پایان رقابتهای کسب سهمیه از طریق سیستم رنکینگ
تنها 2 تکواندوکار ایرانی به المپیک رسیدند /فرصت سوزی یا ضعف در برنامهریزی؟!
سرویس ورزشی-
پرونده رقابتهای کسب سهمیه المپیک از طریق سیستم رنکینگ به پایان رسید و ۴۸ تکواندوکار از ۲۱ کشور از جمله دو تکواندوکار ایرانی بلیت سفر به توکیو را دریافت کردند.
بر اساس قوانین فدراسیون جهانی تکواندو، رقابتهای تکواندو در بازیهای المپیک با حضور ۱۶ تکواندوکار در هر وزن (چهار وزن مردان و چهار وزن زنان) در مجموع ۱۲۸ تکواندوکار برگزار خواهد شد. ۴۸ نفر از سیستم رنکینگ، ۷۲ نفر از رقابتهای قارهای، ۴ نفر سهمیه میزبانی و چهار نفر «White card» ترکیب این ۱۲۸ تکواندوکار را تشکیل میدهند.
۵ نفر در هر وزن رنکینگ المپیکی و یک نفر رنکینک گرنداسلم ترکیب ۴۸ نفر سیستم رنکینگ را تشکیل میدهند. با این تفاوت که از گرنداسلم فقط به نفر اول هر وزن سهمیه تعلق میگیرد و در صورتی که یک تکواندوکار در هر دو بخش نفر اول باشد، نفر ششم رنکینگ المپیکی کسب سهمیه میکند. قانونی که باعث شد برای المپیک ۲۰۲۰ تنها یک نفر خارج از سیستم رنکینگ المپیکی موفق به کسب سهمیه المپیک شود. سایر تکواندوکارانی که رنکینگ گرنداسلم نفر اول شدند، در رنکینگ المپیکی نیز جزو نفرات برتر بودند. عاملی که به هفت تکواندوکار با رتبه ششم رنکینگ المپیکی بلیت سفر به توکیو اهدا کرد. «لیجون ژائو» از چین در وزن ۵۷- کیلوگرم زنان تنها تکواندوکاری بود که از طریق گرنداسلم جواز حضور در المپیک را کسب کند.
در میان این لیست ۴۸ نفره، کره جنوبی با سه نفر در بخش مردان و سه نفر در بخش زنان، در مجموع با شش سهمیه، بیشترین نماینده را دارد. چین و انگلستان با ۵ تکواندوکار در رتبه بعدی هستند. کرواسی، روسیه و ترکیه هم هر کدام چهار سهمیه را به خود اختصاص دادند. نکته اینکه ترکیه هر چهار سهمیه را در بخش زنان بهدست آورده است.
کشورهای اسپانیا سه سهمیه، ایران، ساحل عاج، صربستان نیز هر کدام دو سهمیه، آذربایجان، ایرلند، بلژیک، کانادا، آلمان، ایتالیا، نیجریه، اسلوونی، تایلند، آمریکا و ازبکستان نیز هر کدام یک سهمیه بهدست آوردهاند.
طبق قوانین فدراسیون جهانی از این پس رقابتهای کسب سهمیه به صورت قارهای برگزار خواهد شد و کشورها میتوانند دو سهمیه در بخش مردان و دو سهمیه در بخش زنان از این طریق کسب کنند. نکته مهم اینکه کشورهایی که دو سهمیه و بیشتر در هر گروه زنان و مردان از طریق سیستم رنکینگ بهدست آورده باشند، مجاز به حضور در رقابتهای قارهای نیستند. به عنوان مثال در رقابتهای انتخابی قاره آسیا، کره جنوبی اجازه حضور در رقابتهای قارهای را ندارد. چین فقط در بخش مردان اجازه کسب یک سهمیه را دارد و ایران هم فقط میتواند دو سهمیه در بخش بانوان کسب کند.
فرصت سوزی در کسب سهمیه
دوسهمیه المپیک ایران توسط آرمینهادی پور و میرهاشم حسینی کسب شده است. بسیاری امیدوار بودند مردانی هم در گرند اسلم چین جواز حضور در المپیک را کسب کنند اما او نتوانست این کار را انجام دهد تا ایران در بخش مردان تنها دو ورزشکار در المپیک 2020 داشته باشد. این در حالی است که در بخش مردان و بانوان ایران میتوانست 8 سهمیه از طریق رنکینگ کسب کند.
سجاد مردانی علیرغم ارائه مبارزات زیبا و دیدنی در مرحله نهایی رقابتهای گرندپری (مسکو) که حاوی ضعفهای فنی هم بود، موفق به کسب سهمیه از طریق سیستم رنکینگ نشد تا عزم خود را برای کسب سهمیه از طریق رقابتهای گرنداسلم و کسب مدال و سکوی نخست سهمیه جزم کرد، ولی این مهم نیز حاصل نشد.
به نظر میرسد برنامهریزی نه چندان مناسب یکی از دلایل عدم کسب سهمیه از سوی مردانی بود. به عنوان نمونه از سهمیه ۴۰ امتیازی تورنمنتها در سال ۲۰۱۸، مردانی کمترین امتیاز را کسب کرد. چه بسا اگر برای اعزام مردانی به تورنمنتها برنامهریزی بهتری میشد، او نیز میتوانست سهمیه المپیک را کسب کند.
در همین یک ماه گذشته مردانی برنامه پرفشاری داشت، بعد از گرندپری صوفیه، دو تورنمنت صربستان و کرواسی، گرندپری مسکو و در نهایت گرنداسلم «ووشی»، آیا یک تکواندوکار حرفهای میتواند در مدت نزدیک به دو ماه در همه این رقابتها شرایط مبارزه و کسب مدال را داشته باشد؟
در بخش بانوان نیز شرایط خاصی حاکم بود و در این بخش نیز توجه لازم به کسب سهمیه از طریق رنکینگ نشد تا جایی که فدراسیون برای کسب سهمیه تنها به رقابتهای قارهای بسنده کرده است.
تیم ملی تکواندوی مردان ایران تنها موفق به کسب 50 درصد سهمیه شد، امید میرود در بخش بانوان ایران بتواند 2 سهمیه کسب کند تا ایران در این بخش نیز نمایندهای در بازیهای المپیک داشته باشد.