اخبار ویژه
فروش 200 هواپیما روی کاغذ برجام میماند؟!
سازنده فیلم تبلیغاتی حسن روحانی در انتخابات 92 میگوید وعده فروش 200 هواپیما به ایران گویا مصرف انتخاباتی داشت و اکنون سخن از ممنوعیت فروش هواپیما به ایران میرود.
حسین دهباشی با اشاره به زمزمه تحریمهای جدید آمریکا برای جلوگیری از فروش هواپیما به ایران نوشت: بازی با مزهای ادامه دارد. درست قبل از انتخابات اخیر ایران، وعده فروش عدد نجومی 200 هواپیمای آمریکایی و اروپایی به ضمیمه ورود چندین فروند مرجوعی مزین به نشان پرنده سعادت، سرلوحه تبلیغات شد و اکنون سخن از مقدمات منع فروش همان هواپیماها به کشورمان است. جز پارامتر گذشتن مرکب قدرت از پل انتخابات، چه چیزی فرق کرده واقعاً؟
همان ماده برجام که فروش هواپیمای مسافربری به ایران را در قبال تعطیل فعالیتهای هستهای مجاز میکند، در پاورقی 17 مربوط به بخش 5-1-1 آورده است:
در صورتی که ایالات متحده احراز کند که هواپیماها، کالاها یا خدمات موضوع امتیاز برای اهدافی غیر از کاربری غیرنظامی ]مانند انتقال سربازان و مجروحان نظامی در جنگهای عراق، سوریه، یمن و...[ استفاده شده است یا اینکه به افراد فهرست شده در فهرست (SDN فهرست افراد یا نهادهای باقی مانده در تحریم) مجدداً فروخته یا منتقل شده،... ]نه فقط کلیه تحریمهای فروش هواپیما را باز میگرداند که به عنوان سندی در زمینه نقض برجام برای بازگرداندن کلیه تحریمهای مندرج در قطعنامههای پیشین شورای امنیت مورد استناد قرار میدهد.[
عجیب نیست دیپلماتهای تحصیلکرده و با تجربه کشورمان با علم به اجبار استفاده کشورمان از هواپیماهای مسافربری در جابجایی مسافران بعضاً نظامی، ذیل چنین بهانه بزرگ و سند صریحی را امضا کردهاند؟
دهباشی میافزاید: درست چند روز قبل از تحریمهای جدید صنعت هوانوردی ایران، جناب آقای دکتر علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی هستهای و معاون رئیسجمهور ایران، به هفتهنامه اشپیگل آلمان میگویند: «اگر آمریکا به تنهایی توافق هستهای میان ایران و گروه5+1 را ترک کند، ایران به احتمال زیاد به آن متعهد باقی خواهد ماند». لحظهای خودمان بگذاریم جای جناب آقای دونالد ترامپ و از خودمان بپرسیم وقتی عالیرتبهترین مقامات ایرانی ابراز میدارند حتی با فرض بازگشت تحریمهای آمریکایی پیشابرجام، که مستقیم وغیرمستقیم دربرگیرنده حدود 83 درصد این تحریمها است، ایران باز هم به تعهدات خود پایبند میماند، واقعاً چه نیازی است به عدم تحریم مجدد و تضعیف مضاعف این کشور؟
نمیشود به آمریکاییها اعتماد کرد/چقدر این حرف دقیق بود!
رئیس شاخه جوانان در ستاد انتخاباتی موسوی از اینکه به رهنمودهای هشدارهای رهبر انقلاب در مذاکره با آمریکا کمتوجهی شد، ابراز تأسف کرد.
حمزه غالبی که سابقه عضویت در حزب منحله مشارکت را نیز دارد، در توئیتر نوشت چقدر این حرف که نمیشود به آمریکاییها اعتماد کرد، دقیق بود.
رهبرمعظم انقلاب بارها با لحن دلسوزانه و مشفقانه ضمن حمایت از تیم مذاکرهکننده، گفته بودند مطالبه ما از مسئولین این بوده که گفتهایم به طرف مقابل اعتماد نکنید، به لبخند او فریب نخورید. به وعده نقد که میدهد - نه عمل نقد- اعتماد نکنید؛ وقتی خرش از پل گذشت برمیگردد، به ریش شما میخندد. اینقدر اینها وقیحند. عجله نباید کرد. به اعتقاد بنده، مبالغه نباید کرد؛ عجله هم نباید کرد.
