نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
سلبریتیها برای مدعیان اصلاحات ارزش دارند اما فقط ایام انتخابات!
سلبریتیها که در زمان انتخابات ریاست جمهوری هوادار روحانی بودند و شعار «با روحانی تا 1400» را جار میزدند، دلچسب مدعیان اصلاحات بودند اما اکنون که پشیمانند و به افطاری روحانی پاسخ منفی دادهاند، شدهاند پوپولیست!
سرویس سیاسی ـ
روزنامه ابتکار دیروز در گزارشی به پاسخ منفی جمعی از سلبریتیها نسبت به حضور در مراسم افطاری روحانی پرداخت و نوشت: «در دو روز گذشته برخی از هنرمندان همچون پرویز پرستویی، پرستو گلستانی، برزو ارجمند، آناهیتا همتی، شیلا خداداد، مازیار میری، سارا بهرامی، احسان کرمی، مهناز افشار، فاطمه گودرزی، حمیدرضا آذرنگ و فلور نظری با انتشار تصاویری از کارت دعوت ضیافت افطاری رئیسجمهوری در صفحات شخصی خود با هشتگ یکسان «#ما-به-افطاری-نخواهیم-رفت» به تحریم این مراسم پرداختهاند. برخی از آنها مانند پرویز پرستویی، سارا بهرامی، مازیار میری، برزو ارجمند و احسان کرمی با انتشار متنی یکسان تاکید کردهاند: «با توجه به شرایط بد اقتصادى و روحى مردم کشورمان باور این حقیر بر این استوار است که چنین گردهمایىهایى که مستلزم صرف هزینههاى زیاد است (و تعدادشان هم کم نیست) شاید حداقل از نگاه بنده و تعدادى از همکارانم چندان ضرورى نباشد.»
میخواهند دیده شوند!
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «واکنشها به ویژه در فضای مجازی به موضوع تحریم افطاری هنرمندان با رئیسجمهوری گوناگون بوده است. عدهای این اقدام را نشان از غیرت هنرمندان نسبت به دردها و مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور دانسته و آن را یک کنش اجتماعی و اعتراض مدنی مثبت ارزیابی کردهاند. عدهای دیگر اما با اشاره به حضور این چهرهها در سایر مراسمی که هزینههای فراوان دارد و البته امکان بیان رودرروی این سخنان در ضیافت افطاری با رئیسجمهوری و نیز اشاره به رسوم مشابه در تشریفات ریاست جمهوری و مانند آن در کشورهای مختلف، آن را اقدامی نمادین با فواید خاص خود میدانند و معتقدند این اقدام هنرمندان با توجه به مجموع این شرایط، اقدامی پوپولیستی به شمار میرود و هیچ نشانی از کنشگری مدنی در خود ندارد.»
ابتکار نوشت: «مسئله دیگر این است که آیا نیامدن به یک مراسم افطار دردی از مردم دوا میکند یا قصه دیگری در میان است؟ کما اینکه بخشی از هنرمندان در زمان تصویب برجام در اینستاگرام خود پستهایی میگذاشتند یا در مراسمهایی شرکت میکردند که بیشتر جنبه دیده شدن داشت تا بیان یک تفکر.»
از پوپولیسم هنری فاصله بگیرید!
روزنامه اعتماد نیز طی گفتوگویی در همین زمینه، خطاب به سلبریتیها نوشت: «از این پوپولیسم هنری که به سوی آن میروند، فاصله بگیرند... جامعه هنری باید از پوپولیسم فاصله بگیرد و به طرف ارتباط فکورتر، اندیشمندانهتر و سازمان یافتهتر برود...باید از آنها پرسید که چرا چند سال قبل آنقدر برای آقای روحانی هورا کشیدید؟ این چه نوع پایداری است؟ کنش سیاسی نیاز به پایداری دارد.»
مدعیان اصلاحات با سلبریتیها و کنشهایشان مانند شمار زیادی از مسائل و رویدادهای کشور، بازی دوگانه دارند. آن هنگام که برخی هنرپیشهها در دوران انتخابات ریاست جمهوری شعار «با روحانی تا ۱۴۰۰» را جار میزدند، افراطیون مدعی اصلاحطلبی در رسانههایشان برای آنها سنگ تمام گذاشتند اما وقتی با گذشت چند ماه از رأی به روحانی و اعلام حمایت از وی ابراز پشیمانی کردند، شدند پوپولیست! سلبریتیها برای مدعیان اصلاحات ارزش زیادی دارند اما فقط زمان انتخابات!
انتقاد سلبریتیها؛ جلوه دغدغهمندی یا پلانی نمایشی؟!
همچنین، روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: «چند تن از هنرمندان مشهور سینما و تلویزیون دست رد به سینه نهاد ریاست جمهوری زدند، دعوت حسن روحانی برای ضیافت افطاری را رد کردند و شدند دستاویز مخالفان دولت... که ببینید حامیان دیروزتان هم رهایتان کردهاند و شدهاند رفیق نیمه راه، دوستانتان هم ناراضیاند اما ستارههای پرده نقرهای و قاب شیشهای فریاد میزنند دغدغهشان سیاسی نیست، خستهاند از دوقطبیهای دنیای سیاست که هر یک سنگ خود را به سینه میکوبند، «نه» گفتند به رئیسجمهور چون دل نگران مردمند؛ مردمانی که هر روز سفرههایشان کوچکتر میشود و دستشان تنگتر، «نه» گفتند به رئیسجمهور چون دغدغه اجتماعی دارند و لرزه بر تنشان میافتد از دیدن و شنیدن فجایعی که واژه انسانیت را به چالش میکشد. تاکید دارند سیاسی نیستند، حسابشان را از مخالفان دولت جدا میکنند و نامشان را در فهرست منتقدان مینویسند؛ منتقدان به وضعیت اقتصادی و اجتماعی جامعه.»
