kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۲۶۴۶
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۷

ظریف: من نگفتم امضای کری تضمین است

وزیر امور خارجه در نشست با فعالان فضای مجازی ضمن دفاع سفت و سخت از برجام گفت من نگفتم امضای کری تضمین است.


سرویس سیاسی-  

روز گذشته محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با تعدادی از فعالان فضای مجازی دیدار و گفت‌و‌گو کرد و درباره مسائل مختلف سخن گفت. ظریف با دفاع مجدد از توافق هسته‌ای، مدعی شد 10 سال دیگر مشخص خواهد شد برجام یکی از موفق‌ترین دستاوردهای جمهوری اسلامی بوده است!
ظریف در ادامه تأکید کرد هرگز نگفته است امضای کری تضمین است. ماجرای «امضای کری تضمین است» مربوط به زمستان سال 1394 است. در حالی که چند هفته بیشتر به موعد اجرای برجام از سوی غرب و برداشتن تحریم‌ها باقی نمانده بود، آمریکایی‌ها در اقدامی‌خصمانه و در حالی که ایران به تعهدات خود عمل کرده بود، ایران را تحریم کردند. تحریم آمریکا از این قرار بود که شهروندان 38 کشوری که با آمریکا توافق ویزایی دارند اگر به ایران سفر کنند، باید برای ورود به آمریکا ویزا بگیرند.
دولت اوباما به این بهانه که این قانون مصوب کنگره بوده و در قالب بودجه به دولت ارائه شده است نمی‌تواند آن را رد کند. اوباما این تحریم را امضا کرد و در همین حال جان کری وزیر خارجه وی در نامه‌ای به ظریف مدعی شد دولت آمریکا طوری این قانون را اجرا می‌کند که خللی در برجام حاصل نشود!
جان کری، وزیر خارجه آمریکا، در نامه‌ای خطاب به ظریف نوشته بود: «تغییرات جدید برای کسب روادید که در کنگره تصویب شده است و دولت اختیار توقف اجرای آن ‌را دارد، به‌هیچ‌وجه مانع ما نمی‌شود که تعهدات خود طبق برجام را اجرا کنیم».
عباس عراقچی، معاون آقای ظریف، درباره این نامه گفته بود: «این نامه به امضای وزیر خارجه آمریکا رسیده که همچون نامه‌های با امضای رئیس هر دولت، دارای تعهد حقوقی و سیاسی برای آن کشور است. این یک نامه معمولی نیست. در روابط بین‌الملل، نامه دو نفر، تعهدآور است که یکی نامه رئیس دولت است و دیگری نامه وزیر امور خارجه. این نامه، امضای وزیر خارجه آمریکا را دارد و اجرای موفق برجام را تضمین کرده است».
عباس عراقچی در این زمینه گفته بود: «زمانی که وزیر امور خارجه نامه‌ای را امضا می‌کند، برای کشورش تعهد حقوقی و سیاسی ایجاد می‌کند. آقای کری دیروز با این تعهد که برای دولت آمریکا ایجاد کرده، اجرای موفق برجام را در حقیقت تضمین کرده و گفته آمریکا به تعهداتش در برجام به‌گونه‌ای عمل می‌کند که نقضی در آن وجود نداشته باشد و قانون مربوط به لغو روادید که کنگره تصویب کرده را به‌گونه‌ای اجرا خواهد کرد که منافع اقتصادی ایران متأثر نشود ولو اینکه قانون مذکور را اجرا نکند. کری در نامه ‌اشاره کرده که دولت آمریکا اختیار توقف در اجرای این قانون را هم دارد، بنابراین ایشان تضمین داده ولو اگر شده اجرای قانون مزبور را متوقف کند، آمریکا به تعهدات برجامی‌خود عمل کرده و اجازه نمی‌دهد منافع اقتصادی که ایران باید در اثر برجام داشته باشد، دچار خدشه شود».
سخنان عراقچی روز اول دی ماه تیتر یک مشهور روزنامه شرق با عنوان «امضای کری تضمین است» شد. حال پس از چهار سال آقای ظریف می‌گوید او این سخن را نگفته است! گویی یک فرد معمولی و رهگذری در کوچه و خیابان این سخنان را گفته است. گوینده این سخنان معاون آن روز و امروز وزیر امور خارجه و دارای جایگاه حقوقی است و اگر آقای ظریف آن نامه را تضمین نمی‌دانسته است، می‌توانست همان ایام مواضع معاون خود را تکذیب کند.
قانونی که اوباما تصویب کرد پایه گذار تحریم‌های بعدی از سوی دولت‌ترامپ شد اما دولتمردان کشورمان اصرار دارند این‌گونه وانمود کنند که اوضاع تا پیش از روی کار آمدن‌ترامپ مناسب بوده است!
ما را وارد سیاست داخلی کردند!
ظریف در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اعتقاد دارم وزارت خارجه باید بالاتر از سیاست داخلی عمل کند اما متأسفانه ما را وارد سیاست داخلی کردند و این به ضرر کشور است.
