kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۹۵۲۷
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۰:۵۸
دولت در پاسخ به گزارش کیهان:

بدون تردید از رکود خارج شده‌ایم


دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت در پاسخ به گزارش کیهان با عنوان «رئیس‌جمهور: از رکود خارج شدیم/ مشاور اقتصادی روحانی: 7 سال دیگر» مورخ 27 تیر 1396 جوابیه‌ای ارسال داشته و در بخشی از آن آورده است؛ «عمده‌ترین مطلبی را که خبرگزاریها و روزنامه‌های ذکر شده مانند: نسیم، تسنیم، فارس، کیهان، جوان و ... بر آن تکیه کرده‌اند این جمله ساختگی است که: «برای گذشتن از رکود به وجود آمده در دولت قبل، 7 تا 10 سال زمان نیاز است که حدود سه سال آن گذشته است». این رسانه‌ها با مبنا قرار دادن جملۀ ذکر شده نتیجه گرفته‌اند که اظهارات مقامات کشور در زمینه خروج از رکود طی سه سال گذشته در تناقض با نظر مطرح شده توسط مشاور محترم رئیس‌جمهور بوده است.»
در بخش دیگری از این جوابیه آمده است: از نظر مبانی علمی، هرگاه رشد تولید ناخالص داخلی در دو فصل متوالی منفی شود گفته می‌شود که اقتصاد وارد رکود شده و برعکس، دستیابی به رشد مثبت برای دو فصل متوالی به معنی خارج شدن از رکود است. در صورتیکه تعداد فصول رشدِ منفی متعدد و عمق رکود نیز زیاد باشد، سطح تولید ناخالص داخلی به مقادیر قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند و این باعث می‌شود که علیرغم ورود اقتصاد به دوره رشد مثبت و خروج کامل از رکود، زمان مورد نیاز برای رسیدن به سطح درآمد سال‌های قبل از رکود طولانی شود. بنابراین کاملاً امکانپذیر است که یک اقتصاد نه تنها از رکود خارج شده بلکه در وضعیت رونق هم بسر ببرد اما هنوز به سطح تولید ناخالص داخلی سال‌های قبل از رکود نرسیده باشد. آمار رسمی کشور نشان می‌دهد که در اقتصاد ایران از بهار سال 1393، یعنی دقیقاً همان زمانی که رئیس‌جمهور محترم در مشهد مقدس اعلام کردند، رشد مثبت اقتصادی تحقق یافته و از رکود خارج شده و در پایان سال 1395 نیز تولید ناخالص داخلی با نفت و بدون نفت، در قله تاریخی خود قرار گرفته است. ارقام موجود نشان می‌دهد که رشد متوسط سالانه تولید ناخالص داخلی در فاصله سال‌های 1393 تا 1395، برابر 4/6 درصد بوده و موید این واقعیت است که هیچ شائبه‌ای در زمینه خارج شدن اقتصاد ایران از  وضعیت رکودی وجود ندارد و نه تنها رشد مثبت را تجربه کرده‌ایم بلکه از نظر سطح تولید ناخالص داخلی نیز خوشبختانه از مقدار قبل از رکود یعنی پایان 1390، به میزان محسوسی فراتر رفته‌ایم.
توضیحات کیهان:
در خصوص جمله مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور مبنی بر این که هفت تا 10 سال طول می‌کشد تارکود خارج شویم، باید گفت این جمله همان طور که در متن گزارش کیهان هم آورده شد، به نقل از خبرگزاری‌هایی مانند تسنیم و نسیم بوده است، لذا این نقل قول با ذکر منبع صورت گرفته و هیچ دخل و تصرفی در آن‌ها نشده است.
با این حال، متاسفانه جوابیه‌ای که دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت ارسال کرده، به هیچ کدام از مواردی که کیهان اشاره داشت، پاسخی نداده و تنها به بیان یک طرفه مطالب خود پرداخته است. در گزارش کیهان آمده بود که بر خلاف اظهارات آقای نیلی که رشد بخش صنعت را در سال‌های 90 و 91 منفی دانسته بود، طبق آمار بانک مرکزی در سال 90 مثبت 5/6 بوده و اینکه طبق همین آمار، متوسط رشد بخش صنعت در دولت یازدهم حدود چهار درصد بوده که مشخص نیست چگونه این چهار درصد، بخشی از کاهش 17 درصدی! بخش صنعت را جبران کرده است.
در گزارش قبلی کیهان با اشاره به این که یکی دیگر از اشتباهات آماری مشاور رئیس‌جمهور مربوط به بی‌سابقه بودن رشد منفی بخش صنعت است که طبق بیان ایشان بعد از زمان جنگ بی‌سابقه بوده!، گفته شد: ظاهرا ایشان خبر ندارند که رشد بخش صنعت در سال‌های1371 و 1372 (در دولت سازندگی) و 1377 (در دولت اصلاحات) هم منفی بوده است.
هر چند انتقادات فوق از طرف دولت بدون پاسخ مانده و هیچ جوابی به آن ندادند اما در همین نوشته‌ای که برای کیهان ارسال شده، شاهد برخی سیاسی کاری‌ها در ارائه آمار هستیم. به عنوان نمونه در حالی از رشد مثبت و خروج از رکود در دولت یازدهم نام برده می‌شود که طبق آمار‌های بانک مرکزی، رشد اقتصادی کشور در سال‌های 92 و 94 به میزان منفی 0/3 و منفی 1/6 درصد بوده است!
اگر مبنای خروج از رکود را همان مبنای ذکر شده در نظر بگیریم، متوجه می‌شویم طبق گفته رئیس‌جمهور در سال 93 در مشهد مقدس، از رکود خارج شدیم اما در سال 94 دوباره به رکود برگشته و در سال 95 نیز مجددا خارج شدیم!
هر چند در سال گذشته به سطح پیشین تولید ناخالص داخلی در سال 90 دست پیدا کردیم اما این به معنای رسیدن به سطح پنج سال پیش بوده و به نوعی آغاز راه محسوب می‌شود، ضمن اینکه این موضوع پس از گذشت چهار سال عمر دولت رخ داده و بنابراین می‌توان گفت طی این دولت، تنها کاهش سطح تولید ناخالص داخلی جبران شده است.