چهار نشانه از تلاش یانکی ها برای احیای داعش
یکی از مهمترین ابزارهای آمریکا برای نفوذ در منطقه، استفاده از گروههای تروریستی است. در این مسیر آمریکا با ایجاد، حمایت و تقویت از این گروهها سعی دارد تا منافع خود را محقق کند. داعش یکی از مهمترین گروههای تروریستی است که آمریکا آن را برای پیشبرد منافع خود خلق کرده است. آمریکا از طریق گروه تروریستی داعش در چند سال گذشته توانسته است مقدمات تشدیدحضور خود در منطقه را فراهم کند. در همین راستا آمریکا نظامیان خود را در اقدامی غیر قانونی وارد خاک سوریه کرد و بخشهایی از آن رااشغال کرد. با پیروزی مقاومت بر گروه تروریستی داعش، بهانه آمریکا برای ادامه حضور در سوریه نیز از بین رفت و دونالد ترامپ چند ماه پیش اعلام کرد که نظامیان آمریکایی به زودی از سوریه خارج خواهند شد. البته این امر هیچ گاه اتفاق نیفتاد. در شرایط کنونی آمریکا به دنبال آن است تا برای تداوماشغالگری و حضور در عراق و سوریه بار دیگر گروه تروریستی داعش را احیا کند. در این مورد نشانهها و دادههایی وجود دارد که واقعی بودن پروژه احیای داعش را تایید میکند.
1. بازگشت ابوبکر بغدادی به قاب تصویر
ابوبکر بغدادی خلیفه خودخوانده گروه تروریستی داعش، اخیرا در یک ویدیوی 18 دقیقهای ظاهر شد. البغدادی پس از سخنرانی در مسجد نور موصل در سال 2014، این دومین باری است که خود را نشان میدهد. بغدادی با گفتن اینکه «ما مامور به جهاد هستیم نه پیروزی» به شکستهای داعش اذعان و از این طریق تلاش کرده که نیروهای این گروه را به ادامه جنگ صرف نظر از نتیجه آن ترغیب کند. نکته مهم در مورد این ویدیو به اهداف آن باز میگردد. بسیاری معتقدند که یکی از مهمترین اهداف انتشار این ویدیو این است که خطر داعش بار دیگر بزرگ نشان داده شود و به همین دلیل آمریکا آن را بهانه کرده و به تقویت حضور خود در سوریه و عراق بپردازد.
آمریکا بارها اعلام کرده که داعش به پایان کار خود رسیده و ترامپ تاکید کرده که دیگر نیازی نیست نیروهای آمریکایی در سوریه باقی بمانند. اما سایر مقامهای کاخ سفید، ترامپ را این گونه تفهیم کردند که اگر چه کار داعش تقریبا تمام است، ولی خروج آمریکا از سوریه میتواند مواضع شبه نظامیان مورد حمایت واشنگتن را در مقابل ترکیه و مخالفان سوری را در برابر ارتش سوریه و متحدان آن تضعیف کند. این مسئله باعث شد که ترامپ از موضع اعلام شده خود عقبنشینی کند. با توجه به تحولات اخیر در منطقه غرب آسیا، به نظر میرسد که آمریکا اولین کشوری است که از حضور بغدادی و قدرت گرفتن دوباره گروه تروریستی وی، منتفع میشود؛ چرا که این داعش بود که جای پای آمریکا و ائتلاف ادعایی آن را در منطقه باز کرد تا علاوهبر حضور در منطقه غرب آسیا و آن هم نزدیک مرزهای ایران، ژست حمایت از ملتها و دولتها در برابر «تروریسم» را بگیرد؛ تروریسمی که به باور بسیاری از تحلیلگران ظهور آن، نتیجه سیاستهای استعماری و جنگافروزیهای آمریکا در منطقه است. «کریم علیوی»، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق چرایی ظهور مجدد سرکرده داعش را به توافقی بین سازمان اطلاعات آمریکا (سیا) و البغدادی ربط داد و گفت که واشنگتن با این کار میخواهد به دولت عراق پیامی بدهد. این نماینده عراقی گفت که این پیام دارای سه مضمون مهمی است؛ نخست اینکه ظهور بغدادی به معنای پایان داعش نیست. دوم اینکه بازگشت و پایان داعش در دست آمریکاست و سوم اینکه، آمریکا این آمادگی را دارد که برای سنگاندازی بر سر تصویب طرح ممنوعیت حضور نیروهای آمریکایی در عراق، داعش را دوباره به این کشور برگرداند.
