kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۷۷۲۵
تاریخ انتشار : ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۱۵
علی‌رغم هشدار کارشناسان

سیاست‌های دولت به واردات یک میلیون تن گندم انجامید

پس از آن که دولت قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری را کمتر از حد ضروری افزایش داد، پیش‌بینی کارشناسان تأیید شد و ایران یک میلیون تن گندم از بازارهای بین‌المللی خریداری کرد.




به گزارش ایسنا، منابع بازرگانی از خرید حداکثر یک میلیون تن گندم از بازارهای بین‌المللی توسط ایران در هفته‌های اخیر خبر دادند. این منابع به رویترز خبر دادند که انتظار می‌رود منبع این خرید شامل روسیه و برخی از کشورهای اتحادیه اروپا مانند آلمان باشد.
یکی از منابع آگاه به رویترز گفت: دو کشتی فله‌بر پانامکس که بار گندم روسیه را دارند هفته آینده یک بندر روسی بزرگ را به مقصد ایران ترک خواهند کرد.
یک مقام فدراسیون انجمن‌های صنعت غذایی در اکتبر اعلام کرده بود ایران قصد دارد امسال سه میلیون تن گندم وارد کند.
رسانه‌های داخلی هم ماه گذشته به نقل از علی‌اکبر مهرفرد، معاون وزیر کشاورزی خبر داده بودند تهران تفاهم‌نامه‌هایی را با روسیه و قزاقستان برای واردات موقتی گندم امضا کرده است.
تحت تحریم‌های آمریکا، دسترسی ایران به سیستم مالی جهانی محدود شده اما اقلام خوراکی و دارویی، خوراک دام و سایر کالاهای بشردوستانه مشمول تحریم نیستند اما تحریم‌های بانکی واشنگتن، موانع و محدودیت‌هایی را برای خرید این کالاها به وجود آورده است.
انتظار می‌رود در معاملات اخیر شرکت‌های غلات بین‌المللی فروشنده نبوده‌اند. گفته می‌شود دو معامله‌گر خاورمیانه‌ای و یک شرکت بازرگانی آسیایی عامل این فروش بوده‌اند.
یک معامله‌گر گفت: تصور می‌کنم عمده یک میلیون تن گندم از روسیه و سایر کشورهای منطقه دریای سیاه عرضه شده است و اگر امکان پرداخت میسر شود، احتمالا حدود ۱۰۰ هزار تن هم از آلمان خریداری خواهد شد.
بر اساس گزارش رویترز، تصور می‌رود عمده این خرید توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران انجام شده باشد.
گفتنی است شورای اقتصاد به رویه سال‌های اخیر، در سال زراعی گذشته نیز حاضر نشد قیمتی منطقی و منصفانه برای خرید تضمینی گندم از کشاورزان تعیین کند و چون نرخ تعیین شده پایین بود، گندمکاران محصول تولیدی سال زراعی گذشته را به طور کامل در اختیار دولت قرار نداده و تنها حدود هشت میلیون تن گندم به نرخ تضمینی به دولت فروخته شد.
بر همین اساس، سه میلیون تن از گندم تولیدی در انبارها ماند و به دولت فروخته نشد. در پی تحویل نشدن حدود سه میلیون تن گندم از سوی کشاورزان به دولت، مسئولان اعلام کردند که قصد دارند کسری موجود را از طریق واردات تامین کند.
این در حالی است که کارشناسان معتقدند واردات گندم ضمن آسیب زدن به دستاورد خودکفایی گندم، منجر به وابسته شدن کشور به واردات و آسیب‌پذیر شدن کشور در زمینه امنیت غذایی، به‌ویژه در شرایط تحریمی خواهد شد. در حقیقت، قیمت پایین گندم دلیل عدم تمایل کشاورزان به فروش محصولشان به دولت است و واردات نمی‌تواند راهکار آن باشد.
گفته می‌شود اگر دولت یک قیمت توافقی برای گندم اعلام کند می‌تواند کسری ایجاد شده را از محل تولید داخل تامین کند ضمن اینکه وقتی کشاورزان داخلی نیاز به حمایت دارند چرا باید دولت ارز کشور را به کشاورزان خارجی اختصاص بدهد و حامی ‌اشتغال کشاورزان خارجی شود.