برای رد این ادعای ظریف که دیگران او را وارد سیاست داخلی کرده‌اند، بازخوانی حضور وی در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا در سال 1393 کفایت می‌کند. در این نشست‌ هاله اسفندیاری، مدیر بخش مطالعات خاورمیانه اندیشکده «وودرو ویلسون» از ظریف پرسید: «لطفا درباره تأثیر گفت‌وگوها بر مسائل سیاسی داخلی ایران توضیح بفرمایید البته می‌دانم که این حوزه، مدنظر شما نیست.»
ظریف نیز به این سؤال این‌گونه پاسخ داد: «بی‌تردید، همین‌طور است زیرا ما روندی را شروع کرده‌ایم که هدف از آن تغییر فضای سیاست خارجی کشور است. اگر با وجود تلاش‌های ما برای تعامل، این تلاش‌ها بی‌نتیجه بماند، مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا ۱۶ ماه دیگر که انتخابات پارلمانی در ایران برگزار می‌شود، به این عملکرد ما (با آرای خود) پاسخ دهند. وقتی قبلاً در تعامل و مذاکرات درباره توافق هسته‌ای با جامعه بین‌المللی در سال‌های۲۰۰۴ و۲۰۰۵، توافق‌هایی کردیم و تلاش‌های ما برای عملکرد شفاف، از جانب اتحادیه اروپایی رد شد، مردم جواب ما را با انتخاب رئیس‌جمهوری متفاوت دادند که مرا هم زود بازنشسته کرد! البته باید توجه داشت که اتحادیه اروپایی به تنهایی فعالیت نمی‌کرد و مقامات کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا مانع از هرگونه توافق شدند، همان‌طور که حالا هم کسانی هستند که نمی‌خواهند هیچ‌گونه توافقی حاصل شود قطع نظر از اینکه مفاد آنچه باشد. حالا من بار دیگر زنده شده‌ام (خنده حضار). به‌نظر من، در انتقال پیامی‌که جامعه بین‌المللی و به‌ویژه غرب می‌خواهد به ایران منتقل کند باید بسیار دقت کند. باید دید تعامل از جانب ایران و تلاش ایران برای باز بودن و نگاه به آینده داشتن با پاسخ مثبت مواجه می‌شود یا اینکه بار دیگر، رد می‌شود. من فکر می‌کنم مردم ایران پاسخ خود را در صندوق‌های رای نشان خواهند داد.»
پاسخ ظریف به‌ هاله اسفندیاری کاملاً واضح است. او به اسفندیاری گفته است در صورت عدم توافق هسته‌ای و شکست مذاکرات، همفکران او در ایران به انزوا خواهند رفت و مردم قدرت سیاسی را در اختیار جریان غیر‌همفکر او قرار می‌دهند! او برای شاهد این اظهارات خود، ماجرای شکست مذاکرات در سال ۲۰۰۵ را یادآوری کرده بود. حال باید دید چه کسی به مذاکرات هسته‌ای نگاه داخلی و سیاسی داشته است!
به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف در جمع فعالان فضای مجازی درخصوص استعفایش از وزارت خارجه یادآور شد: استعفایم به  این دلیل بود که احساس کردم دیگر نمی‌توانم برند ایران را حفظ کنم. آن شب خیلی دلخور بودم اما عصبانی نبودم.
وی گفت: کسانی که در فضای مجازی به من می‌گویند «دروغگو» فقط از آلبانی نیستند بلکه برخی از داخل هم این زحمت را می‌کشند.
ظریف اظهار کرد: اعتقاد دارم وزارت خارجه باید بالاتر از سیاست داخلی عمل کند اما متأسفانه ما را وارد سیاست داخلی کردند و این به ضرر کشور است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه «سیاست خارجی وجه‌المصالحه دعواها نیست»، گفت: ورود ما به سیاست داخلی به ضرر کشور است.
وی خاطرنشان کرد: علت موفقیت ایران این است که روی پای خودش ایستاده است.
ظریف تأکید کرد: ۶ سال پیش گفتم در این صحنه آمده ام برای قربانی شدن نه قهرمان شدن.
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنانش گفت: وظیفه وزارت خارجه دفاع از وزارت خارجه نیست. وظیفه‌اش دفاع از ایران است.
وی خطاب به منتقدان  گفت: اگر می‌گویید برجام یک جسد است این جسد را خاک کنید ۶ تا قطعنامه شورای امنیت را دوباره داشته باشید آقای‌ترامپ هم جشن می‌گیرد!
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان این‌که «وظیفه من حفظ برند ظریف نیست حفظ برند ایران است» در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی بعد از برجام وارد ایران کردیم کمتر از ۵ میلیارد آن جذب شد. اگر همه این مقدار جذب شده بود هیچ‌کس نمی‌توانست ما را تحریم کند.
وی در پاسخ به انتقادات درباره فعالیت‌های اقتصادی وزارت خارجه بابیان که «وزارت خارجه یکی از فقیرترین دستگاه‌های کشور با بودجه کمتر از ۱۰۰ میلیون دلار است»، گفت: موضوع اصلی وزارت خارجه آمریکا ایران است.