چین و روسیه در صنایع جدید هستهای هم از آمریکا عبور میکنند
چند سناتور آمریکایی به ترامپ هشدار دادهاند که آمریکا در زمینه صنایع هستهای در حال عقب ماندن از روسیه و چین است و رئیسجمهور این کشور نباید اجازه چنین اتفاقی را بدهد.
آمریکا در تقلاست تا در زمینه صنایع هستهای هم از روسیه و چین دو رقیب سنتی خود عقب نماند. به نوشته وبگاه شبکه خبری «راشا تودی» در همین رابطه سناتور جمهوریخواه«مایک کارپو» و «شلدون وایت هومز» سناتور دموکرات این کشور در یادداشتی مشترک که در وبگاه شبکه خبری «سیانبیسی» منتشر شده، نوشتهاند که آمریکا باید از رهبری دیرینه خود در زمینه انرژی هستهای در سطح جهان محافظت کند.
این قانونگذاران آمریکایی معتقدند که احیای انرژی هستهای در آمریکا و توسعه راکتورهای جدید و پیشرفته از یک سو سهم تولید انرژی پاک در آمریکا را افزایش میدهد و از سوی دیگر رهبری این کشور را در بازار جهانی دوباره برقرار خواهد کرد. این سناتورها در یادداشت خود نوشتهاند: «اگر آمریکا رهبری جهانی خود را در این بخش تجدید نکند، دیگران از ما سبقت خواهند گرفت. امروزه بیش از 60 درصد از نیروگاههای جدید هستهای در حال ساخت در سراسر جهان به روسیه و چین اختصاص داده شده است... با توجه به چالشهای پیش روی تغییرات آب و هوایی، تهدیدهای ژئوپلیتیک و امنیت ملی، نمیتوانیم اجازه دهیم کشورهای رقیب با آمریکا چشمانداز انرژی هستهای را تعریف کنند».
برخی سناتورهای آمریکایی که با اندیشکده «شورای آتلانتیک» در زمینه انرژی هستهای فعالیت میکنند نیز در گزارشی در این زمینه نوشتند این کشور باید رهبری خود در فناوری انرژی هستهای در خارج از کشور را مجددا اثبات کند.
در بخشی از گزارش این سناتورها آمده: «با بسته شدن مداوم و پیش از موعد کارخانههای هستهای در داخل کشور، کاهش تواناییهای داخلی تولید سوخت هستهای و برنامههای انرژی هستهای بلندپروازانه داخلی و بینالمللی روسیه و چین، رهبری ایالات متحده در این زمینه تحت فشار قرار گرفته و به چالش کشیده شده است.» این گزارش همچنین میافزاید چین با سرمایهگذاریهای کلان خود در پروژههای هستهای به پیشرفتهای چشمگیری نائل شده و قصد دارد تا سال 2030 تعداد نیروگاههای خود را به 110 واحد برساند. بر اساس اعلام «آژانس بینالمللی انرژی اتمی» اینک 455 راکتور هستهای در 31 کشور جهان در حال فعالیت است و سهم چین از این مقدار 44 راکتور است. روسیه نیز در رقابت شانه به شانه با چین است و به دلیل ارزان بودن ساخت نیروگاههای اتمی از سوی روسیه، این کشور مشتریان زیادی را در این بخش در بازارهای جهانی به خود اختصاص داده است.