آقای جهانگیری! این حرفها برای جوانان شغل نمیشود
معاون اول رئیسجمهور به جای ادای توضیح در این باره که دولت در 4 سال گذشته برای اشتغال و ازدواج جوانان و جوانگرایی در مدیریت دولت چه اقداماتی انجام داده، از موضع طلبکاری و باید چنین و چنان بشود، سخن گفت!
اسحاق جهانگیری پنجشنبه در همایش جوانان، توسعه و تعالی ایران گفت: جامعه جوان جامعه فعال و با نشاط است. زمانی که ما میگوییم که جامعه باید با نشاط باشد اما عدهای نمیگذارند، برخی فکر میکنند که این موضوع مطالبه دولت است و عدهای با آن مخالفت میکنند، این در حالی است که جامعه نشاط و شادابی را میخواهند.
وی گفت: امروز همه میگویند که جوانان شغل میخواهند؛ چرا که برخی فکر میکنند این موضوع به بعضی مسئولان برمیگردد و میتوانند با طرح این مطالبه با آنها مقابله کنند. این در حالی است که مطالبات جوانان فقط اشتغال نیست بلکه باید زمینه فعالیت آنها در بخشهای مختلف فراهم شود و جوانان به اطلاعات دسترسی آزاد و آسان داشته باشند. آنها همچنین میخواهند که دیده و نظرات و انتقاداتشان شنیده شود.
جهانگیری ضمن تحسین نقش جوانان در انتخابات و با تأکید بر اینکه «همه چالشهای پیش روی کشور اعم از موضوعاتی نظیر اشتغال، موانع پیش روی پیشرفت و فساد قابل حل هستند»، گفت: باید برای استفاده از سرمایه جوانان برنامهریزیهای دقیقی انجام شود. در این زمینه متأسفانه مدیریت کشور تا حدی مسن و شکاف نسلی به ویژه در مدیریت بالای کشور ایجاد شده است و ما تا حدودی با پیری مدیریت در کشور مواجه هستیم.
جهانگیری با انتقاد از برخی موانع به کارگیری جوانان در مدیریت کشور گفت: متأسفانه معمولاً جوانانی که در حوزه مسائل سیاسی فعالیت میکنند نسبت به سایرین بیشتر پشت درهای مدیریتی کشور قرار میگیرند.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه «دولت به دنبال توسعه کشور است نه معطل کردن آن»، تأکید کرد: اگر تشکیل سازمان ملی جوانان به هر دلیل در مجلس تصویب نشد یا تصویب آن با تأخیر مواجه شد، آقای رئیسجمهور مشاور جوان انتخاب و با همان اختیارات امور مربوط به جوانان را سازماندهی میکنند. اگر لازم باشد در ریاست جمهوری نیز من شورای جوانان تشکیل میدهم تا مجموعهای از جوانان امور را پیگیری کنند.
سخنان شعاری و اپوزیسیونگونه جهانگیری در حالی است که دولت یازدهم در زمینه تأمین اشتغال و ازدواج و مسکن جوانان، اقدام درخوری انجام نداد و فاقد طراحی و برنامهریزی در این زمینه بود.
در سطح چینش کابینه وزیران ارشد دولت نیز با وجود شعار جوانگرایی، معدل سن اعضای کابینه از 60 بالاتر رفت و تنها افزوده شدن وزیر ارتباطات به مجموعه اعضای کابینه باعث شد تا اندکی از سالخوردگی مفرط دولت جدید کاسته شود. با این وجود گویا آقای جهانگیری همچنان فکر میکند که ایام تبلیغات انتخاباتی است و باید تبلیغاتی حرف بزند.
دریغ از یک گزارش درباره سرنوشت پولهای بلوکه شده
«رئیسکمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی» گفت:برخی تفاوتها و رویکردها ارائه رقم پولهای بلوکه شده را تحت تاثیر خود قرارداده است.
