kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۳۶۳۵
تاریخ انتشار : ۰۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۳
بازخوانی توصیفات زنگنه از توتال

پایان تصورات وزیری که می‌خواست اسلام را با قرارداد توتال تقویت کند!

بیانیه شرکت توتال درباره کناره‌گیری از پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی، پایان تصورات وزیری بود که روزی با تمسخر منتقدان می‌گفت؛ نگران نباشید، «اسلام با قرارداد توتال تقویت می‌شود»!




 به گزارش مشرق، قرارداد ۵ میلیارد دلاری توتال برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، به عنوان یکی از برگ‌های برنده‌ «بیژن زنگنه» وزیر نفت محسوب می‌شد که با وجود هشدار کارشناسان نسبت به سابقه بدعهدی‌های توتال، در دوازدهم تیرماه سال ۹۶ در تهران به امضا رسید و یکی از پروژه‌های سودآور صنعت نفت ایران به فرانسه واگذار شد.
زمان‌بندی پیش‌بینی شده در این قرارداد ۲۰ ساله بر این اساس بود که ۴۰ ماه بعد از امضای قرارداد، تولید اولیه از میدان آغاز شود. اکنون حدود ۱۰ ماه از امضای این قرارداد می‌گذرد و در این ۱۰ ماه، شرکت توتال همانطور که پیش از این مدیران آن اعلام کرده بودند، در انتظار تصمیم نهایی آمریکا درباره برجام بود تا اینکه نهایتا ترامپ از برجام خارج شد.
این انتظار برای توتال هزینه‌ای در برندارد چرا که به گفته وزیر نفت، هیچ جریمه‌ای برای توتال به خاطر توقف یا تأخیر توسعه فاز ۱۱ در قرارداد دیده نشده است؛ اما برای ایران این انتظار به معنای از دست رفتن فرصت بهره‌برداری از مخزن مشترک گازی است که قطر با سرعت در حال برداشت از آن و توسعه ظرفیت‌های تولید آن است.اکنون که توتال، بیژن زنگنه را قال گذاشته، بازخوانی توصیفاتی که وزیر نفت دولت روحانی از این شرکت فرانسوی داشت، قابل تامل است.تیرماه سال گذشته بیژن زنگنه در صحن علنی مجلس با دفاع از قرارداد با توتال گفت:‌ می‌گویند ممکن است شرکت ما را معطل کند، پیش‌بینی‌ها در این باره انجام شده و چنین کاری نمی‌توانند انجام دهند، آنها موظف شده‌اند طبق زمان‌بندی کار را انجام دهند؛ در این قرارداد کمترین مبالغ را در مورد بازگشت سرمایه‌داریم؛ به طوری که اگر این شرکت در حین اجرای قرارداد، در هر مرحله‌ای و به هر دلیلی فعالیت‌هایش را متوقف کند، هیچ پرداختی به آن صورت نخواهد گرفت مگر اینکه دوباره کار آغاز شود که پرداخت‌ها نیز از محل تولید خودش خواهد بود.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه شرکت‌هایی که ما با آنها قرارداد امضا کرده‌ایم، کشورهای‌شان دو عضو دائم شورای امنیت هستند، اظهار داشت: اگر بخواهند فعالیت‌شان را متوقف کنند، بدون تردید ضرر می‌کنند.زنگنه پس از امضای قرارداد توتال،‌ با تمسخر نسبت به منتقدان سخن می‌گفت. اظهارنظر وی درباره اینکه منتقدان فکر می‌کنند با قرارداد توتال، اسلام تضعیف می‌شود، نمونه‌ای از آن تمسخرها بود.زنگنه مردادماه 96 در یک برنامه رسمی گفت: برخی گمان می‌کنند امضای قرارداد با توتال اسلام را به خطر می‌اندازد اما این قرارداد اسلام را تقویت می‌کند. اسلام زمانی به خطر می‌افتد که سرمایه اصلی هدر رود، مردم بیکار باشند و عزت نفس ملی از بین برود.
اکنون اما با واکنش دستپاچه توتال نسبت به بازگشت تحریم‌های آمریکا، درست بودن انتقادات نسبت به رویه دولت روحانی در واگذاری پروژه نان و آب‌دار پارس جنوبی به این شرکت، بیش از گذشته مشخص شده است.