سلبریتیها در یک سکانس سیاسی!
گفتنی است، «نمایش» اعلام مخالفت این هنرمندان با حضور در مراسم افطاری رئیسجمهور آن هم به دلیل مسائل اقتصادی در حالی است که همین چهرهها سال گذشته از حامیان پروپاقرص آقای روحانی بوده و همراه با سایر سلبریتیها، مردم را به رای دادن به روحانی تشویق و ترغیب کرده بودند. در این شرایط، اعلام مخالفت حامیان دیروز روحانی با او به دلیل اوضاع اقتصادی، این سؤال را پیش روی این دسته از هنرمندان قرار میدهد که اوضاع اقتصادی این روزهای کشور با روزهای منتهی به انتخابات سال گذشته چه تفاوت چشمگیری داشته که در عرض یکسال، آنها از حامیان روحانی به منتقدان وی تبدیل شدهاند؟
نرخ بالای بیکاری، تورم روزافزون و لجامگسیخته، آسیبهای اجتماعی گسترده و اوضاع بد اقتصادی حاصل از کمکاری و بیبرنامگی دولت، مشخصات بارز 4 سال نخست دولت روحانی بوده است با این حال حمایتهای عجیب و غریب و غیرمعمول سلبریتیها از انتخاب مجدد روحانی که بیتوجه به اوضاع معیشتی و اقتصادی مردم صورت گرفت، و همچنین اعلام مخالفت دیروز آنها با روحانی، این گزاره را تقویت میکند که همچون سایر برهههای خاص، اعلام موضع سلبریتیها فاقد هرگونه منطق و دلیل مستند بوده و صرفا ناشی از هیجان و جو زدگی و همراهی با فضای عمومی جامعه صورت میگیرد.
با توجه به این مسائل، عدم حضور این هنرمندان در مراسم افطاری رئیسجمهور آن هم به دلیل اوضاع بد اقتصادی از سویی و حمایتهای آنچنانی آنان در انتخابات سال گذشته از روحانی از سوی دیگر امری متناقض مینماید که دلسوزی این جماعت برای معیشت مردم را با تردید مواجه خواهد ساخت. واکنش جالب سخنگوی دولت به تحریم افطاری روحانی توسط چهرههای سینما نیز ترجمان همین نکته بود: «مگر سفره مردم پارسال رنگینتر بود که حمایت کردند؟» در این راستا، به نظر میرسد هنرمندان حامی روحانی در انتخابات سال گذشته بهتر است به جای نمایش بازی کردنهای باورنکردنی در حمایت از مشکلات معیشتی مردم، پاسخگوی سهم خود در تداوم رکود، گرانی و شرایط سخت اقتصادی کشور باشند که در نتیجه ادامه کار دولت روحانی بر جامعه تحمیل شده است.
وزرا بر امور جاری مسلط نیستند و جلساتشان جنبه تشریفاتی دارد
روزنامه آرمان دیروز در گفتوگویی نوشت: «وزرا خیلی بر امور جاری مسلط نیستند و عمده وقت آنها صرف مسائلی میشود که به اعتقاد من ضرورتی هم ندارند...وقتی این جلسات به طور پیوسته انجام میشود علاوه بر اینکه کارآمدی خود را از دست میدهد نوعی روزمرگی در بطن آن جاری شده و جنبه تشریفات آن بر سایر جنبهها غالب میشود.»
روزنامه زنجیرهای آرمان در روزهای گذشته در مطلبی نوشته بود: «برخلاف اینکه مسئولان دولت عنوان میکنند اقدامات موثری در زمینه کاهش فشارهای اقتصادی مردم انجام دادهاند، اما این مسئله در زندگی مردم مشاهده نمیشود و مشکلات معیشتی مردم روزبهروز تشدید میشود. از سوی دیگر دولت حسن روحانی با گره زدن اقتصاد کشور به سرنوشت برجام ریسک بزرگی انجام داد، ریسکی که با خروج آمریکا از برجام به یک بحران تبدیل شده و آینده برجام را متزلزل کرده است.»
پیش از این کابینه دولت یازدهم به کابینه پیر و خسته مشهور شده بود. آقای روحانی وعده داده بود که کابینه دوازدهم تغییر خواهد کرد اما یک بررسی ساده نشان میدهد که میزان تغییرات در کابینه دوازدهم بسیار ناچیز و اندک است. در حقیقت کابینه جدید به جای جوانتر شدن چند سال هم پیرتر شد! (به استثنای وزیر پیشنهادی ارتباطات) به جز آن، 11 نفر از مجموع 18 وزیر دولت یازدهم، در کابینه جدید ابقا شدند! از بین وزرای کنار گذاشته شده هم، 5 نفر جایشان با معاونانشان عوض شد!
شاید بتوان گفت مهمترین نقص و ضعف کابینه روحانی، فقدان هرگونه استراتژی و جهت مشخص در همه موضوعات است و به نظر میرسد در سه سال آینده مردم و اقتصاد ملی از این سیستم باری به هر جهت و روز و شب کردن، بدون راهبردی معین و مدون، آسیبهای زیادی خواهند دید.