خطر بیثباتی بیخ گوش اروپا
موافقان و مخالفان جدایی کاتالونیا با هم به خیابانها آمدند
اسپانیا هنوز از شرّ بحران اقتصادی رها نشده، با بحرانی تازه به نام «استقلالخواهی» مواجه شده که موافقان و مخالفان زیادی هم دارد. طرفداران دو طیف دیروز همزمان به خیابانها آمده بودند تا بر خواستههای خود تاکید کنند.
همهپرسى استقلال کاتالونیاى اسپانیا و ادعاى نتیجه 90 درصدى آرى به جدایی، روز یکشنبه نهم مهرماه در حالى برگزار شد که دولت مرکزى به ریاست «ماریانو راخوى» بهشدت با برگزارى آن مخالفت کرده و تمام تلاش خود را براى جلوگیرى از برگزارى آن بهکار بسته بود. وضعیت کاتالونیا اکنون به بحث داغ اروپا تبدیل شده است و همه از گسترش بیثباتی به وجود آمده از این بحران به سراسر اروپا نگرانند. با وجودی که نمایندهای از دولت مرکزی اسپانیا در واکنش به اقدامات خشونتبار پلیس عذرخواهی کرد، با این حال این کشور همچنان دستخوش ناآرامی است.
طی یک هفته گذشته و بعد از این رفراندوم هنوز اعتراضات به سرکوب شدید جداییطلبان از سوی پلیس که طی آن نزدیک به 900 نفر زخمی شدند فروکش نکرده است. از سوی دیگر مردم سایر مناطق اسپانیا نیز نگران ادامه این ناآرامیها هستند. دیروز (شنبه) اما هزاران نفر با پوشیدن لباسهایی سفید رنگ در مادرید، پایتخت اسپانیا و بارسلون، مرکز دولت خودمختار کاتالونیا با شعار «میشه حرف بزنیم؟» پیامی به سیاستمداران اسپانیایی ارسال کردند. برگزارکنندگان این راهپیمایی از مردم خواستند هیچگونه پرچمی به همراه نداشته باشند، نه پرچم کاتالونیا و نه پرچم اسپانیا و لباسهای سفید رنگ به تن کنند. این عده نام تظاهرات خود را «وحدت» گذاشته بودند.
به نظر میرسد درخواست برگزارکنندگان با اقبال مردمی در بارسلون روبرو شد و مردم این منطقه بدون هیچ پرچمی با در دست گرفتن بادکنکهای سفید و لباس سفید به خیابانها آمدند اما تظاهرات مادرید با پرچم اسپانیا و شعار وحدت همراه بود. همزمان در مادرید راهپیمایی دیگری هم در حمایت از اتحاد اسپانیا و علیه استقلال کاتالونیا برگزار شد. مقامهای کاتالونیا میگویند رای «آری» با کسب اکثریت پیروز شد؛ این در حالی است که کمتر از نیمی از واجدین شرایط در پای صندوقهای رای حاضر شدند. قانونگذاران جداییطلب کاتالونیا اکنون در حال بررسی این مسئله هستند که آیا به صورت یکجانبه اعلام استقلال کنند یا خیر. بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه، سران کاتالونیا تهدید کردهاند که به صورت یکجانبه اعلام استقلال میکنند و «ماریانو راخوی» نخستوزیر اسپانیا تلاش میکند تا از این اقدام جلوگیری کند.
بدترین بحران اسپانیا
روز جمعه نخستین نشانهها از طرفین مبنی بر اینکه آنها میخواهند تا از بحرانی که به بیثباتی سیاسی در اروپا منجر میشود، جلوگیری کنند.بدترین بحران اسپانیا در چند دهه گذشته این نگرانی را به دنبال داشته است که شمال شرقی این کشور که تعداد زیادی گردشگر را میپذیرد را هم دستخوش آشوب شود. تحولات کاتالونیا میتواند تاثیر زیادی بر اوضاع اقتصادی این کشور و سایر کشورهای عضو یورو داشته باشد. کاتالونیا بخش مهمی از درآمدهای مالیاتی اسپانیا را تشکیل میدهد و شرکتهای بزرگ داروسازی و خودروسازی در این منطقه فعالیت دارند.
بسیاری از کارشناسان اروپایی نگران ادامه این تجمعات و تکرار ناآرامیهای روز همهپرسی هستند.