نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
دولت برای گروههای محروم جامعه برنامهای ندارد/در انتخابات 96 غافلگیر میشویم
روزنامه شرق در سرمقاله دیروز خود به قلم یکی از حامیان دولت به مواضع اخیر ترامپ پرداخت و نوشت : آقای روحانی به آمریکاییها یادآوری کردند که «عصر کشیدن دیوار بر دور کشورها دیگر گذشته است» که البته این اظهارنظر از رئیسجمهوری کشوری که بیشترین «دیوارها در آن بر گرد فضای مجازی کشیده شده»، بسیار شنیدنی بود.
نظارت بر فضای مجازی در حالی از سوی شرق به عنوان دیوار کشی یاد میشود که در کشورهای غربی و در فرهنگ لیبرال دمکراسی نیز این محدود سازیها برای امن کردن جامعه روی میدهد و از سوی دیگر عدم اهتمام دولت به سالم سازی فضای مجازی و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات بارها مورد انتقاد و واکنش کارشناسان، صاحب نظران و مراجع عظام تقلید قرار گرفته است.
نویسنده همچنین در ادامه تلاش دارد ترامپ را به عنوان کسی که نماد لیبرال دمکراسی غرب نیست مورد انتقاد قرار دهد در حالی که وی با استفاده از قوانین این نظام روی کار آمد و محصول لیبرال دمکراسی غرب و قواعد آن است.
زنگنه موضع غلط خود را تغییر دهد
این روزنامه در یادداشتی دیگر با عنوان « آقاي زنگنه لطفا تغيير موضع دهيد » نوشت : اعلام موضع وزیر نفت درباره «محدودیت قائلنشدن برای شرکتهای نفتی آمریکایی»، آن هم در شرایطی که رئیسجمهور جدید ایالات متحده، «ایرانیان را در لیست سیاه ورود به آمریکا قرار داده»، بدسلیقگی و موضع غلطی بود.
نگرانی اصلاحطلبان از غافلگیر شدن در سال 96
این روزنامه همچنین در یادداشتی به موضوع انتخابات سال آینده پرداخت و با این عنوان که «چگونه در سال ٩٦ غافلگیر نشویم»، ضمن اعتراف به این واقعیت که توجیحات اقتصادی روحانی برای مردم ملموس نیست، نوشت: «رئیسجمهور احتمالا به سبب نشست و برخاست بیش از اندازه با اقتصاددانان، کارفرمایان و فعالان اقتصادی (و بیاعتنایی به سایرین)، روزبهروز واژگان تخصصی اقتصادی را بیشتر به کار میبرد و با مخاطبان عمومی خود به شیوهای سخن میگوید که گویی در اتاق بازرگانی سخنرانی میکند».
در ادامه این یادداشت با اذعان به این واقعیت که فاصله محرومین و مناطق مرزی با دولت افزایش یافته، آمده است: «اگر حسن روحانی نمیخواهد رقابت را به رقبای خود ببازد باید برای چهار سال آینده بهطور مشخص برای گروههای محروم و ضعیف جامعه برنامه داشته باشد. متأسفانه هرروز فاصله ذهنی و پیوند عاطفی ساکنان استانهای حاشیه با مرکز افزایش مییابد. این استانها یا مانند سیستانوبلوچستان و کردستان محروم از سرمایهگذاریاند یا مانند بوشهر و خوزستان در آنها استقرار صنایع به توسعه منطقهای و بهرهمندشدن عموم ساکنان منجر نشده است».
دفاع از سیاسی کاری روی آنتن زنده سیما!
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «تبعید نود به بامداد» ضمن انتقاد از تذکر مدیران صدا و سیما به مجری این برنامه به خاطر پرداختن غیر حرفهای و غیر کارشناسی به حادثه پلاسکو و جا به جایی زمان پخش این برنامه ظاهرا ورزشی با برنامه هفت، نوشت: «مجری نود که همواره با جسارتی خاص پیرامون موضوعات اجتماعی اظهارنظر میکرد، دوشنبه هفته قبل هم از اتفاقات پلاسکو بیتفاوت عبور نکرد. او عنوان کرد اگر این اتفاق حتی در مقیاس کوچکتر در هر کشوری رخ میداد، چند مدیر استعفا میدادند یا اخراج میشدند، اما در ایران چنین خبری نیست. جملاتی که با استقبال مردم در شبکههای اجتماعی و گروهی از رسانهها روبهرو شد! اما چند روز بعد یکی از مدیران صداوسیما از تذکر به فردوسیپور به دلیل این اظهاراتش خبر داد.
