kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۷۸۹۶
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۸
در آستانه صورت گرفت

آغاز نشست 2 روزه سوریه با مشارکت ایران، روسیه، معارضان و ترکیه

پنجمین نشست بین‌المللی مذاکرات صلح سوریه با حضور نمایندگان دمشق و مخالفان و سه کشور ضامن روند مذاکرات، در پایتخت قزاقستان آغاز شده است.



دیروز هیئت‌هایی از جانب دولت دمشق، مخالفان دولت سوریه، ایران، روسیه، ترکیه و سازمان ملل وارد شهر «آستانه» شدند و پنجمین نشست مذاکرات را آغاز کردند. نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان ضامن و نمایندگان سازمان ملل، آمریکا و اردن به عنوان ناظر در این نشست دو روزه حضور دارند. نشست کارشناسی کنفرانس آستانه با حضور نمایندگان طرف‌های شرکت‌کننده، عصر روز دوشنبه برگزار شده بود.هیئت اعزامی از کشورمان را «حسین جابری انصاری» معاون عربی و آفریقایی وزارت خارجه سرپرستی می‌کند. در ارتباط با محتوای مذاکرات و توافقات احتمالی تاکنون، گزارشی نرسیده است.
موضوع‌هایی مانند «تقویت آتش‌بس در سوریه»، «تعیین و مرزبندی چهارمحدوده امن» یا «کاهش تنش در این کشور» در دستور کار دور پنجم مذاکرات سوری آستانه قرار دارد و انتظار می‌رود اسناد مربوط به ایجاد این محدوده‌ها نیز به امضای طرف‌های مذاکره‌کننده برسد.
ایران، روسیه و ترکیه 14 اردیبهشت و در چهارمین دور این مذاکرات، تفاهم‌نامه ایجاد چهار منطقه امن را در سوریه امضا کردند که در برگیرنده مناطقی در استان‌های ادلب، بخش‌هایی از حمص، غوطه‌شرقی، درعا و قنیطره با هدف کاهش زودهنگام خشونت‌ها است.
توقف همه اقدام‌های جنگی بین طرف‌های مناقشه شامل نیروهای دولتی و معارضان پیوسته به آتش‌بس، تسهیل دسترسی ساکنان به کمک‌های انسانی، بازسازی زیرساخت‌ها، تامین شرایط ارائه کمک‌های پزشکی و بازگشت آوارگان نیز در این تفاهم‌نامه مورد تاکید قرار گرفته است.
ایجاد کمربند امنیتی برای جلوگیری از بروز وقایع و حوادث از جمله برخوردهای جنگی بین طرف‌های مناقشه در امتداد مرزهای مناطق کاهش تنش، فعالیت ایستگاه‌های بازرسی و گذرگاه‌ها از دیگر تدابیر پیش‌بینی شده است.
بنابراین تفاهم‌نامه، کشورهای ضامن روند مذاکرات آستانه (روسیه، ایران و ترکیه) متعهد می‌شوند، همه تدابیر لازم را در چارچوب تامین شرایط ایجاد مناطق امن برای تمامی طرف‌های مناقشه به کار گیرند و همزمان مبارزه با داعش، جبهه النصره و همه گروه‌های مرتبط با آنها ادامه می‌یابد و تلاش‌ها برای پیوستن گروه‌های معارض به آتش‌بس نیز ادامه می‌یابد.
روند مذاکرات چندجانبه سوری آستانه که به ابتکار ایران، روسیه و ترکیه بهمن ماه سال گذشته آغاز شد، برای نخستین بار مذاکره مستقیم نمایندگان دولت قانونی سوریه و معارضان مسلح را در پی داشت و همچنین سبب برقراری آتش‌بس تقریبا فراگیر و پایدار مورد تائید شورای امنیت سازمان ملل در این کشور شده است.
تحرکات بی‌سابقه آمریکا در دیرالزور
آمریکا اما در حالی که تلاش می‌کند شهر «رقه» هرچه زودتر به دست «نیروهای دموکراتیک سوریه» شبه‌نظامیان کرد بیفتد، برای اشغال شهر «دیرالزور» هم خیز برداشته است. این نخستین بار است که از تلاش آمریکا برای اشغال دیرالزور صحبت می‌شود. از شرق سوریه نیز خبر رسید؛ جنگنده‌های ائتلاف آمریکایی ضدداعش با بمباران مناطق مسکونی در بخش جنوبی «حسکه» 9 غیرنظامی را کشتند. ایسنا هم به نقل از دیده‌بان حقوق بشر سوریه، ضمن اعلام خبر فوق، نوشته: «ارتش سوریه در حومه شهر«سلمیه» استان «حماه» پیشروی علیه داعش را آغاز کرده است.»
آمریکا در دریای مدیترانه نیز با استقرار ناو «جرج بوش»، تلاش می‌کند به همپیمانان خود و تروریست‌های به اصطلاح میانه‌رو، روحیه بدهد.
ناو جرج بوش بزرگ‌ترین ناو هواپیمابر جهان بوده و 330 متر طول دارد. این ناو می‌تواند همزمان، 70 تا 90 جنگنده را حمل کند. در ارتباط با نقش حمایتی ناو فوق، «جیمز مکول» افسر آمریکایی حاضر درناو جورج بوش، که در بندر «حیفا» (سواحل فلسطین اشغالی) لنگر انداخته است، به خبرنگاران گفت: «ما نیروهای ائتلاف را در میدان زیرنظر داریم و برای حفظ سلامت آنان تلاش می‌کنیم.»
عده‌ای نیز معتقدند استفاده ایران از موشک‌های دقیق علیه داعش در دیرالزور که اخیرا صورت گرفته، آسیب‌پذیری ناو‌های آمریکایی در برابر این موشک‌ها را به همگان نشان داده و همین امر کاخ سفید را نگران کرده است.
سایر رویدادها
* جنگنده‌های ائتلاف آمریکایی با بمباران یک منطقه قدیمی شهر رقه، دژ باستانی این منطقه را منهدم کردند.
* «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا گفت: اولویت اصلی این کشور، نابودی داعش است نه برکناری بشار اسد.
* شبکه خبری المیادین با ارایه اسنادی، ادعای آمریکا در مورد حمله شیمیایی ارتش سوریه در «خان شیخون» را «دروغ بزرگ» خواند.