محمدرضا پورابراهیمی در گفتوگو با میزان بااشاره به سرنوشت پولهای بلوکه شده ایران و ارائه آمار دقیقی از مجموع این پولها ، گفت: گزارشهایی از آمار پولهای بلوکه شده دو سال گذشته مطرح شده بود و به عنوان مثال به تفکیک کشورها این آمارها وجود داشت.
وی افزود: عددهای این آمار بیانگر این بود که مثلا ایران در کشوری 20 میلیارد دلار و در کشور دیگری 10 میلیارد دلار پول بلوکه شده دارد که البته این ارقام مربوط به انتهای دولت آقای احمدینژاد و ابتدای دولت آقای روحانی بود.
«رئیسکمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی» تاکید کرد: درحال حاضر ما اطلاعاتی از وصول و یا تهاتر این پولها در مدت زمان سپری شده در دولت آقای روحانی نداریم.
پور ابراهیمی تصریح کرد: البته دولت زمانی که قصد داشت به مبحث برجام ورود کند همواره عدد پولهای بلوکه شده را بالا میبرد ولی زمانی که مذاکرات وموضوع برجام به پایان رسید این عدد را خیلی پایین اعلام میکرد و گفت چه کسی گفته عدد پولهای بلوکه شده بالاست. تا اینکه کار به جایی رسید که عنوان شد ما بدهکار هم هستیم و حتی باید یک پول هم به حساب برخی از کشورها واریز کنیم که این جای تعجب داشت بنابراین این تفاوتها و رویکردها نهایتا آخرین وضعیت را نامعلوم گذاشت.
این نماینده مجلس اظهار داشت: حتما ما میتوانیم گزارشات این موضوع را از دولت اخذ کنیم چرا که ما به هیچ وجه اطلاعاتی از وصول یا تهاتر پولهای بلوکه شده ایران طی 4 سال گذشته نداریم.
سفره مردم در دولت یازدهم چقدر کوچک شد؟
با افزایش هزینه تأمین مسکن و قبوض آب و برق و گاز برای خانوارها در دولت یازدهم، مردم مجبور به کاهش خریدهای خوراکی خود و کوچکتر کردن سفرههایشان شدهاند.
به گزارش مشرق، براساس گزارش بانک مرکزی از وضعیت بودجه خانوارهای ایرانی، هزینههای مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها در دولت یازدهم به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده به طوری که نسبت به سال 1390، سهم هزینههای مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها از کل مخارج مردم 5 درصد بیشتر شده است.
در سال 1390 سهم هزینههای مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها از سبد مخارج مردم فقط 30/6 درصد بود اما در طول دولت یازدهم به علت افزایش مستمر اجاره بها، دو مرحله گرانی بنزین و سایر سوختها در قالب هدفمندی یارانهها و عدم افزایش یارانه نقدی مردم، سهم هزینههای مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها از مخارج مردم به 35/5 درصد افزایش پیدا کرده است.
نتیجه سیاستهای اقتصادی دولت یازدهم، در کاهش سهم هزینههای خوراکی مردم نیز دیده میشود به طوری که سهم هزینههای خوراکی از مخارج خانوارها در دولت یازدهم سال به سال آب رفته است.
مطابق این گزارش، در سال 1392 سهم هزینههای خوراکی از مخارج خانوارها 26/3 درصد بود که در سال 1393 به 24/3 درصد، در سال 1394 به 23/6 درصد و در سال 1395 به 22/9 درصد کاهش یافت.
این واقعیت تلخ در کاهش تدریجی سهم هزینههای تفریح در مخارج مردم نیز دیده میشود. در سال 1390 مردم کشورمان به طور متوسط 2/7 درصد از مخارج خود را صرف تفریح میکردند اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و تحمیل گرانیها و عدم توجه به قدرت خرید مردم، سال به سال از سهم تفریح کاسته شد به طوری که این رقم در 2 سال اخیر به 2 درصد سقوط کرد.
در بخش بهداشت و درمان نیز برخلاف تبلیغات دولت یازدهم درباره موفقیت طرح تحول سلامت، آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در 4 سال اخیر با گران شدن خدمات بهداشتی و درمانی، مردم مجبور شدهاند پول بیشتری بابت بهداشت و درمان اختصاص دهند به طوری که سهم بهداشت و درمان از مخارج خانوارها از 5/3 درصد در سال 1390 به 5/8 درصد در سال 1395 افزایش پیدا کرده است.