این روزنامه در حالی تلاش میکند که از مجری برنامه به ظاهر ورزشی نود چهرهای جسور و پرسشگر در موضوعات اجتماعی بسازد که سابقه اظهار نظرهای متعدد و البته غیر مرتبط وی درباره مسائل این چنینی از جمله واکنش 40 ثانیهای وی به سانحه اخیر تصادف دو قطار که موجب مرگ دردناک 49 تن از هموطنانمان شد، نشان میدهد که وی با سوء استفاده از مخاطبان ورزشی و با رفتارهای گزینشی به دنبال سیاسی کاری بر روی آنتن زنده سیماست.
زنجیرهایها همچنین در حالی از ورود غیر حرفهای و غیرکارشناسی مجری برنامه ظاهرا ورزشی نود به موضوعی که تخصصی است و شعوب مختلف «قانونی، قضایی، مدیریتی و ایمنی» دارد دفاع و از دادن تذکر به وی انتقاد میکنند که نسبت به ممنوعالتصویر شدن کارشناس هواشناسی به خاطر کنایه زدن به بد عهدی آمریکا و یا تعطیلی برنامه سیاسی، اجتماعی ، مذهبی ثریا بدلیل انتقاد از ناکارآمدی دولت سکوت اختیار کردهاند.
همچنین پرداختن غیر کارشناسی مجری برنامه نود به حادثه پلاسکو به مثابه قضاوت درباره علت وقوع فاجعه و تکرار صحبتهای اصلاحطلبان مبنی بر متهم کردن مدیریت شهری تهران بود .
عصبانیت زنجیره ایها از ناکام ماندن ماهیگیری سیاسی از پلاسکو
روزنامه آفتاب یزد در سرمقاله دیروز با عنوان «با تشکیل کمیته مردم را سر کار نگذارید» نوشت: «اگر بنا بود مردم راضی شوند همان اول کسانی که مقصر بودند باید به احترام ملت از پُست خود خداحافظی میکردند و میرفتند. شاید گفته شود تا زمانی که ابعاد حادثه بررسی نشده چگونه مسئولان مقصر کنار بروند؟ پاسخ روشن است. شاید مردم دقیق نتوانند تشخیص دهند که چه نهاد و افرادی مقصر هستند اما خود این نهادها و مسئولان که میدانند کجا و چگونه کوتاهی داشتند».
روزنامههای زنجیرهای از همان روز اول حادثه پلاسکو در حالیکه افکار عمومی از این حادثه دردناک متاثر بود و اخبار تلاش برای یافتن آتش نشانان را پیگیری میکرد و کارشناسان نیز به ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از وقوع اینگونه حوادث تلخ میپرداختند، همچنان به دنبال ماهیگیری سیاسی از این رویداد بودند.اما حضور باشکوه ملت ایران در مراسم تشییع و بیتوجهی به حاشیه سازی زنجیرهای برای تبدیل مراسم باشکوه تشییع به میتینگ سیاسی، باعث عصبانیت این رسانهها شد.
گفتنی است، روزنامههای زنجیرهای از زمان وقوع حادثه پلاسکو به جای عمل به رسالت اصلی خویش در التیام بخشی به حادثه دیدگان و ارائه راهکار برای پیشگیری از وقوع حوادث مشابه، در رویکرد قبیله گرایانه و تک بعدی و با نادیده گرفتن نقش وزارت کار به عنوان دستگاهی که اختیار پلمب پلاسکو را داشت، فاز تخریب و کوبیدن بر طبل استعفای شهردار تهران را آغاز کردند و با گذشت نزدیک به دو هفته از این حادثه دردناک این رویه همچنان ادامه دارد .