2. آموزش داعش توسط بلک واتر در عراق
روزنامه لبنانی الاخبار اخیرا اعلام کرد شرکت «بلک واتر» که با نام جدیدی به عراق بازگشته است فعالیت خود در این کشور را آغاز کرده است و تروریستهای داعش را در پایگاه «عین الاسد» در غرب استان الانبار آموزش نظامی میدهد. این روزنامه به نقل از منبعی نزدیک به جوی هود، کاردار آمریکا در عراق نوشت، وزارت کشور عراق زیر فشارهای شدید آمریکا ابتدای سال ۲۰۱۸ به شرکت بلک واتر با نام جدیدی و چندین شرکت امنیتی اجازه بازگشت به عراق و فعالیت مجدد داد. الاخبار به نقل از جوی هود اعلام کرد اولین فعالیتهای بلک واتر با انتقال تجهیزات نظامی آمریکا از اردن به غرب استان الانبار و با هماهنگی کامل با پایگاه عین الاسد صورت گرفت. این شرکت هم اکنون در پایگاه عین الاسد به آموزش عناصر داعش مشغول است و در چند روز اخیر حدود هزار عنصر داعشی به این پایگاه وارد شدند. بنا بر اعلام این روزنامه، کامیونهایی که همراه نیروهای آمریکایی بوده است عناصر داعش را حین درگیریها در آخرین پایگاه داعش در استان دیرالزور سوریه از شهرک الباغوز به عین الاسد منتقل کردهاند.
3.نشست عشایر در «رقه»
اخیرا نشست موسوم به «عشایر سوریه» در شهر «عین عیسی» در استان «رقه» سوریه برگزار شد که انتقاد دمشق را برانگیخت. وزارت خارجه سوریه در واکنش به این نشست اعلام کرد که این نشست در مناطق تحت تسلط «شبهنظامیان مسلح وابسته به آمریکا و کشورهای غربی برگزار شد... و پس از تحریم آن توسط بیشتر عشایر عربی اصیل، به شکست انجامید». دمشق بااشاره به اینکه این رویداد، نشست «خیانت، مزدوری و وابستگی» است، تأکید کرد که چنین نشستهایی بیانگر خیانت برگزار کنندگان آن است و تفاوتی ندارد که این افراد چه وابستگی سیاسی، مذهبی یا نژادی داشته باشند. پایگاه خبری معارض «عنب» هم گزارش داد که نهاد موسوم به «شورای دموکراتیک سوریه» مسئول برگزاری این نشست بوده است. شورای دموکراتیک شاخه سیاسی شبهنظامیان کُرد موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» است؛ گروهی که تحتالحمایه آمریکا قرار دارد. در این نشست شماری از شیوخ عشایر شرق سوریه و «صالح مسلم» رئیسپیشین حزب «اتحاد دموکراتیک» و «الهام احمد» رئیسمشترک هیئت اجرایی شورای دموکراتیک حضور داشتند. در واقع آمریکا به دنبال جذب عشایر عراق و سوریه برای تقویت گروه تروریستی داعش است.
4.نقش روانشناسان آمریکایی در بازتولید داعش جدید
زندان «بوکا» در عراق که تحت نظارت آمریکا قرار داشت، از نظر کارشناسان، خاستگاه اصلی گروه تروریستی داعش به شمار میرود. روایتهایی متعدد از زندان بوکا وجود دارد و تروریستهای بسیاری از گروه داعش در این زندان رشد پیدا کردند که بعدها در اظهاراتی، خاطرات خود را از آن روایت میکردند. «ابواحمد» یکی از سرکردگان داعش بود که در این زندان با «ابوبکر بغدادی» سرکرده اصلی داعش آشنا شد و تأکید داشت که آمریکاییها از آغاز با بغدادی رفتار متفاوتی داشتند و حساب ویژهای به روی او باز میکردند. آمریکاییها این بار قصد دارند از این تجربه برای پرورش تروریستها در سوریه استفاده کنند. آنان میخواهند این تجربه را در جنوب «الحسکه» (شمال شرق سوریه) اجرا کنند؛ استانی که در تسلط شبهنظامیان کُرد تحت حمایت خود موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» قرار دارد. این بار اردوگاه «الهول» مرکز آمریکایی پرورش تروریستها است؛ اردوگاهی که حدود 3000 خانواده از عناصر داعش را در خود جای داده است. پایگاه خبری «العهد» بااشاره به اینکه کمتر از پنج هزار فرزند پسر دو تا ۱۱ ساله در این اردوگاه حضور دارند، گزارش داد که «طی سال گذشته(2018) و آغاز سال جاری(2019)، شمار زیادی از خانوادههای عراقی، سوری و سایر تبعههای عضو داعش وارد این اردوگاه شدند». منابع مذکور بااشاره به اینکه روانشناسان آمریکایی، در اردوگاه «الهول»، وضعیت