نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
ابراز نگرانی از افشای پیوستهای محرمانه برجام
سرویس سیاسی -
روزنامه شرق در سرمقاله خود با عنوان «طاعت از دست نیاید»، درباره عدم تحقق وعدههای داده شده از سوی دولتمردان نوشت: «سیاستمداران در دنیای معاصر، حتی اگر برای غلبه بر رقیب در تبلیغات انتخاباتی خود وعدههای بزرگ داده باشند، پس از پیروزی، کمابیش شیوههای مرسوم حل یا مدیریت مشکلات را در پیش میگیرند. اما گاهی هم میشود که اوتوریتهای، وعدههای غریب خود را جدی میگیرد یا به سادگی برای راضیکردن حامیان خود تصمیم میگیرد دست به اقداماتی بزند؛ تا نشان دهد وعده و وعیدهای عجیبش همه هم از سر یاوهبافی و به کمر «بستن» اسلحه «خالی» نبوده است».
این روزنامه در ادامه و در تلاش برای تشبیه اقدامات رئیسجمهور جدید آمریکا با اقدامات رئیس دولت نهم و دهم نوشت: «با وجود این، گاهی، به ویژه در میان نو دولتانی که آموزش و تجربه سیاسی نداشتهاند یا مایلاند متفاوت جلوه کنند، کردارهای شالودهشکنانه و شوالیهمآبانه بروز میکند. باری، با سنتشکنیهای بیدروپیکر کاری درست نمیشود، اما خرابکاری میشود و چون گاه در نگاه عوام، هر کاری بهتر از هیچ کاری است و تخریب اوضاع دیگران، وقتی قرار نیست اوضاع خودشان بهتر شود، اقلی از تشفی را دارد، زمینه برای رفتارهایی فراهم میشود که دیروز در اینجا (ایران) و امروز در آنجا (آمریکا ) شاهد بودهایم. آیا نوع کارهایی که در آن دولت خاص و این روایت غریب غربی آن دیدیم و میبینیم مصداق تام ضربالمثل پیشگفته نیست؟»
نویسنده در حالی تلاش کرده مخاطب خود را دولت قبلی قرار دهد که با نگاهی کوتاه به وعدههای انتخاباتی رئیسجمهور یازدهم در حل 100 روزه مشکلات اقتصادی کشور، برداشتن همه تحریمها به صورت یکجا در توافق هسته ای، گشایش اقتصادی در زندگی مردم تا حدی که نیاز به دریافت یارانه نداشته باشند و بازگرداندن عزت به پاسپورت ایرانی، از یک سو و تلاش برای عبور از خط قرمزهای نظام و شکستن تابوی عدم رابطه با آمریکا، نشان میدهد که مخاطب این مطلب پیش از آنکه دولت قبلی باشد دولت فعلی است.
سریال سهمخواهی مدعیان اصلاحات از دولت
روزنامه آرمان در مصاحبه با «محمود صادقی» نوشت: «در سال۹۲ اقتضائات و اتفاقات انتخاباتی باعث شد که در نهایت جریان اصلاحات گزینه خود یعنی آقای عارف را از انتخابات کنار بکشد و از آقای روحانی حمایت کند. با این وجود در انتخابات ریاست جمهوری سال۹۶ فرصت کافی برای بررسی معضلات و چالش ها وجود دارد و اصلاحطلبان به دنبال این هستند که با صبر و طمانینه بیشتری رویکرد خود را در انتخابات مشخص کنند. بدون شک جریان اصلاحات باید با آقای روحانی به صورت صریح و بیپرده گفتوگو و مذاکره کند و انتظارات و مطالبات خود را به صورت روشن با ایشان در میان بگذارد.به نظر من پوسته دولت کنونی متعلق به آقای روحانی است در حالی که هسته این دولت هنوز متعلق به آقای احمدینژاد است... به همین دلیل اصلاحطلبان به دنبال این هستند که این رویکرد متوقف شود و به همین دلیل نیاز است که با صراحت بیشتری با آقای روحانی گفتوگو صورت بگیرد... اصلاحطلبان باید تعارف را با آقای روحانی کنار بگذارند و دغدغه های خود را به صورت شفاف و روشن برای آقای روحانی تشریح کنند.»
