kayhan.ir

کد خبر: ۹۷۹۱۰
تاریخ انتشار : ۲۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۷
معاون سابق بانک مرکزی:

مشکل افزایش نقدینگی حرکت نکردن به طرف تولید است

معاون سابق بانک مرکزی با تصریح بر اینکه نقدینگی به خودی خود چیز بدی نیست گفت: هم‌اکنون نقدینگی موجود کشور به سمت تولید حرکت نمی‌کند و مشکل اصلی نیز همین است.



به گزارش خبرگزاری تسنیم، حیدر مستخدمین حسینی در یک برنامه رادیویی به تعریف نقدینگی پرداخت و گفت: نقدینگی از دو دریچه قابل طرح است؛ یکی نقش نقدینگی در اقتصاد و دوم تعریف علمی نقدینگی است. نقدینگی در علم اقتصاد به مجموعه پول به علاوه شبه پول گفته می‌شود. پول به مفهوم مجموعه اسکناس به علاوه سپرده‌هایی همچون چک‌ها است. شبه پول نیز مجموعه پس‌اندازهای کوتاه‌مدت و بلندمدت در بانک‌ها است.
معاون سابق بانک مرکزی با بیان اینکه تفاوت پول و شبه پول در قدرت نقد شوندگی آنها است، اظهار داشت: پول، نقد جاری است اما شبه پول با تأخیر انجام می‌شود. در حال حاضر در اقتصاد ملی‌مان حدود 90 درصد از نقدینگی را شبه‌پول و ۱۰درصد نیز خود پول است.
مستخدمین حسینی درباره نقش نقدینگی در اقتصاد کشور بیان داشت: نقض نقدینگی مانند نقش خون در بدن است؛ همان‌طور که خون در بدن نیاز است و باعث می‌شود اعضای بدن فعال باشند و زنده بمانند، اگر این خون به درستی چرخش نداشته باشد، بدن نیز دچار مشکل می‌شود. نقش نقدینگی در اقتصاد نیز دقیقاً همین است. در اقتصاد نیز اگر نقدینگی به بازارهای مختلف نرسد، می‌تواند در اقتصاد خلل ایجاد کند و اقتصاد را به سمت بیماری ببرد.
معاون سابق بانک مرکزی با تصریح بر اینکه نقدینگی یک عامل مثبت است، نقدینگی موجود کشور را هزار و 300 هزار میلیارد تومان عنوان کرد و اظهار داشت: حتی اگر نقدینگی افزایش پیدا کند هم نباید ترسید، بلکه باید دید متولیان و مسئولین این نقدینگی را به چه سمت و سویی می‌برند و از آن استفاده می‌کنند.
مستخدمین حسینی به میزان رشد نقدینگی در سال جاری اشاره کرد و بیان داشت: در حال حاضر رشد نقدینگی حدود 25 درصد است. اگر این میزان نقدینگی حاصل مجموعه رشد اقتصادی به علاوه نرخ تورم باشد، کیفیت بالایی است. اما در اقتصاد کشورمان شاهد این موضوع نیستیم؛ یعنی اگر نرخ تورم به علاوه نرخ رشد اقتصادی را در نظر بگیریم و از نرخ نقدینگی کم کنیم، عددی باقی می‌ماند که این همان عدد سرگردانی است که اقتصاد را در جامعه آلوده می‌کند و نارضایتی به وجود می‌آورد.
وی با اشاره به استدلال بانک مرکزی که اعلام کرده میزان نقدینگی به اندازه تولید ناخالص ملی است، اظهار داشت: این استدلال درست است به شرطی که بتوانیم از این نقدینگی در تولید ناخالص داخلی استفاده کنیم تا رشد اقتصادی یا افزایش تولید ناخالص داخلی را هنگام جمع زدن با تورم برابر رشد نقدینگی ببینیم.
وی تصریح داشت: نقدینگی موجود کشور به سمت تولید حرکت نمی‌کند و مشکل اصلی نیز همین است. بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی از وضعیت موجود ناراضی هستند زیرا پول در اختیارشان گذاشته نمی‌شود.