خانوادههای داعش را تحت نظر دارند، تصریح کردند، این اردوگاه به کارگاههایی تقسیم شده است که یک نفر از این خانوادهها، تحت نظارت آمریکا، هر کارگاه را اداره میکند. این منابع با بیان اینکه آمریکاییها در این اردوگاه، کتابهای تکفیری را در اختیار خانوادههای داعش قرار میدهند، اعلام کردند که یکی از این کتابها «ملة ابراهیم» نوشته «المقدسی» است؛ کتابی که در زندان بوکا نیز وجو داشت و سبب شکلگیری نسل جدیدی از تکفیریها شد. این افراد بعدها توسط نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۰ آزاد و به فرماندهان داعش بدل شدند. العهد در گزارش خود تأکید کرد، آنچه در الهول در حال رخ دادن است، کپی برابر اصل رخدادهایی است که در زندانهای آمریکا در عراق رخ داد و ظاهراً آمریکا در حال بازتولید نسل جدیدی از تکفیریها تحت عناوین و نامهای جدید است. این منابع در پایان خاطرنشان کردند، از سن فرزندان ذکور حاضر در اردوگاه مشخص است که ما پس از گذشت هفت تا نهایت ۱۰ سال دیگر، در برابر نسل جدیدی خواهیم بود که نسخه آتی تفکر تکفیری هستند و این مسئله بیانگر طرح بلندمدت آمریکا در جهان عربی و اسلام است تا سلَفیگری و وهابیت، همچنان هسته اصلی آن باشد.
جمعبندی
داعش یک گروه تروریستی است که توسط جبهه غربی- عربی ساخته شد. اسناد بسیار زیادی از نقش این کشورها در شکل گیری و تقویت داعش منتشر شده است. «طلال بن عبدالعزیز» شاهزاده سعودی اعلام کرده که داعش در عربستان و شهر ریاض تشکیل شد. اداورد اسنودن افشاگر آمریکایی نیز با ارائه اسنادی اعلام کرده که داعش محصول آمریکا است. «هیلاری کلینتون» وزیرخارجه اسبق آمریکا نیز بارها از نقش آمریکا در شکل گیری داعش سخن گفته است. «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، نیز داعش را محصول دولت آمریکا دانسته است. بنابراین، غرب داعش را با هدف مقابله با محور مقاومت تشکیل داده است. اما شکست این توطئه باعث شد تا آمریکا در شرایط کنونی با حمایت از کردهای سوریه به دنبال تداوم حضور خود در سوریه باشد. در این راستا آمریکا سعی دارد با نجات رهبران اصلی گروه داعش از انحلال و فروپاشی کامل این گروه تروریستی جلوگیری کند. چرا که داعش نشان داده است که ظرفیت بسیج گروههای معارض را دارد. شبکههای مجازی در این راستا یکی از مهمترین عرصههای فعالیت داعش است. «رون جانسون» رئیسکمیته امور دولتی و امنیت داخلی سنای آمریکا، در این مورد اعلام کرد که خلافت جدید داعش در فضای مجازی است. در واقع یکی از مهمترین موانع گسترش گروه القاعده عدم به روز شدن این گروه و همراه نشدن با تکنولوژیهای مدرن است. به همین دلیل القاعده در طی سالهای اخیر در برابر داعش پس رفتهای زیادی داشته و به همین دلیل جایگاه خود را نزد آمریکا از دست داده است. با وجود آنکه داعش در سوریه و عراق سیطره خود را از دست داده است اما آمریکا به این نتیجه رسیده است که این گروه در پروژههای بعدی به ویژه در افغانستان و پاکستان میتواند در راستای اهداف آمریکا مثمر ثمرتر باشد.
علاوهبر این، نابودی کامل داعش در سوریه بهانه آمریکا برای حضور در سوریه را ازبین خواهد برد. در این شرایط بهترین راهکار این است که رهبران داعش همچنان برای پروژهها و توطئههای بعدی نجات داده شوند و به بهانه این مسئله آمریکا نیز خروج از سوریه را به تعویق بیندازد. در کل میتوان گفت که گروههای تروریستی همواره ابزاری مهم در راستای تحقق منافع آمریکا بوده است. در شرایط کنونی نیز داعش توانسته است با فعالیتهای گسترده در فضای مجازی و خلاقیت در روشهای جذب نیرو بر سایر گروهها پیشی بگیرد و همین مسئله واشنگتن را مجاب کرده است که این گروه تروریستی نباید به صورت کامل از بین برود. به همین دلیل نابودی کامل داعش در راستای منافع واشنگتن نیست و آمریکا همواره با عملیاتهای نجات سریع، مانع از نابودی رهبران داعش شده است.
منبع: بصیرت