kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۰۷۷۹
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۶

سهم سازمان برنامه در پروژه‌های عمرانی ناتمام

در شرایطی که بسیاری از پروژه‌های نیمه‌تمام عمرانی روی زمین مانده، بررسی‌ها نشان می‌دهد برخی پیمانکاران مسئول در این زمینه که با مجوز سازمان برنامه و بودجه فعالیت می‌کنند، نقش مهمی در نیمه‌کاره ماندن این پروژه‌ها دارند.

در شرایط فعلی که تحریم‌های ظالمانه‌ای از سوی مستکبرین عالم بر کشور و ملت ما اعمال شده است مدیریت درست منابع مالی بیت‌المال و جلوگیری از حیف و میل آنکه نقش بسزایی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارد باید بیش از
هر زمان دیگری مورد توجه مسئولان باشد.
یکی از مصادیق این امر مهم اجرای صحیح پروژه‌های عمرانی است که به شرکت‌های پیمانکاری در بخش خصوصی سپرده می‌شود. بارها و بارها از سوی مسئولین دولتی علت عدم اجرا یا تاخیر در اجرای پروژه‌های عمرانی ضعف بنیه فنی پیمانکاران اعلام شده است که خسارت‌های قابل توجهی را به کشور تحمیل می‌نماید. لیکن سؤال این است که چگونه چنین پیمانکاران ناتوانی وارد مناقصات می‌شوند؟ معیار انتخاب این شرکتها چیست ؟ یکی از مراحل اصلی برای حضور شرکت‌ها در مناقصات دارا بودن گواهینامه صلاحیت از سازمان برنامه و بودجه کشور است. دفتر نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه موظف است وفق قوانین مواردی از قبیل سوابق پرسنلی، تجربه کاری و... مربوط به شرکتهای متقاضی اخذ گواهینامه را بررسی کند و چنانچه دارای توان فنی لازم بودند نسبت به صدور و یا ارتقای گواهینامه صلاحیت ایشان اقدام نماید. فلذا اگر این بررسی بدرستی صورت پذیرد اساسا شرکت‌هایی با بنیه فنی ضعیف هرگز نمی‌توانند در مناقصات دولتی شرکت نمایند و بالطبع از بروز مشکلات بعدی و هزینه‌های متحمله پیشگیری خواهد شد.
البته متاسفانه فرآیند صدور گواهینامه در دفتر مذکور بعضا بدین شکل نمی‌باشد. بدین صورت که بعضی از شرکت‌ها که حتی حائز حداقل شرایط فنی قانونی لازم نیستند از طریق افرادی که با برخی پرسنل دفتر نظام فنی سازمان در ارتباط هستند با وجود ارائه سوابق کاری نامرتبط یا غیر واقعی موفق به اخذ و یا ارتقای گواهینامه صلاحیت می‌شوند و سپس با استناد به همین گواهینامه مجوز ورود به مناقصات را پیدا می‌کنند. البته فرآیند فوق در ظاهر قانونی صورت می‌گیرد یعنی متقاضی، اطلاعات و مستنداتی را در سامانه ساجات درج و الصاق می‌نماید و مجموعه دفتر نظام فنی و اجرایی سازمان هم که مسئولیت صحت سنجی موارد را بر عهده‌دارد شایستگی آنها را تایید می‌کند. اما آیا تمام شرکتهایی که نامشان در این سامانه درج شده و گواهینامه صلاحیت اخذ نموده‌اند حائز شرایط قانونی بوده اند؟
جواب خیر است ولی متاسفانه این اتفاق رخ می‌دهد و دود آن هم در نهایت به چشم مردم می‌رود که سالها باید منتظر اجرا یا تکمیل یک پروژه عمرانی باشند که علت تاخیر آن هم بی‌صلاحیتی پیمانکار است.بهرحال امید است دستگاه‌های نظارتی و نیز قوه محترم قضائیه با قاطعیت به این موضوع ورود کرده و با متخلفان برخورد نمایند.