مدیر فنی اسبق شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب:
ساختارهای کارشناسی وزارت نفت طی سالهای اخیر از بین رفت
یک مدیر اسبق نفتی تلاش برخی مسئولان در رابطه با زمینهسازی برای افزایش خامفروشی نفت را غیرکارشناسی دانست.
علیرضا دانشی مدیر فنی اسبق شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: مبانی کارشناسی بحث تولید روزانه 8/5، 6/5 و 10 میلیون بشکهای نفت از مخازن نفتی کشور از نظر مهندسی مخازن توسط مدعیان تاکنون مطرح نشده است تا امکان ارزیابی آنها فراهم باشد و در حوزه بالادستی نفت، سازمانهای تخصصی و کارشناسانی وجود ندارد که اظهارنظرهایی مبنی بر این رقم تولید روزانه داشته باشد. در نتیجه به نظر میرسد اظهارنظرهایی مبنی بر تولید نفت به میزان بالای شش میلیون بشکه نفت در روز، کارکردهای غیرفنی و غیرکارشناسی دارد و ممکن است در فضای سیاسی کشور بر برنامهریزیها تأثیر منفی و مخرب بگذارد. علیرضا دانشی افزود: این صحبتهای بنده به این معنا نیست که ما با تولید هشت میلیون بشکه مخالف هستیم، بلکه بنده میگویم اتفاقا اگر بر مبنای کارشناسی این میزان تولید امکانپذیر باشد ما خوشحال میشویم ولی اینگونه نیست. در نتیجه نباید این اعداد و ارقام موهومی مبنای برنامهریزیها قرار گیرد. از کمیسیون انرژی مجلس تقاضا دارم که اجازه ندهد این اعداد مبنای برنامهریزی آینده قرار گیرد و صنعت نفت را از ریل اصلی خود منحرف کند.
وی تصریح کرد: متاسفانه در دوران آقای زنگنه تمامی ساختارهای کارشناسی از بین رفت و به همین دلیل است که حرف ایشان و تیم همراهشان مبنای کارشناسی ندارد. این کارشناس یادآور شد: در حال حاضر مطالبه اصلی مقام معظم رهبری و تمامی مسئولان دلسوز و مردم این است که خامفروشی نفت صورت نگیرد، در این حوزه ما باید به سمت ایجاد زنجیره ارزش و اشتغالزایی در صنایع پاییندستی نفت حرکت کنیم. لذا امیدوارم که بهجای تئوریزه کردن خامفروشی نفت برای توسعه زنجیره ارزش در صنعت نفت برنامهریزی گستردهای صورت پذیرد.
گفتنی است، گام اول برای تئوریزه کردن خامفروشی نفت با تولید نفت در ارقام بالا را علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در مراسم امضای 13 قرارداد ازدیاد برداشت از میادین نفتی با دانشگاههای کشور برداشت. وی در این نشست اظهار کرد: «ظرفیت تولید نفت ایران بسیار بالاست و ما میتوانیم تولید نفت را به روزانه 8/5 میلیون بشکه برسانیم». در ادامه بیژن زنگنه وزیر نفت در نخستین نشست کمیته کارشناسی مشترک حوزه انرژی در مرکز پژوهشهای مجلس گفت: «سندهایی برای ریلگذاری صنعت نفت تا سال ۱۴۲۰ آماده کردهایم. امیدواریم بر اساس آن به ظرفیت تولید 6/5 میلیون بشکه نفت تا سال ۱۴۲۰ دست یابیم».
در ادامه حسن روحانی در نشست هیئت دولت به این موضوع اشاره کرد و گفت: «باید در سطح جهانی بهعنوان یک قدرت صادرکننده باشیم و بدون این، تضعیف قدرت ملی است. اگر ایران میتوانست در سال 90، 91 حدود 10 میلیون بشکه نفت صادر کند، ما را نمیتوانستند تحریم کنند و قدرت تحریم ما را نداشتند».