این در حالی است که علنی کردن سهمخواهی مدعیان اصلاحات از دولت، مسبوق به سابقه است. پیش از این «رسول منتجبنیا» گفته بود: «اصلاحطلبان باید در دولت آینده سهم بیشتری داشته باشند و درصد قابل توجهی از کابینه ایشان را تشکیل بدهند، این مسئله شامل وزرا، معاونان و همچنین استانداران میشود و در همه این زمینهها باید تغییرات جدی صورت بگیرد. برخی از اصلاحطلبان از آقای روحانی رنجشخاطر دارند و آقای روحانی موفق نشده رضایت آنها را جلب کند«!!».
همچنین «موسوی لاری» وزیر کشور دولت اصلاحات پیش از این گفته بود: «تلقي من اين است كه اصلاحطلبان از آقاي روحاني يك حمايت همراه با بيان ديدگاهها، نقدها، نقطهنظرات و مطالبات خواهند داشت. اصلاحطلبان بدون لحاظ كردن مطالبات مردم و بدون توجه به ايدهها و آرمانهاي خودشان نميتوانند از آقاي روحاني حمايت كنند».
علاوه بر این، «مهدی آیتی» از فعالین مدعی اصلاحطلب در پاسخ به سؤالی درباره سهمخواهی اصلاحطلبان از دولت، گفته بود: «اصلاحطلبان اگر سهمخواهی کردند حق آنهاست چون در جبهه اصلی حمایت از روحانی بودند». همچنین «ابراهیم اصغرزاده» در مصاحبه با حسین دهباشی تاکید کرده بود که معنی ندارد که اصلاحطلبان به دولت روحانی چک سفید بدهند.
صادقی همچنین در بخش دیگری از مصاحبه گفت: «در شرایط کنونی مشکل اصلی مردم مشکلات اقتصادی و معیشتی است که متاسفانه دولت نتوانسته عملکرد قابل قبولی در این زمینه از خود نشان بدهد».
ناکارآمدی دولت یازدهم ، این بار تقصیر منتقدین
روزنامه بهار در مطلبی با عنوان «تناسخ ناکارآمدی»درباره اظهارات دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام مبنی بیداد ناکارآمدی در کشور، بدون اشاره به عدم پاسخگویی دولت روحانی به ناکارآمدیهای موجود در اداره کشور، منتقدان را به عدم پاسخگویی در قبال ناکارآمدی در دوران مدیریت اجرایی که نداشتهاند! متهم کرد و نوشت: «آنان که درباره ناکارآمدی هشدار میدهند، بشارت در باغ سبز تحت زعامت خودشان میدهند؛ خود چه اندازه بابت قدرتی که داشتهاند، مسئولیتپذیرند؟ هیچگاه خود را دچار ضعف ندانستهاند که استعفا و عرصه را خالی کنند؟ چرا برخی هنوز میخواهند تصمیم بگیرند و تصمیم بسازند بدون آنکه پاسخگوی نتایج ضعف در فکر و عمل خودشان باشند؟!» واقعا واضح نیست پاسخگو نبودن مدعیان و فرار به جلو، راه را بر «تناسخ ناکارآمدی» هموار میکند؟
این روزنامه ضمن اعتراف به ناکار آمدی دولت، کارش به اینجا رسیده که برای سرپوش گذاشتن بر وعدههای بر زمین مانده و کارنامه پر از خالی دولت یازدهم، یک پله فراتر رفته و این ناکارآمدیها را به منتقدان نسبت میدهد آن هم منتقدانی که سابقه اجرایی چندانی در کشور ندارند.
نگرانی عجیب روزنامه اصلاحطلب
از احتمال افشای «اسرار» برجام توسط ترامپ
روزنامه وقایع اتفاقیه در صفحه سیاست خود و در مطلبی با عنوان «آيا احتمال انتشار اسرار برجام ازسوي ترامپ وجود دارد؟» به نقل از فاکسنیوز نوشت: دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا ممکن است برای افشای اسرار مندرج در توافق هستهای ایران با فشار بیشتری روبرو شود. این امر در شرایطی محتمل به نظر میرسد که جنگ لفظی ایران با دولت ترامپ رو به افزایش است. طرح این موضوع در شرایطی است که بسیاری از جمهوریخواهان در کنگره از جمله مایک پامپیو عضو اسبق کنگره از ایالت کانزاس و رئیس کنونی سیا بر تقاضای خود درباره انتشار کامل توافق با ایران به ویژه پس از آزمایش اخیر موشک بالستیک این کشور اصرار دارند. از مجموع این فشارها در کنگره و مجلس سنای آمریکا در کنار شخصیت هیجانی و غیرمنطقی ترامپ به جرات میتوان احتمال انتشار کامل بندهای برجام را در کنگره آمریکا محتمل دانست و متعاقبا میتوان پیشبینی کرد که مفاد کامل برجام در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت. این روزنامه در ادامه با ابراز نگرانی عجیب از افشای آنچه که اسرار برجام عنوان شده است، نوشت: این رخداد به وضوح نشانگر بیتجربگی تیم سیاستگذار ترامپ و استراتژیستهای او است. بدون تردید این موضوع به دلیل چندجانبه بودن و ابعاد بینالمللی برجام! میتواند ضربه بزرگی به پرستیژ بینالمللی واشنگتن باشد و نارضایتی کشورهای طرف توافق را در پی داشته باشد! این موضوع نشانگر بیگانگی ترامپ با جهان سیاست است.
