kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۲۹۳۱
تاریخ انتشار : ۱۰ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۱:۲۲
با وجود اظهارات یک عضو کمیته فقهی بورس درباره حذف نشدن ربا از بانک‌ها

سیف: نظام بانکداری ایران مطابق با شرع است


با وجود اینکه یک عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار گفته است‌؛ نتوانستیم ربا را از نظام بانکداری حذف کنیم‌، رئیس کل بانک مرکزی گفت: بانکداری ما هیچ‌گونه شبهه شرعی ندارد و انتقادات طرح شده به دلیل اشکالاتی است که در اجرا به وجود می‌آید.
به گزارش شبکه خبر، ولی‌الله سیف‌؛ رئیس کل بانک مرکزی در یک برنامه تلویزیونی اظهار کرد: واقعیت این است که در بانکداری ما بر اساس دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی موجود‌، هیچ‌گونه شبهه‌ای با موازین شرعی وجود ندارد. آن چیزی که مبنای طرح انتقاداتی می‌شود اشکالاتی است که در اجرا به وجود می‌آید. برای اجرای نظام بانکی بدون ربا، نیازمند آموزش مفاهیم و مبانی به مردم هستیم.
 بنابراین اگر صدا و سیما فرصت دهد تا کارشناسان، فلسفه بانکداری بدون ربا را برای مردم تبیین کنند می‌توانیم به بانکداری اسلامی دست یابیم.
وی با بیان اینکه یکسان‌سازی نرخ ارز در حال حاضر ممکن است ادامه داد: ما در برجام به دلیل کارشکنی آمریکا نتوانستیم به همه اهداف بانکی خود برسیم اگرچه با رایزنی‌های صورت گرفته این ارتباطات بین بانکی در سطح بین‌الملل در حال شکل‌گیری است اما این را که چه زمانی صورت می‌گیرد فعلا نمی‌گوییم.
سیف درباره نقدینگی و تبعات آن گفت: نقدینگی کشور سیزده هزار هزار میلیارد تومان است که رقم درشت و بالایی است. حجم نقدینگی می‌تواند تورم‌زا باشد لذا ما با اعمال روش‌هایی نمی‌گذاریم این امر محقق شود مثلا در رابطه با کاهش نرخ سود ما از 11 شهریور 96 این طرح را عملیاتی خواهیم کرد که در این راستا حساب‌های کوتاه‌مدت روزانه را به یکساله تغییر می‌دهیم با نرخ سود 20 درصد که در صورتی که صاحب حساب بخواهد سرمایه‌اش را خارج کند با کاهش 10 درصدی سود از ابتدا روبه‌رو می‌شود.
در همین حال حجت‌الاسلام نظری‌؛ عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، در یک برنامه تلویزیونی در رابطه با بانکداری بدون ربا گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در راستای بانکداری بدون ربا چندین قانون وضع و به قانون بانکداری اضافه شد اما تصویب قانون به تنهایی کافی نبود چراکه در عرصه عملیاتی شدن آن به‌طور قطع اشکالاتی به‌وجود می‌آید که رفع آن مشکلات با تصویب چند قانون کلی میسر نیست. از ابتدا باید یک مرکز تحقیقاتی جدی و ذی‌نفوذ در کنار بانک‌ها کار می‌کرد و مشکلات بانکداری بدون ربا را در عمل ارزیابی کرده و موانع تحقق آن را در عرصه عمل پیدا می‌کرد و برای حل آن راه حل می‌داد تا به بانکداری بدون ربا در عرصه عمل نیز برسیم.
وی با تأکید بر اینکه در عرصه عمل نتوانستیم ربا را از نظام بانکداری حذف کنیم افزود: یک سازمانی بر اساس بهره به نام بانک شکل گرفته است و حال ما می‌خواهیم یک نهادی را همچون بانکداری بدون ربا که به جای بهره بر اساس سود پایه‌گذاری شده است جایگزین کنیم اما این امکان‌پذیر نیست چون راهکار عملیاتی ما مونتاژ این نهاد در سازمانی است که با آن تعارض و ناسازگاری دارد. به همین سبب است که همواره این بحث مطرح بوده است که آیا بانک ربوی است یا خیر.