مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا تاکید اعضای بریکس در بیانیه پایانی
سران پنج کشور عضو سازمان بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) در بیانیه پایانی خود بر مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا در تحولات بینالمللی تاکید کردند.
يکجانبهگرايي آمريکا در دوره «دونالد ترامپ» با مخالفت گسترده بسیاری از کشورها مواجه شده است. برگزاري دهمين اجلاس سران بريکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) که از روز چهارشنبه شروع و دیروز با انتشار بیانیهای به کار خود پایان داد نیز فرصتی را فراهم کرد که سران این پنج کشور در سخنرانیهای خود در این اجلاس و بیانیه پایانی این یکجانبهگرایی را محکوم کنند.«شي جين پينگ» رئيسجمهور چين در سخنراني خود در اين نشست گفت: يکجانبهگرايي و حمايت گرايي رو به افزايش و در حال وارد آوردن ضربه اي سنگين به چندجانبهگرايي و نظامهاي تجارت چندجانبه است. کساني که به دنبال دستيابي به «هژموني اقتصادي» هستند، در نهايت خواهند ديد که به خودشان آسيب زدهاند. رئیسجمهور چین با اشاره به جنگ تعرفهای که آمریکا و شخص ترامپ راه انداخته گفت جهان با گزینهای بین همکاری و تقابل گیر افتاده است و این منازعه هیچ برندهای نخواهد داشت. در بیانیه پایانی گروه بریکس نیز که دیروز منتشر شد این پنج کشور بر همکاری اقتصادی و امنیتی، چندجانبهگرایی و همکاری در مسیر نظم بینالمللی منصفانهتر تأکید کردند. در این بیانیه بر لزوم کنار گذاشتن سیاستهای یکجانبه و حمایتگرایانه اقتصادی در تجارت جهانی تاکید شد و اعضای این گروه برای رویارویی با تهدیدهای جنگ تجاری آمریکا با یکدیگر متحد شدند. کشورهای شرکتکننده در نشست بریکس در بیانیه پایانی مشترک بر غیرقانونی بودن استفاده از قدرت نظامی و دخالت خارجی در خاورمیانه تاکید کردند. کشورهای شرکتکننده در این نشست همچنین تاکید کردند اقدامات برای حل و فصل بحران سوریه باید با منشور سازمانملل همخوانی داشته باشد. رهبران حاضر در نشست بریکس علاوه بر این نسبت به تشدید تنشها در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده و خواهان پایبندی به قوانین سازمان تجارت جهانی شدند.
دیدار پوتین و اردوغان
در حاشیه نشست بریکس روسای جمهور ترکیه و روسیه دیدار و گفتوگو کردند. کرملین بیانیهای درباره این دیدار منتشر کرد. طبق این بیانیه، «ولادیمیر پوتین» در ابتدای این نشست به
«رجب طیب اردوغان» بابت پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تبریک گفت.رئیسجمهور ترکیه نیز در این نشست گفت «دوست عزیز من! دوست دارم به نمایندگی از هیئتمان و شخص خودم، از دیدار امروزمان در حاشیه نشست بریکس تشکر کنم. روابط بین کشورهای ما ترکیه و روسیه، به سرعت در زمینههای گسترده نظامی، تجاری، فرهنگی و توریسم در حال گسترش است». رئیسجمهور ترکیه در بخش دیگری از اظهاراتش، طعنهای آشکار به فشارهای آمریکا علیه کشورش در زمینه گسترش روابط با روسیه زد.«البته، ما از سوی دیگر میبینیم که همکاری ما (ترکیه و روسیه) دارد حسادت برخیها را برمیانگیزد».