kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۹۱۳۰
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۹:۲۳
پندها و عبرت‌ها در تعطیلات آغاز سال جدید - بخش پایانی

تندتر از آب روان، عمر گران می‌گذرد!




  فریده شریفی
تعطیلات نوروز 97 هم گذشت، این تعطیلات فرصت مناسبی برای استراحت و مسافرت بود، نه درس و مدرسه بود که مانع از مسافرت شود و نه کار و فعالیتی، به همین دلیل اکثر مردم حداقل در هفته اول عید را به سفر رفتند و تعطیلات خود را با مسافرت و دیدن اقوام و آشنایان در شهرهای دیگر یا لذت بردن از مناظر و گردشگاه‌های شهرهای مختلف ایران سپری کردند، عده‌ای هم ترجیح دادند در منزل و شهر خود بمانند و از هوای خوب بهاری استفاده کنند.
مهم‌ترین سوالی که قبل از آغاز سال جدید و شروع تعطیلات نوروزی در هر خانواده‌ای مطرح می‌شود این است که تعطیلات عید را چکار کنیم و به کجا برویم؟ در واقع به تعداد افرادی که برای تعطیلات عید برنامه‌ریزی می‌کنند در مورد فواید تعطیلات نظرهای مختلف وجود دارد. برخی تعطیلات را ضروری می‌دانند و برای آن از قبل از عید برنامه‌ریزی می‌کنند و برخی دیگر رفتن به تعطیلات را کاری پرخرج می‌دانند که به اقتصاد خانواده آسیب می‌رساند و در برخی مواقع این اختلاف نظرها در میان اعضای یک خانواده نیز مشاهده می‌شود و گاهی هم تبدیل به بحران و مسئله‌ای بغرنج می‌شود. مادر خانواده ترجیح می‌دهد به شهرستان برود و از اقوام و فامیل خود دیدن کند ولی پدر خانواده می‌خواهد در شهر بماند و هیاهو و هرج و مرج یک مسافرت پردردسر را تجربه نکند!
و در این میان فرزندان مضطرب و نگران می‌مانند و نمی‌دانند به کدام سمت بروند. همین مسئله تعطیلات نه چندان خوبی برای اعضای خانواده رقم می‌زند، تعطیلاتی که از آغاز آن با جروبحث و مناظره همراه بوده است!
اضطراب به جای آرامش
خانمی که خود را «مهدیه» معرفی می‌کند در این باره می‌گوید: «چند سالی است که با همسرم بر سر چگونه گذراندن تعطیلات نوروز جروبحث داریم و نتوانسته‌ایم به یک نظر مشترک دست پیدا کنیم، همسرم مایل است تعطیلات را با خانواده خود و در شهر خود بگذراند و من نیز ترجیح می‌دهم که به زادگاه خود بروم و با والدینم ایام نوروز را بگذرانم به خصوص اینکه من شاغل هستم و در طول سال فرصت زیادی برای مسافرت به شهرم و دیدار با والدین و اقوام خود ندارم.
وی می‌گوید: «فرا رسیدن سال نو و آغاز تعطیلات نوروزی برای همه نویددهنده شادی، نشاط و آرامش است اما من همیشه اضطراب دارم و نگران هستم که با همسرم دعوا و جروبحثی نداشته باشم چرا که فرزندان ما از این مجادلات ضرر می‌بینند و ایام تعطیلات به کام آنها هم تلخ می‌شود.»
وی اضافه می‌کند: «در سال‌های اول زندگی مشترک من همیشه کوتاه می‌آمدم و به دیدار خانواده همسرم می‌رفتم اما بعد از مدتی دیدم که این مسئله یک عادت و رویه شد و من هرگاه می‌خواستم مسئله دیدار از خانواده‌ام را پیش بکشم همسرم می‌گفت عید که خانه مامان من هستیم برای فرصت دیگر برنامه‌ریزی کن! به همین دلیل تصمیم گرفتم که پافشاری کنم و برخی از ایام تعطیلات نوروز را در کنار خانواده خودم باشم».