دولت باید از برجام برای حل مشکلات معیشتی استفاده کند
روزنامه آرمان در مصاحبه با «فاطمه راکعی» نوشت:«آقای روحانی باید تلاش کند از دستاوردهای برجام در جهت برطرف کردن مشکلات معیشتی مردم استفاده کند و وضعیت اقتصادی کشور را بهبود ببخشد».
البته افزایش رکود، بیکاری ، تورم و گرانی با گذشت بیش از یکسال از اجرایی شدن برجام نشان میدهد که دولت از برجام برای حل مشکلات معیشتی مردم نهایت استفاده را برده است.
بازهم تقصیر دولت قبل!
روزنامه وقایع اتفاقیه در صفحه اقتصاد خود با اشاره به قرائت گزارش تفريغ بودجه سال 94 در صحن مجلس، در مطلبی با عنوان «مرثيهاي براي اقتصاد» باز هم ناکارآمدی و سوء مدیریت دولت در بخش اقتصاد طی 4 ساله گذشته را به گردن دولت قبل انداخت نوشت: گزارش تفريغ بودجه سال 94 که توسط عادل آذر، رئيس ديوان محاسبات کشور خوانده شد، مرثيهاي بود بر پيکر نيمهجان اقتصادي که ميراث برجايمانده از ريختوپاش و حيفوميل پول نفت در دولتهاي نهم و دهم است.
این روزنامه در گزارش خود به عدم بهرمندی توليد، سلامت، مسکن و اشتغال از هدفمندي یارانهها و کسری 57 هزار میلیارد تومانی دولت اشاره کرد و نوشت: تنها سه درصد منابع درآمدي برای هزينه در بخش توليد و سلامت توزيع شده است و گزارش تفريغ بودجه ديوان محاسبات نشان ميدهد پرداختيها در سایر حوزههای تعیین شده نیز انجام نشده است.
این در حالی است که اخیرا حمید رضا حاجی بابائی رئیسکمیسیون تلفیق برنامه ششم از درآمد ۸۰ هزار میلیارد تومانی دولت از محل هدفمندی یارانهها خبر داد و گفت فقط حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان آن به مردم پرداخت میشود و ۳۹ هزار میلیارد تومان آن به خزانه بازنمی گردد!
همچنین بر اساس بیانیه بانک مرکزی در سالروز اجرای برجام بالغبر ۹/۹ ميليارد دلار از وجوه مسدود شده بانک مرکزي ناشي از مطالبات نفتي دريافت شد. علاوه بر اين ۱۲ ميليارد دلار از وجوه مسدودي بانک مرکزي پس از توافق اوليه برجام بهصورت اقساط از کشورهاي ژاپن، کره و هند دريافت شده است. جمع اعداد مندرج در اطلاعیه فوق 21 میلیارد و 900 میلیون دلار است که با یک محاسبه سرانگشتی براساس قیمت روز دلار، نزدیک به 88 هزار میلیارد تومان میشود.از دیگر سو رئیسجمهور در آخرین نشست خبری خود از افزایش درآمد نفتی به عنوان یکی از دستاوردهای برجام نام برد و اعلام کرد: «با اجرای برجام ما امسال نزدیک 70 هزار میلیارد تومان درآمد نفتی داریم.»
از تجمیع این دو گزاره خبری که از سوی دو شخص حقیقی و حقوقی معتبر بیان شده، اینگونه میتوان فهمید که دولت در یک سال، به اندازه دو سال درآمد نفتی داشته و از محل فروش نفت و مطالبات معوق و بلوکه حدود 158 هزار میلیارد تومان عایدی داشته است که اثر این پول هنگفت و بیسابقه در یکسال را در زندگی و معیشت یا اقتصاد جامعه و هزاران کارخانه و کارگاه تولیدی مشخص نیست .
آدرس غلط در روز روشن!
