به بهانه منافع ملی
وزارت راه پاسخگوی فرجام قرارداد بوئینگ نیست
در حالی مسئولان خارجی اطلاعرسانی بسیار شفافی درباره فسخ قراردادهای فروش هواپیماها به ایران داشتهاند که مسئولان و مدیران داخلی از هرگونه شفافسازی در اینرابطه طفره رفته و آن را در تضاد با منافع ملی عنوان میکنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بیش از یک ماه پیش رئیسجمهوری آمریکا به وعده خود درباره برجام عمل کرد و از آن خارج شد. بلافاصله پس از این اقدام ترامپ وزیر خزانهداری آمریکا از لغو مجوز فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران خبر داد.
چندی بعد کمپانی بوئینگ نیز فسخ قرارداد فروش هواپیما به ایران خبر داد. سخنگوی بوئینگ در اینباره گفت: «همانطور که از ابتدای این فرآیند گفتهایم، همچنان مقررات دولت آمریکا را دنبال میکنیم.»
در حالی مسئولان و مقامات ذیربط خارجی در قراردادهای فروش هواپیما به کشورمان به صراحت موضع خود را اعلام کردهاند که طی سی و چند روز اخیر به جز یک «وعده» آنهم از سوی مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، سایر مسئولان داخلی در شاهکار خود خوانده وزیر راه و شهرسازی از اظهارنظر در این رابطه خودداری کردهاند.
فرزانه شرفبافی 19 اردیبهشت امسال بااشاره به خروج آمریکا از برجام گفته بود: با توجه به سیاستهای دولت و اظهارات رئیسجمهوری، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران درخصوص قراردادهای خرید هواپیما از کمپانیهای ایرباس و بوئینگ به مدت دو هفته بررسیهای لازم را انجام میدهد و پس از این مدت نظر خود را در رابطه با این قراردادها و وضعیت خرید هواپیما اعلام میکنیم.
با این وجود قائممقام سابق و مشاور کنونی وزیر راه و شهرسازی از ارائه هرگونه اطلاعاتی درباره قرارداد ایرباس خودداری میکند.
اصغر فخریه کاشان، مسئول گروه خرید هواپیما از شرکتهای هواپیماسازی اروپایی و آمریکایی در دوره پسابرجام که در حال حاضر در خارج از کشور به سر میبرد در گفتوگو با مهر درباره جزئیات مندرج در قرارداد ایران ایر و بوئینگ و احتمال شکایت از این شرکت اظهار داشت: «من باید با وزیر صحبت کنم تا وی اجازه بدهد که آیا امکان بیان جزئیات وجود دارد یا خیر.»
وزیر راه و شهرسازی نیز که همواره بر دسترسی آزاد مردم به اطلاعات تاکید دارد در حاشیه رونمایی از ایدههای برتر ترمینال ایرانشهر فرودگاه بینالمللی امام خمینی(ره) با این استدلال که صحبت درباره قراردادها با منافع ملی در تضاد است از اظهارنظر درباره شاهکار خود طفره رفت. شاید او هنوز باور نکرده که قراردادها فسخ شده و قرار نیست هواپیمایی تحویل ایرانایر شود.
گفتنی است وزیر راه روز جمعه در واکنش به فسخ قرارداد بوئینگ گفت که «از ظرفیتهای قانونی قرارداد استفاده میکنیم»، این در حالی است که آخوندی دی ماه 95در گفتوگو با اقتصاد آنلاین گفته بود: «ایرباس و بوئینگ نامهربانی کنند، غرامت میگیریم»! با این حال کارشناسان میگویند احتمالا در این قرارداد محملی برای طرح شکایت علیه هواپیماساز وجود ندارد!
در همان ایام ایلنا، خبرگزاری حامی دولت از قول فخریه کاشان هم گزارش داد که «قائممقام وزیر راه شهرسازی با تاکید بر اینکه تحریمهای احتمالی جدید و برگشت تحریمها تاثیری بر روند قراردادهای خرید هواپیما از ایرباس و بوئینگ ندارد، گفت: طبق مفاد قرارداد هرگونه برگشت تحریمها یا اعمال تحریمهای جدید در قرارداد خرید هواپیما تاثیرگذار نخواهد بود و مجوز افک برای تمام هواپیماها اعتبار دارد.»
خروج آمریکا از برجام و بدعهدی غربیها نشان داد در خوشبینانهترین حالت محاسبات مسئولان دولت روحانی درست از آب در نیامده است.