پس از خلف وعده ایرباس و بوئینگ
آمریکا: مجوز تحویل هواپیماهای ATR به ایران داده نمیشود
یک مقام ارشد آمریکایی گفت: آمریکا بعید است با درخواست جدید ATR برای تحویل تعداد بیشتر هواپیما به ایرلاینهای ایرانی موافقت کند.
به گزارش خبرنگاران جوان، به نقل از فایت گلوبال، مارشال بیلینگسلا دستیار وزیر خزانهداری آمریکا در امور تامین مالی تروریسم اظهار کرد: دولت آمریکا بعید است با درخواست جدید ATR برای تحویل تعداد بیشتری هواپیما به ایرلاینهای ایرانی موافقت کند.
وی گفت: تولیدکنندگان هواپیما برای پشتیبانی کامل از هواپیماهای ارسال شده به ایرلاینهای ایرانی باید مجوزهایی از ما دریافت کنند... اما در این مرحله، فکر میکنم ما در موقعیتی نیستیم، اعلام کنیم که چنین مجوزهایی را صادر خواهیم کرد.
بیلینگسلا همچنین خاطرنشان کرد: آمریکا بعید است با درخواست جدید ATR برای تحویل تعداد بیشتر هواپیما به ایرلاینهای ایرانی موافقت کند. «ما در موقعیتی نیستیم که در این زمان انعطاف بیشتری برای معاملات با ایران نشان دهیم.»
این مقام آمریکایی گفت: از زمان لغو این مجوزها، آمریکا «شاهد افزایش در خریدهای پنهانی قطعات یدکی از سوی ایرانیها بوده است.»
گفتنی است دولت روحانی از آغاز کار، مذاکره با غرب را محور فعالیت خود قرار داد و سرانجام آن به برجام ختم شد. یکی از مهمترین وعدههای برجامی، قراردادهای خرید هواپیما از اروپا و آمریکا بود.
حسن روحانی، بهمن 94 گفت: «در موضوع قرارداد ۱۶ ساله خرید هواپیما یک دلار از پول نفت را هزینه نمیکنیم بلکه هواپیما اینجا حمل مسافر میکند و بخشی از درآمد به عنوان اجاره هواپیما پرداخت میشود.
عباس آخوندی هم آن زمان درباره شاهکار دولت روحانی اعلام کرد: «نحوه تامین مالی خرید این هواپیماها بدون تضمین مالی یک اتفاق بینظیر در تاریخ قرارداد ایران است که در قبل از انقلاب و بعد از انقلاب سابقه نداشته است.»
منتقدان دولت بارها تذکر میدادند که نمیتوان به غربیها اعتماد کرد، اما دولت و رسانههای حامی آن، با انواع روشها، جوی رسانهای علیه منتقدان ایجاد کردند و حتی با هواپیماهایی که قرار بود به ایران فروخته شود عکس یادگاری گرفتند!
اما اردیبهشت امسال با خروج آمریکا از برجام، تمام آن وعدهها رنگ باخت. بلافاصله پس از این اقدام ترامپ، وزیر خزانهداری آمریکا از لغو مجوز فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران خبر داد. چندی بعد کمپانی بوئینگ نیز فسخ قرارداد فروش هواپیما به ایران خبر داد. تنها امید دولت به ایتالیاییها بود که با اظهارات جدید مقامات کاخ سفید درباره ATR آن هم نقش بر آب شد.
اما واکنش وزارت راه دولت به خروج آمریکاییها از برجام تأملبرانگیز بود. بعد از این اتفاق، اصغر فخریهکاشان، مشاور عباس آخوندی در امور بینالملل، درباره سرنوشت هواپیماهای برجامی گفت: موضوع خروج از برجام در قراردادها پیشبینی نشده بود و قرار نبود که چنین پیشبینی داشته باشیم!
وزیر راه و شهرسازی نخستین فردی است که باید درباره این وضعیت و آن وعدهها پاسخگو باشد. او در این پنج سال تمرکز زیادی بر خرید هواپیما داشت و با افتخار از آن یاد میکرد، در حالی که بسیاری از حوزههای تحت مدیریت او عقب ماند، ولی عباس آخوندی در این مدت از این همایش به آن جلسه و از این روزنامه به آن هفتهنامه سرک کشید و به مسکن مهر توهین کرد و یا در حوزههایی که ارتباطی با وزارتخانه او نداشت نظریهپردازی کرد.
آخوندی و سایر مسئولان وزارت راه به جای اینکه مدام به مسکن مهر گیر بدهند و درباره موضوعات مختلف نظریهپردازی کنند، باید درباره عملکرد خود و سرنوشت وعدههایی که دادهاند پاسخگو باشند.