روزنامه بهار با انتشار گفتگویی، اقدام اخیر ترامپ در صدور فرمان ممنوعیت صدور ویزا برای 7 کشور از جمله ایران را به خاطر فضای آمریکاستیزی دانست که تندروها! در ایران راه انداختند و نتیجه گرفته است که ایرانیان مقیم آمریکا در حقیقت قربانیان سیاستهای رادیکال و آمریکاستیزی هستند که تندروها! در ایران به راه انداختند.
این در حالی است که اولا سند مورد اشاره، در دوران اوبامای به زعم آنها میانهرو و مؤدب تهیه و تدوین شده بود و ترامپ بدون این که کمترین تغییری در آن بدهد- تأکید میشود بدون کمترین تغییری- فرمان اجرای آن را صادر کرده است.
همچنین این فرمان پس از قریب به 4 سال مماشات و مواضع منفعلانه دولت با دیپلماسی لبخند در مقابل خلف وعدهها و بدعهدیها دولت آمریکا داده شده است.
رویکرد جناحی در رسیدگی به حادثه ملی!
روزنامه ایران نیز دیروز در یادداشتی درباره تشکیل هیئت ویژه گزارش ملی حادثه پلاسکو، بازسازی اعتماد عمومی ضربهدیده نسبت به حادثه و مقصرین احتمالی را یکی از نتایج تشکیل این کارگروهها و ارائه اینگونه گزارشها دانست.
در این یادداشت همچنین آمده است: «این گزارشها بازتابی از ایمان دولت به افکار عمومی و نیز اعتماد بهنفس داشتن سیاستمداران است».
نکته قابل تأمل اینجاست که تشکیل هیئت ویژه برای ارائه گزارش ملی درباره حادثه پلاسکو و عدم تشکیل همین کارگروه برای حادثه دلخراش برخورد دو قطار در سمنان و جان باختن 49 تن از هموطنانمان، متأسفانه حاکی از برخورد سیاسی و جناحی با چنین اتفاقاتی است که باید بدون داشتن کوچکترین غرض سیاسی، فقط و فقط با واقع بینی، انجام تحقیقات جامع و علمی، علل و عوامل آن مشخص شود تا التیامی برای حادثه دیدگان و پشتوانهای برای پیشگیری از وقوع حوادث مشابه باشد. این همان نکتهای است که یادداشت مذکور در ادامه به آن اشاره کرد و نوشت: «ترجیح داشت که این اقدام پسندیده از اولین موضوعی که در رابطه با دولت اتفاق افتاد، مثل فیشهای حقوقی یا حادثه قطار انجام میشد. بویژه آنکه در همان زمان نیز انجام چنین کاری پیشنهاد شده بود و تشکیل گروهی که مسئول آن یک مقام دولتی باشد، حتی اگر گزارش دقیقی هم بدهد فاقد نتایج و آثار مورد نظر است».
فرانسه باید هم مدافع برجام باشد
روزنامه ایران همچنین در یادداشت دیگری نوشت: «فرانسه با وجود کارشکنیهایی که به عنوان یکی از اعضای کشورهای 1+5، در روند گفتوگوهای هستهای داشت، در دوره پس از برجام تلاش میکند به منظور حفظ کانالهای گشوده شده اقتصادی با تهران حافظ برجام و تعهدات فی مابین باشد. شرکتهای فرانسوی و صاحبان صنایع بخصوص بخش خصوصی این کشور در شرایطی مشتاقانه علاقهمند به همکاری اقتصادی و بلندمدت میان دو کشور هستند که دولت جدید آمریکا با کارشکنی، چشمانداز اجرای درست برجام را با اما و اگر مواجه کرده است. این در حالی است که دولت فرانسه با هدف حفظ روابط ترمیم یافته با ایران و مزیتهای اقتصادی و سیاسی آن، در مقام مدافع قاطع برجام قرار گرفته است».
البته با وجود ارائه دهها امتیاز نقد در برجام از جمله برچیده شدن هزاران سانتریفیوژ، بتن ریزی قلب راکتور اراک و اکسید کردن هزاران کیلو اورانیوم و در مقابل برداشته نشدن تحریمها و افزوده شدن تحریمهای دیگر و غارت پولهای ایران و ... فرانسه باید هم مدافع برجام باشد.