با حضور فرمانده کل سپاه انجام شد
رونمایی از تیربار موشکی سپاه
با حضور فرمانده کل سپاه از سامانه خودکار و هوشمند پرتابهای متوالی موشکهای بالستیک دوربرد نیروی هوافضای سپاه (تیربار موشکی) رونمایی شد.
نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز گذشته جدیدترین سامانه موشکی خود را رونمایی کرد که با بهکارگیری آن، میتوان تعداد زیادی از موشکها را در فواصل بسیار کم و اصطلاحا به شکل رگباری و مداوم به سمت هدف شلیک کرد.
سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه در مراسم رونمایی از این سامانه با بیان اینکه پرواز موشکهای ما پیکره دشمن را میلرزاند، تأکید کرد: قدرت موشک ما ضامن عقبنشینی دشمنان است.
وی افزود: این ستون مستحکم خیمه بازدارندگی و دفاع اطمینانبخش نظام ما و قدرتی مهیب است که با آن اراده سیاسی نظام به دشمن نشان داده شده و در صورت نیاز به او تحمیل میشود.
گفتنی است این سامانه با هدف پرتاب موشکهای بالستیک دوربرد ساخته شده و در فیلم منتشر شده از آن نیز موشکهای عماد با برد 1700 کیلومتر و مجهز به سرجنگیهای هدایتپذیر نشان داده شده است.
به گزارش تسنیم، در بررسی دستاورد جدید موشکی سپاه شایان ذکر است که طی سه دهه گذشته قدرت موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از مهمترین مؤلفههای قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در برابر مهمترین دشمنان خود یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده است.
موشکهای سپاه از برد 300 کیلومتر در کمتر از یک دهه به برد 1350 و کمی بعد به برد 2000 کیلومتر رسید. گسترش این توانایی با سرجنگیهای متنوع و نیز در دو نوع موشک سوخت مایع و جامد کاری بود که تا اواخر دهه 1380 به سرانجام رسید.
با رسیدن به برد 2 هزار کیلومتر، از دهه 1390 تمرکز دانشمندان موشکی کشور روی افزایش حداکثری دقت موشکها بود که اولین نتیجه آن موشک عماد با برد 1700 کیلومتر و قابلیت نقطهزنی و هدایت سرجنگی تا انتهای مسیر بود.
سپس این توانمندی روی سایر موشکها از جمله قدر، سجیل و قیام و حتی موشکهای قدیمیتر شهاب-2 نیز پیادهسازی شد. موشکهای سوخت جامد تاکتیکی از خانواده فاتح و سپس ذوالفقار و دزفول و موشک جدید حاج قاسم نیز همین مسیر نقطه زنی را از ابتدا در دستور کار داشتند.
اما در زمینه قدرت موشکی، یکی از مؤلفههای مهم، مخفیسازی موشکها تا پیش از پرتاب، ضمن رعایت تمامی استانداردها در نگهداری و آمادهسازی آنها و توانایی شلیک غافلگیرانه از مواضع ناشناخته بود.
در این زمینه، سیلوهای موشکی در اوایل دهه 1390 و پس از 15 سال از عملیاتی بودن آنها رونمایی شد. چند سال بعد، شهرهای موشکی بهعنوان مجموعه عظیمیاز تونلها، سیلوهای پرتاب، مراکز دپو و انبارداری موشکها، سوخت و سرجنگی و سالنهای مونتاژ پیش از پرتاب و نیز تونلهای استقرار پرتابگرهای متحرک کامیونی رونمایی شد.
این شهرهای موشکی و کیفیت ساخت و ویژگیهای آن با تحلیلهای زیادی از سوی ناظران و تحلیلگران خارجی نسبت به عمق ناشناخته توانمندیهای دفاعی و مهندسی و لجستیک نیروهای نظامی ایران خصوصاًً نیروی هوافضای سپاه روبهرو شد.
کلیه مراحل نگهداری، آمادهسازی و شلیک موشکها از سیلوهای پرتاب در عمق چند صد متری زیر کوه صورت پذیرفته و شهرهای موشکی متعددی در سراسر کشور وجود دارند که در شرایط جنگی به تناسب نیاز وارد عمل میشوند.
