kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۷۹۳۸
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۳
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه:

اعتبار مدعیان سینه‌چاک حقوق بشر در دنیا باطل شده است

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: دلیل تعرض به جمهوری اسلامی، مواردی مثل حکم یک قاضی یا عملکرد یک دستگاه امنیتی نیست بلکه ما یک دکترین مقابله با هژمونی آمریکا راه انداختیم که موفق بوده و اینها از این ناراحت هستند.


به گزارش تسنیم، محمدجواد لاریجانی  دیروز در نشستی خبری به مناسبت هفته قوه قضائیه گفت: مدعیان سینه‌چاک حقوق بشر در دنیا، اعتبارشان باطل شده است. آمریکا یکی از پرمدعاترین کشورها در مسئله دفاع از حقوق بشر است در حالی که رکورد و کارنامه این کشور در حقوق بشر فاجعه‌آمیز است. وقتی ترامپ به عربستان می‌رود این کشور که یک رژیم آدمکش و کودک‌کش است، تبدیل به همکار منطقه‌ای آمریکا می‌شود، بنابراین آمریکا به حقوق بشر توجه ندارد یا مثلاً «ترزا می» که حمایت از دولت بحرین را که حاضر نیست حق رأی مردمانش را بپذیرد، یکی از برنامه‌های خود اعلام می‌کند.
لاریجانی درباره تعرض‌ها به جمهوری اسلامی گفت: رهبر انقلاب صراحتاً بر حمایت از حقوق عامه و آزادی‌های مشروع تأکید کردند. دلیل تعرض به جمهوری اسلامی، مواردی مثل حکم یک قاضی یا عملکرد یک دستگاه امنیتی نیست بلکه ما یک دکترین مقابله با هژمونی آمریکا راه انداختیم که موفق بوده و اینها از دست این ناراحت هستند.
وی افزود: در واقع جمهوری اسلامی در معرض تعرضات مختلف بوده است. امروز یکی از اضلاع تعرضات، تعرض اقتصادی است؛ معلوم شد که تحریم‌ها ربطی به هسته‌ای نداشت. با مصوبه‌ای که سنا داشت، هر تحریمی که با برجام برداشتیم، از در دیگر برقرار می‌شود. میدان دیگر، تعرض امنیتی و اعزام تروریست‌ها است. تعرض دیگر، تعرض فرهنگی و فکری در میدان فضای نرم است. حقوق بشر در این میدان تهاجم قرار دارد بنابراین نباید فکر کنیم که مسئله حقوق بشر یک میدان مجزا است.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: ستاد حقوق بشر یک نهاد بسیار کم‌نظیری است؛ هم فراقوه‌ای و هم ستاد است، بنابراین ستاد محلی است که نهادهای موجود کشور با هماهنگی آن را اداره می‌کنند. محورهای فعالیت ستاد زیاد است اما آنچه اولویت دارد پاسخ کتبی و شفاهی به تهاجمات به جمهوری اسلامی است. ما هیچ نکته‌ای را در پاسخ دادن فروگذار نمی‌کنیم. اگر 100 بار به ما تهمت بزنند، 100 بار پاسخ می‌دهیم و برای آنها هم جالب است. در سازمان ملل یک مکانیزم شکایت وجود دارد و هیچ شکایتی علیه ما انجام نشده است چون هر گزارشی وجود داشته، پاسخ داده‌ایم.
لاریجانی ادامه داد: جمهوری اسلامی مواضع خود را براساس اسلام تنظیم می‌کند و تفکر حقوق بشری ما بر اساس مکتب اهل بیت است و این را صریحاً اعلام می کنیم و در دنیا هم این تفکر پایه موضع‌گیری‌های ماست. حقوق بشر باید یک میدان عمومی باشد و هست. ما نزدیک به یک هزار سازمان مردم نهاد حقوق بشری داریم که حمایت‌شان می‌کنیم و دوست داریم کارهای‌شان گسترش یابد.
ایتالیایی‌ها  فکر می‌کردند سیستم قضایی ایران مثل عربستان است
وی در پاسخ به این سؤال که ستاد حقوق بشر در تبیین حقوق بشر اسلامی چه اقداماتی انجام داده است، گفت: مسائل جاری را بر معیار اسلامی ارزیابی و موضع‌گیری می‌کنیم و فعالیت خوبی را با علمای حوزه و دانشگاهیان ساماندهی کردیم تا کشف نقاط زیبای تفکر اسلامی درباره حقوق بشر را تقویت کنیم. حقوق بشر لایه‌های مختلف عمومی و فنی دارد. ما با دولت ایتالیا توافق کردیم که جلساتی را درباره حقوق بشر تشکیل دهیم. در هر جلسه یک موضوع انتخاب می‌شود و بعد مبانی فقهی‌مان مورد بررسی قرار می گیرد. یکی از این جلسات درباره موضوع حقوق متهم بود. یکی از نکات مهم در معیار حقوق بشر، حقوق متهم و ملموس بودن این حقوق است. حول این محور جلسه تفسیری داشتیم و قضات ما مجموعه قوانین مربوط به حقوق متهم در جمهوری اسلامی را مطرح کردند و برای آنها شگفت‌انگیز بود و می‌گفتند فکر می‌کردیم سیستم قضایی شما مثل عربستان است.
تشکیلات دیپلماسی فاجعه منا را مطالبه‌گری کند
