مجمع تقریب پادزهر سناریوی سیا(نگاه)
سیدروح الله امینآبادی
رهبر معظم انقلاب 19 مهر ماه سال 1369 همزمان با انجام مقدمات برای تاسیس «مجمع التقریب بین المذاهب الاسلامیه » طی حکمی مرحوم آیتالله واعظ زاده خراسانی را به عنوان نخستین دبیرکل این مجموعه منصوب کردند،(1) ایده تقریب بین مذاهب اسلامی از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی از سوی بنیانگذار انقلاب اسلامی پیگیری و با برگزاری هفته وحدت تداوم یافت.
در سالهای گذشته به خوبی فلسفه و لزوم «وحدت میان مسلمانان » و « تقریب بین مذاهب اسلامی » احساس میشود ، جهان اسلام دچار فتنه بزرگی شده است که یک سوی آن دشمنان همیشگی این امت قرار دارند با ابزارهایی نظیر داعش قرار دارند و سوی دیگر مسلمانانی که فارغ از شیعه و یا سنی بودن قربانی گروههای تکفیری و تروریستی مورد حمایت غرب شدهاند.
کافی است به این نکته بسیار مهم از سر دقت توجه کنیم؛ «چرا بیشترین قربانیان گروههای تروریستی به ظاهر مسلمان، خود مسلمانان هستند؟»
پیش زمینه وحدت میان مسلمانان ،نشستن علمای اسلام اعم از شیعه و سنی از همه فرق اسلامی دور یک میز و تاکید بر این واقعیت است که مشکل امروز جهان اسلام شیعه بودن من ایرانی ساکن در تهران و دیگر شهرها و یا سنی بودن برادران دیگر در کردستان، سیستان و بلوچستان و دیگر شهرهای جهان اسلام نیست، مشکل استعمارگرانی هستند که میخواهند از اختلافات فقهی و کلامی به سود خود بهره ببرند.
تا به حال از خود پرسیده ایم که چرا غرب به ویژه کشورهایی چون آمریکا و انگلیس که نفرتپراکنی مذهبی را ممنوع میدانند و در این رابطه قوانین سختگیرانهای نیز اعمال میکنند هیچ مشکلی با فعالیت شبکههای ماهوارهای و...ضد تشیع و ضد اهل سنت در کشورهایشان ندارند؟! کافی است فعالیت برخی از این شبکههای به اصطلاح دینی را که مرکز آنها در آمریکا و انگلیس قرار دارد پیگیری کنید ، نفرت پراکنی مذهبی در این شبکهها موج میزند و مدیران این شبکهها به اذعان خود این افراد تحت حمایت سرویسهای جاسوسی و امنیتی غرب قرار دارند!
این مختصر خود به خوبی اهداف استعمارگران از تفرقه میان مسلمانان نشان میدهد ، در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی نیز آمریکا بر روی تفاوتهای مذهبی و قومیتی طبیعی در کشور سرمایهگذاری فراوانی کرده بود ، تلاش برای تجزیه بخشهایی از کشور از جمله کردستان ، خوزستان و...در این راستا میتواند مورد ارزیابی قرار گیرد.
دو سناریو برای آشوب!
اسناد لانه جاسوسی به عیان نشان میدهد که آمریکا بر روی چند مسئله سرمایهگذاری شایانی کرده بود؛ ایجاد و تشدید شکافهای قومی-مذهبی و اختلافافکنی میان گروههای مختلف.
در يكي از اسناد لانه جاسوسی که مهر «خيلي محرمانه» بر روی آن حک شده است يكي از ديپلمات هاي آمريكايي به نام «جان گريوز» در گزارشی به مرکز مینویسد : « هيچ يك از گروهها اعم از رهبران سنتي نيروهاي مسلح، مديران و تكنیسينهاي غربزده، سياستمداران ليبرال دموكرات، آرمان گرايان شبه نظامي و بالاخره افراطيون چپ گرا كه شامل كمونيستها نيز مي شوند، نمي توانند به نحو آشكار براي به دست گرفتن قدرت اقدام نمايند چون هميشه اين خطر هست كه بنیادگرايان اسلامي كه از حمايت بي دريغ تودهها برخوردارند، آنها را نيست و نابود سازند. معذالك بنيادگرايان اسلامي نيز آسيب پذير هستند. به نظر من حداقل دو سناریو وجود دارد كه مي توان آشوب به پا كرد و باعث سقوط نهايي آنان شد.