پایان رویای 160 فروند بوئینگ کاغذی
مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا درباره ممنوعیت فروش هواپیما به ایران، ثمره 20 ماه نقض برجام از سوی آمریکا و سکوت تیم مذاکرهکننده ایرانی است.
رجانیوز در تحلیلی به مناسبت مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا مینویسد: مطابق با برجام آمریکا متعهد به صدور مجوز فروش هواپیما و خدمات و قطعات آن در روز اجرا- 26 دی ماه 1394- به ایران بود که با وجود گذشت 20 ماه، از اجرای آن سر باز زده است. بند 22 برجام تاکید میکند ایالات متحده، به نحو مشخص شده در پیوست 2 و منطبق با پیوست 5، اجازه فروش هواپیماهای تجاری مسافربری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران؛ مجوز اینکه اشخاص غیرآمریکایی که در مالکیت یا کنترل اشخاص آمریکایی هستند، به نحو منطبق با این برجام با ایران تعامل نمایند؛ و مجوز واردات فرش و مواد غذایی از مبدأ ایران به آمریکا را صادر خواهد نمود.
همچنین در بند 5/1 برجام تصریح شده است: ایالات متحده متعهد میشود؛ اجازه فروش هواپیمای مسافربری تجاری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران از طریق اعطای امتیاز در موارد زیر داده خواهد شد: الف) صادرات، فروش، اجاره یا انتقال هواپیمای مسافربری تجاری انحصارا با کاربری غیرنظامی ب) صادرات، فروش، اجاره یا انتقال قطعات یدکی و قطعات عمده برای هواپیمای مسافربری تجاری به ایران و ج) ارائه خدمات تبعی، از جمله ضمانت، نگهداری و خدمات تعمیر و بازبینیهای ایمنی برای کلیه موارد مذکور، مشروط به اینکه قطعات و خدمات مجوز داده شده انحصارا برای هوانوردی تجاری مسافری مورد استفاده قرار گیرند.
مشخص است که عدم اجرای این بند از برجام مربوط به مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا نبوده و آمریکا 20 ماه است که با عدم اجرای بند 22 و 5/1 برجام، به شکل آشکاری توافق هستهای را نقض کرده است.
ضعف و انفعال تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان طی 20 ماه گذشته منجر به زیادهخواهی آمریکا شده است. به عبارتی دیگر عدم اعتراض و بیتفاوت بودن مذاکرهکنندگان هستهای کشورمان نسبت به نقض آشکار برجام توسط آمریکا این پیام آشکار را به طرف مقابل رسانده است که تیم ایرانی در برابر وضع تحریمهای جدید صرفا به بیانیهخوانی میپردازد و واکنش متقابلی به نقض برجام نمیدهد. همین مسئله نیز منجر به آن شده که آمریکا پس از عدم اجرای 20 ماهه تعهدات خود، یک گام دیگر به جلو بیاید و نقض برجام را به شکل قانونی مکتوب دربیاورد!
وبسایت الف نیز در گزارشی خاطرنشان کرد: مصوبه اخیر، سرنوشت فروش 160 بوئینگ به ایران را در ابهام فرو برد. اولین توافق و قرارداد با بوئینگ در پسابرجام را ایرانایر امضا کرد، پس از برنامه جامع اقدام مشترک، مقرر شد هما طی توافق و قرارداد با نمایندگان بوئینگ، 80 فروند هواپیما از این کمپانی خریداری کند.
پس از ایرانایر، دومین ایرلاین ایرانی که برای خرید هواپیمای بوئینگ سراغ این کمپانی آمریکایی رفت، شرکت هواپیمایی آسمان به عنوان زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی و در قالب هلدینگ آتیه صبا بود و پس از آن هم کیشایر، تفاهم خرید 10فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ را امضا کرد.
به هر حال این مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا که نشان از بدعهدی کامل آمریکاییها و پشت پا زدن آنها به برجام و توافقات دارد، احتمالا موجب خواهد شد قرارداد و تفاهمنامههای خرید حدود 160 فروند انواع بوئینگ آمریکایی کان لم یکن شود.