پوزش از آقای وزیر برای قطع اینترنت!
رضا صفری
اخیراً محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات گفته است که «این 10 روز [قطعی و محدودیت اینترنت] اندازه 10 سال برایم گذشت». واقعاًً نمیدانیم که از این سخن و دیگر پیامهای وزیر ارتباطات بعد از وصل شدن اینترنت، بگرییم یا بخندیم؟
آقای وزیر بهگونهای سخن میگوید که ظاهراً او و وزارت متبوعش در ماجرای اینترنت کشور تقصیری ندارند. بله، دستور قطع و محدودیت دسترسی به اینترنت از سوی شورای امنیت کشور بوده است، اما اگر اقدامات خلاف امنیت ملی و کمکاری وزارت ارتباطات نبود، آیا آنها مجبور میشدند که اینگونه تصمیم بگیرند و برای جلوگیری از ارتباط داعشهای وطنی در بستر سرویسهای صهیونیستی- آمریکایی و همچنین جلوگیری از بازار داغ شایعات و دروغپراکنی، اینترنت را قطع کنند؟
متهم اصلی قطعی اینترنت و ضررهای اقتصادی و اجتماعی حاصل از این قطعی و سرگردانی مردم، وزارت ارتباطات است. اگر لایههای اینترنت و خدمات مبتنی بر آن درست شناخته میشد و شبکه ملی اطلاعات راهاندازی شده بود، اکنون شاهد این قضایا نبودیم. در ایام اغتشاشات شاهد بودیم که بهرغم مسدود بودن شبکههای اجتماعی خارجی، شبکههای اجتماعی داخلی در اختیار کاربران بود و آنها میتوانستند پیامهای خود را رد و بدل کنند. هرچند بهدلیل اهمالکاری و کوتاهیهای صورت گرفته در حق آنها، امکانات برای خدماتدهی به خیل عظیم کاربرانی که یک شبه هجوم آورده بودند کافی نبود، به همین دلیل اختلالاتی نیز در کار آنها ایجاد شد که منشأ آن در حوزه رگولاتوری و اقدامات پوپولیستی وزارت ارتباطات است که چوب آن را باید دهها میلیون نفر از مردم عادی بخورند.
اگر10 روز محدودیت اینترنت به اندازه 10سال برای وزیر گذشته، مردم و کشور در برابر خسارتهای وارد شده به فضای مجازی کشور در طول مسئولیت وی در دولت یازدهم و دوازدهم، باید چه بگویند؟ مخصوصاًًً که اگر دقت کنیم، خواهیم دید که اکنون به یک وارداتچی پهنای باند و سرویسهای مخرب خارجی تبدیل شدهایم و نام آن را پیشرفت و تکنولوژی گذاشتهایم! اگر این پیشرفت است، کشورهای آفریقایی هم صدها سال از ما جلوتر هستند، زیرا آنها زودتر از ما به اروپاییها و آمریکاییها اجازه دادند در کشورشان نفوذ کرده و در امور آنها دخالت کنند. فرق ما با آنها این است که آنها فضای حقیقی خود را تقدیم دشمن کردند و ما فضای مجازی خود را، که امروز به مراتب حقیقیتر از گذشته است!
واقعیت اینترنت ما همین بود که در این چند روز دیدیم و با قطع شدن سرویسهای خارجی حقیقت آن برای مردم آشکار شد. یعنی در این سالها، مسئولان فضای مجازی کشور به جای عمل به وظایفشان با استفاده از الفاظ رنگارنگ با افکار عمومی بازی کردند. حال اگر آقای وزیر بهعلت کمکاری مسئولان وزارت ارتباطات در توسعه شبکه ملی اینترنت و میدان دادن به دشمن در فضای مجازی دچار سختی روزگار در ایام قطع اینترنت شدهاند، مردم از ایشان عذرخواهی میکنند!