دبیر ستاد حقوق بشر در پاسخ به سؤال دیگری درباره گذشت دو سال از فاجعه منا و اینکه ظاهرا هنوز حق ایرانی‌ها از عربستان گرفته نشده و اینکه آیا ستاد حقوق بشر در این حوزه اقداماتی داشته است یا خیر، گفت: جنایتی که رژیم سعودی در منا مرتکب شد جبران‌پذیر نیست و لکه ننگی بر پیشانی این رژیم خواهد بود اما برای استیفای حقوق ملت‌مان چند خط کاری داریم. ما انتظار داریم تشکیلات دیپلماسی ما مطالبه‌گری قوی کند و دوم اینکه این قضیه در مجامع بین‌المللی مطرح شود. بحث دیگر پیگرد آنها در محاکم خودمان است که در این حوزه دستگاه قضایی مشغول است و فکر می کنم با تاکیدی که رهبر انقلاب داشند، بخشی از این احکام امسال صادر شود.
درکشور عنوانی به اسم زندانی سیاسی نداریم
وی درباره وضعیت حقوق بشر زندانیان سیاسی و اینکه گفته می شود برخی زندانیان سیاسی میان زندانیان مواد مخدر نگهداری می شوند گفت: نکته اول این است که ما در کشورمان عنوانی به اسم زندانی سیاسی نداریم. البته اگر قانون جرم سیاسی نهایی شود ممکن است این اتهام در سیستم ما وارد شود. بنابراین کسانی که مورد پیگرد قرار گرفته‌اند تحت عنوان جرایم سیاسی نبوده است. مواردی که ما داریم هیچ کدام مبتنی بر قوانین جاری ما نیست و قانون جدید که ابلاغ شده مصداق عملی نداشته است. بنابراین اصطلاح جرم سیاسی اصطلاح درستی نیست و این اصطلاح را غربی‌ها بکار می‌برند تا برچسب سیاسی کار خود را انجام دهند. دسته‌بندی متهمان ما خیلی دقیق است و هیچ وقت ما متهمان را برای آزاردهی در کنار بقیه نگه نمی‌داریم و این اتهام بدی است که به مجموعه دستگاه قضایی زده می‌شود. ما درباره ملاقات و مرخصی زندانیان خیلی چارچوب بسیار مشخص و منعطف داریم. برای ستاد حقوق بشر، حقوق متهم یک محور است و اگر کسی به ما مراجعه کند، ستاد حقوق بشر در این زمینه هیچ کوتاهی نمی‌کند و با آغوش باز پیگیری می‌کند.
اصلاح مجازات اعدام مرتبط با مواد مخدر گام مثبتی است
لاریجانی گفت: مجازات در اسلام برای انتقام نیست برای پیشگیری است و اصلا مجازات چیز شیرینی نیست. همیشه از اینکه شهروندی به خاطر خطا مجازات می‌شود، باید غمگین باشیم و بدترین مجازات‌ها می تواند اعدام باشد. قصاص یک موردی است که برای ما تضمین زندگی و حیات است. اعدام به خاطر مواد مخدر جزو تعزیرات و بر اساس قانون است. همراه با بخش زیادی از دوستان و قضات در سیستم قضایی و ریاست قوه قضائیه بر این عقیده هستیم که ضمن اینکه این حجم اعدام‌ها بی‌خاصیت نبوده اما خاصیتش در حد انتظار نبوده و باید تجدیدنظر کنیم و این به معنای حذف اعدام نیست و به نظرم این تئوری خوبی است و خوشحالم مجلس به آن پیوسته است و همکاران ما در ستاد کاملا با آن همگام هستند و امیدوارم طرح بهتری تصویب شود.
وی ادامه داد: بنابراین در داخل نظام همیشه درباره این حکم سنگین تردید بود و فکر می‌کنم طرح نمایندگان مجلس که با همکاری قوه‌ قضائیه و ستاد حقوق بشر تدوین شده، یک گام مثبت است.
لاریجانی در مورد قصاص گفت: اتفاقا قصاص آن اعدامی نیست که غربی‌ها فکر می‌کنند و قصاص یکی از حقوق‌های شخصی افراد است و قرآن کریم، عفو را به گذشت اولویت داده است و لذا ستاد دیه پیدا شده و تحرکات وسیع دیگری پیدا شده است. ستاد حقوق بشر هم در این زمینه فعالیت های بسیار خوبی دارد. ما احساس شادی می‌کنیم که فردی از اعدام نجات یابد. بنابراین این قانون بسیار آبرومند جمهوری اسلامی و اسلام مورد تعرض است در حالیکه ما قصاص را نمونه‌ای می‌دانیم تا سایر کشورها هم به آن اقتدا پیدا کنند.
مخالفت غربی‌ها با طرح«یو پی آر»
دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به مکانیزم و پروسه «یو‌پی آر»، گفت: جمهوری اسلامی ایران جزو طراحان این پروسه بود و در این زمینه همه کشورها باید بدون استثناء وضع حقوق بشرشان مورد بررسی قرار گیرد. در این پروسه برای اولین بار کشورهای مدعی، همچون آمریکا و انگلیس حضور پیدا کردند و سایر کشورها در مورد حقوق بشر آنها صحبت کردند.
وی ادامه داد: غربی‌های بخصوص آمریکا و برخی کشورهای اروپایی و رژیم غاصب صهیونیستی درصدد بودند که این مکانیزم موفق نشود و اهمیت آن کاهش پیدا کند؛ اما این مکانیزم بسیار مهم است و یکی از کارهای اساسی ستاد، مشارکت فعال در این مکانیزم است.