کشت دوم برنج در مازندران نصف شد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: سطح زیر کشت دوم برنج حدود 50 درصد کاهش یافت.
عزیزالله شهیدیفر افزود: سطح زیر کشت دوم برنج پارسال حدود 40 هزار هکتار بود که امسال به کمتر از 20 هزار هکتار رسیده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران تاکید کرد: البته جهاد کشاورزی برای کشت دوم برنج در مناطقی که روان آب وجود دارد مانند مناطقی غربی استان محدودیتی قایل نیست و آن را ترویج میکند.
وی افزود: وقتی که بخش زیادی از روان آبهای استان هرز میرود، کشاورزان میتوانند با هدایت آن به آببندانها و ذخیرهسازی، کشت دوم انجام دهند و محدودیت ما تنها برای برداشت آبهای زیززمینی است.
کشت دوم برنج که حدود یک دهه است در مازندران رواج یافته، یکی از اقدامات بحرانآفرین برای ذخیره آب زیرزمینی محسوب میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به این نکته که افراط و تفریط در کشت دوم برنج با استفاده از آبهای زیرزمینی صدمه زیادی به منابع آبی استان میزند، در عین حال گفت: عمده کشت دوم برنج در حوزه آبریز هراز است که از آب سطحی موجود استفاده میشود.
وی به هرز رفتن آب سطحی رودخانه هراز در طول سال اشاره کرد و افزود: از آنجایی که مازندران نقش عمدهای در تامین برنج کشور دارد و همچنان نیاز به برنج وارداتی وجود دارد، کشت دوم برنج میتواند بخشی از نیاز کشور را تامین کند به شرط این که به بحران آب دامن نزند.
شهیدیفر نیاز مصرف شالی به آب در کشت دوم را نصف کشت اول دانست و گفت: علاوه بر این که دمای هوا در اواخر مرداد و شهریور کاهش مییابد که با تبخیر کمتر آب شالیزاری همراه است، مدت زمان رسیدگی و برداشت برنج از 90 روز کشت اول به 70 تا 75 روز کاهش در کشت دوم کاهش مییابد.
وی بر ضرورت توجه ویژه به آببندانهای استان تاکید کرد و افزود: منابع مصرفی آب بخش زیادی از شالیزارهای استان از آببندانهاست که لایروبی و مدیریت آن همواره مورد تاکید وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در استانهای شمالی است.