سناريوي اول: نيروهاي رو به تفرق ناشي از نارضايتي هاي نژادي و منطقهاي، كه اگر به نحو نامناسبي با آنها برخورد شود، ميتوانند سبب بسته شدن حوزه هاي نفتي و ركود در اقتصاد سنتي شده و يا ناسيوناليسم آن قدر بي اثر شود كه توده هاي مردم از عدم استعداد و توانايي رهبران اسلامي خود ناراضي و نااميد شوند.
سناريوي دوم: ايجاد اختلاف در ميان محصلين مدارس و دانشجويان دانشگاهها نيز ميتواند منجر به بروز نارضايتي عمومي و يا خشونت شده و سبب به وجود آمدن همان دورههاي چهل روزه شهادت طلبياي شود كه منتهي به سقوط شاه گرديد.»(2)
در سند دیگری آمده است : « اگر كردها، آذربايجانيها، اعراب و ساير گروه هاي قومي تلاش هاي خود را هماهنگ كنند (اغتشاش هم زمان) و در جهت مشترك سرنگوني دولت كنوني با يكديگر همكاري و از يكديگر حمايت كنند، به عقيده ما آنها امكان موفقيت دارند.» (3)
جالب آنکه در پنجم اوت1980 برابر با چهاردهم مرداد1359 چند هفته پس از شکست کودتای نوژه ، در نشست سران عرب در شهر طايف که صدام نیز در این نشست حضور داشت (4) ، راه هاي مقابله با جمهوري اسلامي ايران مورد گفتوگوي حاضران قرار گرفت. در اين جلسه خصوصي به توصيه آمریکا، عربستان براي مقابله با انقلاب اسلامي و جلوگيري از آن طرحي را پيشنهاد کرد كه اساس آن ايجاد اغتشاش در نقاطي از ايران بود كه ساكنان آن را بيشتر اهل سنت تشكيل مي دادند.
رژیم بعث صدام در این جلسه ضمن تأكيد بر موافقت خود با اين طرح قول میدهد همه امكانات خود را در اختيار آن برنامه قرار دهد، هيئت اردني نيز میگوید: « براي شكست جمهوري اسلامي ايران بايد در داخل اين كشور دست به عمل زد و نقشه ايجاد اختلاف بين شیعه و سني مي تواند مورد استفاده قرار گيرد تا ثبات امنيت داخلي را به هم بريزد.» (5)
درگیریهای مذهبی و قومی در جهان اسلام به ویژه در طول دهههای گذشته ارتباط نزدیکی با سناریوهای مرموز جاسوسان سیا داشته و دارد، سفارت آمریکا در هر کشوری که نظام آن با معیارهای آمریکا منطبق نباشد چند سناریوی همزمان را پیش میبرد ، نخست ایجاد اختلاف میان گروههای مختلف قومی و مذهبی و از سوی دیگر تمرکز برخواستههای گروههای صنفی.
درگیریهای سالهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی در مناطق کرد ، بلوچ و عرب نشین ایران اسلامی بایستی در این راستا مورد ارزیابی قرار گیرد ، خلاصه کلام اینکه استعمارگران قدیم و جدید همواره بر روی اختلافات و یا بهتر بگوئیم تفاوتهای طبیعی قومی و مذهبی برای ریشهکن کردن حرکتهای اصیل ضد سلطه امید بسته و سرمایهگذاریکردهاند ، بر اندیشمندان و متفکران اسلامی است که در مقابل چنین توطئههایی که این روزها بخشی از جهان اسلام را طعمه کینه جویی اراذل و اوباش مورد حمایت آمریکا کرده است مقاومت کنند و راه را بر پیروزی چنین توطئه گرانی ببندند.
پینوشتها در دفتر روزنامه موجود است.