مهدیه خاطرنشان می‌کند: «والدین من چندان جوان و سالم نیستند و من همیشه نگران هستم که در سفر بعدی یکی از آنها را نبینم. بنابر این نمی‌خواهم تاسف بخورم و پشیمان بشوم و ترجیح می‌دهم فرصت‌های بیشتری را به دیدار آنها بروم. از طرف دیگر رفتن به شهرهای دیگر به خصوص شهرهایی که در آنها آشنا یا فامیلی نداریم برای ما بسیار پرهزینه است و اکثرا ترجیح می‌دهیم به شهرهای خودمان مسافرت کنیم.
از مهدیه سوال می‌کنیم اگر قرار است به خود نمره‌ای برای گذراندن تعطیلات عید بدهی چند می‌دهی؟ می‌گوید: نمره نمی‌دهم چرا که چندان دل خوشی از این تعطیلات ندارم و همیشه با نگرانی و اضطراب به دیدار خانواده‌ام رفته‌ام...!
یک کارمند نیز از نحوه گذراندن تعطیلات عید برای گزارشگر کیهان می‌گوید و معتقد است نمره دادن هر شخص به خودش بستگی به طرز فکر و برداشتی دارد که از اعمال و کارهای خود دارد، به همین دلیل اگر سال را با خوبی، خوشی و انرژی مثبت آغاز کرده باشد باید به خودش نمره 20 بدهد و در غیر این‌صورت نباید نمره‌ای به خود بدهد.
وی اضافه می‌کند: «برخی افراد همیشه گله می‌کنند و فکر می‌کنند که نحوه گذراندن خوب و صحیح تعطیلات رفتن به مسافرت و پول خرج کردن است. در حالی که می‌توان در شهر و خانه خود ماند و اوقات خوشی را برای خود و خانواده رقم زد. به طور مثال ایام عید را به دید و بازدید، میهمانی رفتن و میهمانی دادن گذراند، کارهای باغبانی انجام داد، گردش‌های درون شهری ترتیب داد و مسابقات و بازی‌های ورزشی با فامیل به راه انداخت که هر کدام در جای خود مفرح و سرگرم‌کننده است.»
به گفته این کارمند افرادی در زندگی موفق هستند که برای زندگی خود برنامه‌ریزی می‌کنند و از کوچکترین موفقیت‌ها احساس شادمانی می‌کنند و آن را زمینه‌ای برای موفقیت‌های بیشتر می‌دانند. به طور مثال برای افرادی که کارمند هستند و در طول سال در یک اداره و یک اتاق حبس شده‌اند تعطیلات بسیار مفید و روح‌بخش است و می‌توانند از روزهای تعطیل بیشترین استفاده را ببرند و لحظات خوشی برای خود به وجود بیاورند.
وی همچنین می‌گوید: «مشکلات برای همه هست، گرانی، تورم، ترافیک، آلودگی هوا، آلودگی زیست محیطی و... اما نق زدن و اعتراض کردن کاری از پیش نمی‌برد باید برنامه‌ریزی کرد و بر مشکلات غلبه کرد و هر کس این کار را باید از خودش شروع کند، در پاکیزگی و بهداشت محیط زیست خود بکوشد، تلاش کند، سازندگی کند و از اسراف و تبذیر پرهیز نماید تا زندگی خوبی برای خود و اعضای خانواده‌اش فراهم بیاورد.»
