بايد اين را براي سال آينده هم ادامه داد، ما نميدانيم که سال آينده چقدر ميتوانيم نفت بفروشيم. بايد بودجه عمراني تقويت شود تا جلوي عميقتر شدن رکود را در اقتصاد بگيرد.
او همچنین میگوید: يکي از ريشههاي نقدينگي، کسري بودجه است و هر چقدر کسري بودجه کنترل شود ميتوانيم اميدوار باشيم که يکي از عوامل رشد نقدينگي مهار شده است، بايد تلاش کنيم تا حد امکان نظام بودجهريزي ما با کسري بودجه آشکار بسته نشود چون يکي از ريشههاي نقدينگي همين بيانضباط مالي دولت و کسريهاي بودجه است.