افتتاح نخستین طرح پژوهشی اجرایی مالچ ریگی کشور درگرمسار
طرح پژوهشی اجرایی مالچ ریگی برای اولین بار در کشور با حضور رئیسسازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در گرمسار افتتاح شد.
طرح پژوهشی اجرایی مالچ ریگی در محدوده استان سمنان، عوارضی آزاد راه گرمسار - قم در وسعت ۵۰ هکتار اجرایی شده است.
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان در حاشیه افتتاح طرح مالچ ریگی گفت: در شرایطی که در منطقه بیابانی قابلیت تثبیت زیستی وجود ندارد، برای جلوگیری از فرسایش بادی روش مالچپاشی استفاده میشود.
علی ترابی ابراز داشت: مالچ ریگی به عنوان روشی کاربردی و با هزینه پایین برای مقابله با فرسایش بادی، گرد و غبار و بیابانزایی برای اولین بار در قالب طرح پژوهشی اجرایی در بخشی از منطقه بیابانی گرمسار اجرا شده که عملکرد مناسب و هزینه کم دارد.
وی ابراز داشت: طرح پژوهشی اجرایی مالچ ریگی، به صورت مشارکتی با منطقه ویژه اقتصادی گرمسار انجام شده و ۷۰ درصد هزینه اجرای طرح را منطقه ویژه اقتصادی گرمسار پرداخت کرده است.
فرسایش بادی سالانه ۵۰ میلیارد ریال به زیرساختهای استان مانند کشاورزی، جادهها، پوشش مرتعی، زیست محیط و بهداشت خسارت میزند.
براساس آخرین تحقیقهای انجام شده، ۶۰۰ هکتار از پهنه استان سمنان درگیر کانون بحران فرسایش بادی و یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار تحت تأثیر فرسایش بادی است.
در استان سمنان ۳۳ کانون بحرانی وجود دارد و بیشترین کانونهای فرسایش بادی مربوط به جنوب و شرق استان سمنان است. همچنین در مراسمی احداث بند سنگ و ملات به عنوان یکی از طرحهای آبخیزداری با حجم سه هزار و ۳۱۶ متر مکعب با تامین اعتبار از محل صندوق توسعه ملی در چندآب گرمسار کلنگ زنی شد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان سمنان در حاشیه این آئین گفت: برای احداث بند سنگ و ملات در چندآب گرمسار، حدود ۱۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برآورد شده است.
فرهاد عبدالشاه ادامه داد: امسال از محل صندوق توسعه ملی در مرحله اول، ۱۶۴ میلیارد ریال برای اجرای طرحهای آبخیزداری در ۱۱ حوضه از استان سمنان اختصاص یافت.
وی ابراز داشت: اکنون عملیات اجرایی احداث حدود ۶۰ هزار مترمکعب عملیات آبخیزداری شامل بند سنگ و ملات، بند خاکی و گابیونی در مرحله اول تخصیص اعتبار صندوق توسعه ملی شروع شده و بند سنگ و ملات در چنداب گرمسار نمونهای از این طرحهاست.
عبدالشاه تصریح کرد: امسال از محل اختصاص اعتبار از صندوق توسعه ملی در مرحله اول، ساخت ۱۳۶ سازه بند سنگ و ملات شروع شده است.
وی خاطرنشان کرد: در مرحله دوم تا سقف ۴۰۰ میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح آبخیزداری به استان سمنان تخصیص مییابد و با تخصیص این اعتبار در مرحله دوم، عملیات اجرای طرحهای آبخیزداری در ۱۱ حوضه آبخیز دیگر که دارای طرح مطالعاتی است، آغاز میشود.