مدیریت زمان
«زهره کدخدایی» کارشناس مسائل اجتماعی در‌باره زمان‌بندی و برنامه‌ریزی برای تعطیلات می‌گوید: «افراد موفق «مدیریت زمان»‌می‌کنند یعنی می‌دانند که چگونه از زمان بهره‌برداری نمایند و قدر لحظات خود را می‌دانند به همین دلیل اوقات خود را به بطالت نمی‌گذرانند و فقط در دوران تعطیلات به تماشای تلویزیون، استفاده از فضای مجازی و گوشی‌های همراه خود نمی‌پردازند بلکه با یک برنامه‌ریزی مناسب هم به دید وبازدید‌های فامیلی می‌پردازند و هم به کارهای ورزشی، هنری رسیدگی می‌کنند.»
به گفته این کارشناس مهم‌ترین و خطرناک‌ترین آفت و بلای خانواده‌ها چه در دوران تعطیلات و یا غیر از آن چشم و هم‌چشمی و فخرفروختن به یکدیگر است مثلا افرادی در فامیل یا دوستان وجود دارند که سفرهای خارج یا حتی داخل خود را به رخ دیگران می‌کشند و از اینکه در هتل‌ پنج‌ ستاره یا فلان شهر خارج تعطیلات خود را گذراند‌ه‌اند احساس غرور و تکبر می‌کنند! در حالی که این فخرفروشی وپز دادن بسیار ناپسند و زشت است و بیشتر از اینکه به شخصیت آن فرد اضافه کند از شخصیت او کم می‌کند و اطرافیان در می‌یابند که چنین فردی که مدام از خود تعریف می‌کند واقعا در درون چیزی برای عرضه ندارد!»
وی می‌گوید: «خیلی از افراد موفق ترجیح می‌دهند به جای اینکه وقت، هزینه‌ و انرژی‌شان را صرف مسافرت‌های طولانی کنند به گردشگاه‌های درون شهر، باغات و پارک‌های اطراف منزل خود سر بزنند از هوای تازه و طبیعت زیبا استفاده کنند. دیدار دوستان، مطالعه کتاب، کشیدن نقاشی، مجسمه‌سازی، کارهای دستی، رسیدگی به امور باغچه و... از جمله دیگر کارهایی است که خوشی و لذت کافی از تعطیلات را به افراد می‌دهد و می‌تواند زمینه‌ای برای شروع یک سال خوب و پر انرژی باشد.»
واقعیت‌های یک سفر
«خواجه‌پور» از جمله شهروندانی است که از همان آغاز گفت‌وگو اعلام‌ می‌کند که به خودش از نمره یک تا 20 صفر می‌دهد و در توضیح نمره‌گذاری خود می‌گوید: «امسال عید به من که خوش نگذشت و از ابتدای سال با بدشانسی روبه‌رو شدم، چرا که مثل میلیون‌ها نفر دیگر تصمیم گرفتیم تعطیلات خود را به مسافرت برویم و وقتی ماشین را برای معاینه و عوض کردن روغن و سایر مسائل به تعمیرگاه بردم 700- 800 هزار تومان خرج‌ روی دستم گذاشت و تعمیرکار گفت باید صفحه کلاچ عوض کنی وگرنه مسافرت نمی‌توانی بروی، بعد از تعمیرماشین به همراه خانواده به سمت شمال حرکت کردیم که چشمتان روز بد نبیند با ترافیکی عجیب و غریب مواجه شدیم و جاده‌ها قفل قفل شده بود و هیچ راه فراری نداشتیم، چند بار هم تصمیم گرفتم که جاده‌ را عوض کنم و از مسیر دیگر بروم که دیدم مسیرهای دیگر شلوغ‌تر و پرترافیک‌تر از جاده هراز است.»
وی اضافه می‌کند:‌« پس از معطلی فراوان و در حالی که راه 4 یا 5 ساعته را حدود 12 ساعت طی کردیم به شمال رسیدیم و سراغ ویلاهای اجاره‌ای رفتیم که باز هم با شوک دیگر مواجه و متوجه شدیم قیمت‌ ویلاها آنقدر سرسام آور شده که ترجیح دادیم چادری که پشت ماشین برای مواقع ضروری گذاشته بودم در بیاورم و شب را در چادر بگذرانیم.»
