kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۳۴۵۲
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۳
ظریف در گفت‌وگو با المیادین:

هیچ کس انتظار ندارد که آمریکا به تعهداتش عمل کند

وزیر خارجه کشورمان ضمن‌اشاره به بحران هسته‌ای شبه جزیره کره گفت: کره شمالی هرگونه گفت‎وگو با آمریکا در این خصوص را رد کرد، زیرا هیچ کس انتظار ندارد که آمریکا به تعهداتش پایبند باشد.



«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران در گفت‎و‎گوی خود با شبکه «المیادین» در پاسخ به این سؤال درباره اینکه برخی‌ها معتقدند که ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی پرچم طایفه‌گری را در منطقه برافراشته است، گفت: ایران در حمایت از فلسطین بهای سنگینی را پرداخت کرده است، آیا در فلسطین هیچ شیعی وجود دارد؟ از دولت افغانستان در جنگ با طالبان حمایت کردیم، آیا مردم افغانستانی شیعی هستند؟ ما از دولت ترکیه در مسئله کودتای اخیر این کشور حمایت کردیم، آیا ترکیه یک کشور شیعی است؟ از قطر در مقابله با محاصره و تحریم حمایت کردیم به دلیل اینکه اعتقاد داریم به اینکه عرصه به هیچ ملتی نباید تنگ شود، آیا قطر کشور شیعی است؟ به حمله صدام به کویت اعتراض کردیم و به کویتی‌ها کمک کردیم، آیا کویت کشور شیعی است؟ به کردهای کردستان عراق در مبارزه با داعش کمک کردیم، آیا کردستان عراقی منطقه شیعی است؟
وزیر خارجه ایران درباره حمله نیروهای ارتش میانمار به مسلمانان روهینگیا گفت: با وزیر خارجه ترکیه و اندونزی که در کنار وزیر خارجه مالزی در میانمار حضور داشتند، تماس تلفنی برقرار کردم. طبق رایزنی‎هایی که از چند ماه گذشته بین ما از طریق نشست کوالالامپور صورت گرفت، جامعه جهانی به صورت جدی پیگیر اوضاع اقلیت مسلمان روهینگیا است.
وزیر خارجه ایران در مورد همه پرسی منطقه کردستان عراق نیز گفت که این مسئله به شکل اساسی خطر بزرگی برای خود کردهاست. وضعیت کردها در عراق امروز بهتر از گذشته است و رئیس‌جمهور عراق کرد بوده و علاوه بر این بسیاری از نمایندگان پارلمان و وزرای عراق کرد هستند.
ظریف افزود: به نظر من بهترین منفعت برای همه گروه‌ها در این منطقه از طریق گفت‌وگوی سیاسی محفوظ است و من برای حفظ تمامیت ارضی هر کشوری و مرزهای آن در منطقه احترام قائل هستم، چراکه زیر پا گذاشتن این موارد نه‌تنها تهدید برای امن و ثبات منطقه است، بلکه از نظر ما تهدید اصلی به شمار می‌رود. بنده به نمایندگی از ملتی دوست سخن می‌گویم که به هنگام نیاز از حمله به حلبچه در دوره صدام یا به هنگام نزدیک شدن داعش به اربیل به برادران کرد خود کمک کرد.
ظریف در مورد روابط ایران با مرجعیت در نجف‌اشرف نیز گفت که قدرت منحصر به فردی بوده و امکان حفظ وحدت عراق را در بین همه گروه‌های این کشور فراهم کرد. مرجعیت عراق باعث شد که این کشور در برابر افراط گرایی بایستد و حاکمیت خود را حفظ کند. وی تصریح کرد: ما نقش مرجعیت در نجف‌اشرف را می‌ستاییم و روابط ما بر اساس احترام به حاکمیت ملی عراق و تمامیت ارضی آن نشأت می‌گیرد.
ظریف در مورد پاسخ به اینکه روابط آمریکا و ایران در زمان جان کری وزیر خارجه سابق آمریکا در دولت باراک اوباما به سمت اعتماد سازی می‌رفت و این روابط الآن به کجا رسیده است، گفت: این امور می‌توانست به این سمت حرکت کند، ولی متأسفانه این مسئله محقق نشد. ما به این اعتماد و اینکه یکی به دیگری اعتماد کند، نیازی نداریم، بویژه به دلیل روابط تاریخی ما، بلکه آنچه ما نیاز داریم یک توافق موفق در سایه نبود اعتماد بین ایران و آمریکا است. ایران در مورد رفتارهای آمریکا در قبال منطقه و ایران شکایت‌هایی دارد؛ از انقلاب اسلامی، حمایت آمریکا از صهیونیست‌ها و گروه‌های تروریستی و افراط‌گرا در منطقه تا حمایت از صدام در جنگ تحمیلی علیه ایران.
وی در پاسخ به این اینکه آیا توافق هسته‌ای بدون آمریکا ادامه خواهد یافت یا نه، اظهار داشت: این مسئله غیر ممکن نیست، ولی طبیعتا ما این مسئله را ترجیح نمی‌دهیم و می‌خواهیم این همکاری براساس توافقی که به آن دست یافته شده، ادامه دهیم ولی همه گزینه‌ها روی میز است و این گزینه‌ها محدود به هیچ گزینه‌‌ای نیست.
ظریف ادامه داد: احتمالات زیادی وجود دارد از جمله بازگشت به گذشته. این درصورتی است که آمریکا این توافق را با نقض آن و محروم کردن ایران از مزایای قانونی آن، برای ایران غیر قابل قبول کند. ولی ما طبیعتا گزینه‌های دیگری غیر از عقب‌نشینی از توافق داریم.
محمد جواد ظریف افزود: در حال حاضر با وجود اینکه آمریکا کاملا به توافق برجام و روح آن پایبند نبود، با توجه به ادامه فعالیت اقتصادی و همکاری با دیگر کشورهای جهان و شرکت‌های خارجی به پایبندی به این توافق ادامه می‌دهیم.
وزیر خارجه ایران همچنین به تنش آمریکا و کره شمالی درباره آزمایش هسته ای‌اشاره کرد و گفت: اگر ما به روش آمریکا طی ماه‌های اخیر دقت کرده باشیم، خواهیم یافت که این کشور هر گفت‎وگو با آمریکا در این خصوص را رد کرد، زیر هیچ کس انتظار ندارد که آمریکا به تعهداتش پایبند باشد.