جزئیات جدیدترین دستاورد فنی
متخصصان موشکی سپاه
متخصصان موشکی سپاه در جدیدترین دستاورد فنی خود موفق به طراحی و ساخت سامانهای شدهاند که انواع موشکهای عمود پرتاب سنگین سپاه از آن جمله موشک برد بلند عماد را روی یک واگن کوچک متحرک، آمادهسازی و در داخل تونلهای شهرهای موشکی به سمت مواضع سیلوی پرتاب منتقل کند. این امر به معنی افزایش جهشی سرعت شلیک یا به بیان دیگر، کاهش قابل توجه فواصل زمانی شلیک موشک از سیلوهای زیرزمینی است.
این درحالیاست که در گذشته باید مراحل آمادهسازی برای شلیک هر موشک، بهصورت متوالی و پشتسر هم انجام میشد تا از هر سیلو بتوان چندین موشک شلیک کرد. اما با این ابتکار جدید سپاه و قرار دادن موشکها روی یک واگن، مراحل آمادهسازی موشکها در تعداد چند فروند انجام شده و تعدادی موشک آماده شلیک بهصورت یکجا به نزدیک سیلوی پرتاب منتقل میشوند.
به بیان دیگر، سیلو دیگر منتظر طی شدن مراحل آمادهسازی موشکهای بعدی نشده و در کمترین زمان ممکن بعد از شلیک موشک اول، موشک دوم در جایگاه قرار گرفته و شلیک میشود و به همین ترتیب. در رونمایی دیروز، هر حامل متحرک توانایی جابهجایی 5 موشک را دارد.
شیوه کار به اینترتیب است که حامل متحرک(واگن) روبهروی یک سالن توقف کرده به طوری که اولین جایگاه خالی موشک در مقابل سامانه عمودکننده موشک قرار بگیرد. در کنار این سامانه عمودکننده، فضای خالی قرار دارد که موشکها از روی پایهها یا استند نگهدارنده به روی سامانه عمودکننده منتقل میشوند. پس از بارگذاری اولین موشک روی حامل متحرک، حامل به اندازه یک موشک به سمت جلو رفته و کار بارگذاری موشک دوم شروع میشود.
عملاًً این ابتکار جدید سپاه سبب ایجاد رگبار موشکی شده و سرعت عمل در اجرای عملیاتی موشکی گسترده علیه اهداف را به طور جهشی افزایش میدهد. هر موشک میتواند علیه هدف متفاوتی اقدام کند ولی همه موشکها از یک پایگاه و یک سیلو پرتاب میشوند. سایر سیلوهای آن پایگاه نیز هر یک تیربار موشکی مختص خود را آماده شلیک دارد.
مجموع این فرایند سبب میشود تا در موج اول حمله یا پاسخ موشکی به دشمن، تعداد موشکهایی که به سمت اهداف روانه میشود چند برابر شده و ضمن به نزدیک صفر رساندن امکان دفع حمله توسط دشمن، خطر قطع شلیک در صورت آسیب رساندن به سیلوهای پرتاب در صورت شناسایی شدن موقعیت آن توسط ماهوارهها پس از اولین شلیکها را به حداقل میرساند.
به علاوه، افزایش حجم شلیکها در اولین موج پاسخ موشکی سبب افزایش سطح آسیب به توان نظامی دشمن در پایگاههای هوایی، امکان استقرار نیروهای زمینی و پایگاههای دریایی و شناورهای دشمن شده و عملاًً دشمن در فاصله زمانی کوتاهی حجم زیادی از توان خود را از دست میدهد. این امر سبب کاستن از بار فرسایشی جنگ و افزایش حداکثری شدت ضربه متقابل برای وادار کردن دشمن به پرهیز از ادامه مخاصمه دارد.
به بیان دیگر، افزایش توان ضربه متقابل، سبب تحمیل راهبرد مدنظر کشور در مدیریت تحولات درگیری خصوصاًً در برابر دشمنی مانند آمریکا که تأسیسات و نیروهای نظامی گستردهای دارد میشود.