این شهروند تهرانی همچنین می‌گوید: «شاید فکر کنید که من آدم غرغرو و نق‌زنی هستم و از همه چیز گلایه می‌کنم اما از واقعیت نمی‌توان غافل شد و آن را بیان نکرد، یک مسافرت در ایام عید واقعا دردسر دارد و بهتر است در همان خانه بمانیم و هوس مسافرت نکنیم. چرا که استفاده از چادر هم در ایام نوروز چندان مناسب نیست و هوا هنوز سرد است و وسیله گرمایی نمی‌توان در چادر قرار داد. گرانی اقلام خوراکی و اجناس هم که جای خود دارد و شیرینی این ایام را با تلخی مواجه می‌کند.»
خانمی که در ایام عید به همراه خانواده‌اش سفری به همدان داشته از خاطرات خود برای گزارشگر کیهان می‌گوید و یادآور می‌شودکه از قدیم‌الایام یک ضرب المثل وجودداشت که می‌گفتند افراد در سفر پخته و با تجربه می‌شوند و از خامی و بی‌تجربگی بیرون می‌آیند و این مسئله واقعا درست است چرا که قبل از سفر از برنامه‌هایی که در طول سفر پیش می‌آید هیچ‌کس خبر ندارد به طور مثال من و خانواده‌ام امسال تصمیم گرفتیم سفری به شهر تاریخی همدان داشته باشیم و تاریخ و تمدن با شکوه ایران را در این شهر مشاهده کنیم در ضمن دیداری هم از «غار علی صدر» داشته باشیم چرا که شنیده بودم بی‌نهایت زیبا و دیدنی است به همین دلیل از اولین‌ روزهای سال جدید و پس از دید و بازدید‌های فامیلی راهی سفر شدیم.»
وی اضافه می‌کند: «من قبل از سفر افراد خانواده را برای هر مسئله و مشکلی آماده می‌کنم و شرایطی ایجاد می‌کنم که اگر خدای ناکرده در طول سفر مشکلی پیش بیاید غیر منتظره نباشد اما امسال واقعا با مشکلاتی مواجه شدیم که لااقل تا مدت‌‌ها سفری به همدان نخواهیم داشت از جمله اینکه برای رفتن به غار علی‌‌ صدر مسافتی طولانی از شهر را طی کردیم و برای بازدید از غار به ما گفتند که باید بلیط تهیه کنید و ما نیز به طرف گیشه بلیط‌فروشی رفتیم که مسئول آنجا به ما گفت خانم بلیط‌ها تمام شده باید صبح زود اقدام کنید و جالب است که صبح زود از نظر ایشان 4 یا 5 صبح بود چرا که همه مسافران آنجا در ماشین‌های خود می‌خوابیدند تا بتوانند بلیط را قبل از تمام شدن تهیه کنند، بلیط‌ها هم 10 صبح تمام می‌‌شد بنابراین ناچار شدیم آن شب را با وجود حداقل امکانات در ماشین خود سپری کنیم تا بلیط فردا را تهیه کنیم.»
این شهروند تهرانی همچنین می‌گوید: « به هنگام بازدید از اماکن تاریخی هم با  مشکلاتی مواجه شدیم از جمله اینکه در برخی از مکان‌ها به دلیل‌ حفاری‌ها و اقدامات جست‌وجو برای یافتن آثار باستانی و تاریخی جدید زمین را کنده و به سختی می‌توانستیم بازدید کنیم خلاصه سفر چندان دلچسب و مناسبی نبود و بیشتر از اینکه لحظات خوب و خوشی را برای ما به همراه بیاورد به دردسر افتادیم و کلی هزینه کردیم و وقت گذاشتیم تا جایی که فرزندان من از ما خواستند دیگر به مسافرت نرویم و تعطیلات نوروز را در خانه بمانیم!