وقایع اتفاقیه بیان نمیکند اگر افشای این محرمانهها به پرستیژ آمریکا ضربه میزند و پیوستهای محرمانه برجام به نفع ایران است پس چرا آنها از علنی شدنش نگران هستند؟!
دولت یازدهم معیشت مردم را
از شرایط اقتصادی دوران جنگ نجات داد!
روزنامه شهروند در گزارشی با عنوان «زندگی بدون تورم اضافه»، مدعی شد: «دولت یازدهم معیشت مردم را از شرایط اقتصادی دوران جنگ نجات داد»!
این روزنامه همچنین در این گزارش طی گفتوگو با اقتصاددانان، از قول یکی از آنها نوشت: «مردم هنوز یادشان نرفته است که یک ساعت بعد برای خرید سیب و پرتقال به میوهفروشی میرفتند و قیمت جدید میدیدند. تیم اقتصادی دولت بدون شک برای بازگرداندن ثبات به اقتصاد ایران زحمت کشیده و همین یک قلم نرخ تورم کافی است که به دولت نمره قبولی بدهیم».
اقتصاددان دیگری هم به شهروند گفت: «اگر دولت یازدهم هیچ دستاوردی جز تکرقمیکردن نرخ تورم نداشت، اهمیت این مسئله به اندازهای است که باید بگوییم اقتصاد ایران را درمسیر نجاتبخشی به جریان انداخت».
ادعای کاهش تورم در دولت یازدهم در حالی است که به عقیده بسیاری از کارشناسان، این کاهش تورم به دلیل رکود مطلق در کشور است چراکه در چنین شرایطی بیکاری افزایش و قدرت خرید مردم کاهش پیدا میکند و طبعا تورم هم پایین میآید.
عدهای فراموش کردهاند که دولت هیچ برنامهای که بر مبنای آن بخواهد در مسیر رشد و شکوفایی اقتصاد حرکت کند، نداشت چرا که آب خوردن مردم را هم به توافق هستهای گره زد. رئیسجمهور در مشهد اعلام کرد از رکود عبور کردیم اما پس از آن چهار نفر از وزرای دولت به وی نامه نوشته و اعلام کردند رکود درحال تبدیل شدن به یک بحران است.
روزنامه آرمان دوشنبه هفته قبل در مطلبی به ملموس نبودن ادعای کاهش تورم با سفرههای خانوار اعتراف کرد و نوشت: «بانک مرکزی ایران نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به دیماه ۱۳۹۵ نسبت به دوازده ماه منتهی به دیماه ۱۳۹۴ را معادل 8/6 درصد اعلام کرده است. شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در دی ماه ۱۳۹۵ نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل 6/9 درصد افزایش داشته است. این در حالی است که در چند روز گذشته مرکز آمار ایران نرخ تورم را 9/6 درصد اعلام کرده بود. نکته مهم در این آمارها، ملموس نبودن بهبود اقتصاد کشور در سفرههای خانوار است. وزیر اقتصاد نیز ششم دی ماه امسال در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی عنوان کرد: از وضعیت معاش مردم راضی نیستم. به اعتقاد برخی کارشناسان در حالیکه تیم اقتصادی دولت کوشیده است با نگاهی مهندسی روند کاهش تورم را در اقتصاد دنبال کند، بافتهای اجتماعی را در این کاهش تورم نادیده گرفته است. به این ترتیب در حالی که کاهش تورم تا سطح تکرقمی حاصل شد و همچنان استمرار یافت اما این کاهش تورم، با افزایش رفاه خانوار شهری همراه نبود. در شرایطی که دولت توانسته است انضباط مالی خوبی برقرار کند و روند کاهشی تورم را استمرار بخشد، این کاهش تورم با افزایش کیفیت سبد خانوار شهری همراه نشده است».