kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۳۰۸۵
تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۴

افزایش نامحسوس سود بانکی با وجود تکذیب مسئولان

با وجودی که وزیر اقتصاد و برخی مسئولان بانکی، خبر افزایش نرخ سود بانکی را تکذیب کرده‌اند، بررسی‌ها نشان می‌دهد برخی بانک‌ها سود سپرده‌ را در نرخ‌هایی بالاتر از مصوب شورای پول و اعتبار قرار داده‌اند.

چند روزی است موضوع افزایش نرخ سود بین بانکی دوباره در میان اهالی بازار سرمایه و سایر کارشناسان اقتصادی داغ شده است. این تحلیلگران معتقدند رسیدن نرخ بهره بازار بین بانکی به 20 درصد و بالاتر، زمینه را برای افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی فراهم نموده که این تصمیم می‌تواند به سایر بازارها به‌ویژه بازار سرمایه فشار وارد کند. اما برخی مسئولان از روز گذشته به تکذیب این موضوع پرداختند.
وزیر اقتصاد و دارایی در حاشیه جلسه هیئت دولت با بیان اینکه به تازگی یک سری مباحث مطرح شد و اثرگذار بود اظهار داشت: یکی از بحث‌ها این بود که نرخ سود بانکی پیدا کند در حالی که همه فعالان بازار دیدند که رئیس کل بانک مرکزی این را تکذیب کرد و اتفاقاً چنین چیزی در شورای عالی بورس هم مطرح نبوده است.
فرهاد دژپسند با بیان اینکه بحث پیرامون بالا رفتن نرخ سود بین بانکی مطرح شده و درست هم هست اظهار داشت: این هم برنامه‌ریزی می‌شود و حتما باید از این روند جلوگیری شود.
همچنین دبیرکل کانون بانک‌های خصوصی در پاسخ به این سؤال که آیا بانک‌ها برای افزایش نرخ سود بانکی توافق کرده‌اند، اظهار داشت: بانک‌ها نه به صورت شفاهی و نه به صورت مکتوب هیچ‌ نوع توافقی برای افزایش نرخ سود بانکی نداشته‌اند.
محمدرضا جمشیدی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در واکنش به این نکته که به‌تازگی بانک‌ها نرخ سود سپرده یکساله را به 18 درصد افزایش داده‌اند و حتی یک بانک و دو موسسه اعتباری نرخ‌ سود سپرده را به 20 درصد رسانده‌اند، گفت: اگر چنین اتفاقی رخ داده باشد بانک‌ها تخلف کرده‌اند، چون براساس مصوبه شورای پول و اعتبار سقف نرخ سود سپرده در شبکه بانکی باید 16 درصد باشد.
اما با وجود اظهارات وزیر اقتصاد و مسئولان اقتصادی، بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد برخی بانک‌ها سود سپرده‌ را در نرخ‌هایی بالاتر از مصوب شورای پول و اعتبار قرار داده‌اند.
به گزارش خبرگزاری فارس، نرخ سود در بازار بین بانکی افزایش یافته است، به‌طوری که طبق اطلاعات به دست آمده نرخ سود در بین بانکی به بیش از 19 درصد رسیده است.
در این شرایط به‌طور طبیعی نرخ سود در سطح 15 یا 16 درصد مصوب شورای پول و اعتبار باقی نمی‌ماند و بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد برخی بانک‌ها سود سپرده‌ را در نرخ‌هایی بالاتر از مصوب شورای پول و اعتبار قرار داده‌اند.
پیگیری‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر بالاترین نرخ سود سپرده توسط یک بانک مشهور به تخلف و دو موسسه مالی اعتباری پرداخت می‌شود. این سه موسسه نرخ سود سپرده را در سطح 20 درصد قرار داده‌‌اند.
از طرف دیگر همه بانک‌های تجاری کشور برای سپرده‌های بالای 100 میلیون تومان نرخ سود سپرده را به سطح 18 درصد افزایش داده‌اند.
بر اساس این گزارش، این اقدام بانک‌ها ناقض مصوبه شورای پول و اعتبار است و قطعا تخلف محسوب می‌شود اما در شرایطی که نرخ تورم براساس اعلام مرکز آمار ایران معادل 27.2 درصد و تورم نقطه‌به‌نقطه به 41.1 درصد رسیده است، نمی‌توان نرخ سود سپرده را در سطح 16 درصد نگه داشت. چنانکه در چنین شرایطی قطعا سپرده‌های بانکی به حرکت در آمده و بازارهای موازی را به شدت متاثر خواهد کرد.
گفتنی است ظاهرا این رفتار نظام بانکی برای تحمیل خواسته خود به یک رویه تبدیل شده است. پیش از این نیز اتفاق افتاده بود که بانک‌ها در ابتدا افزایش سود را تکذیب می‌کردند ولی زیر پوستی به مشتریان خاص خود نرخ‌های بالاتر را پیشنهاد می‌دادند، پس از مدتی که این موضوع جا می‌افتاد، بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار وارد شده و به این موضوع سرو شکل قانونی می‌دادند.