به مناسبت هفته بسیج
الگوی مبارزه برای رهایی در همه جهان
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی با درایت و هوشیاری حضرت امام خمینی(ره)، سازمانها و نهادهایی که بتوان از آنها برای تحکیم پایههای نظام نوپای اسلامی استفاده کرد، تأسیس شدند. امام راحل، به منظور استفاده از نیروهای مردمی و به صحنه آوردن مردم و به ویژه جوانان برای حفظ و گسترش انقلاب اسلامی، پنجم آذر 1358 فرمان صدور تشکیل بسیج مستضعفین را صادر نمودند. این سازمان با اتکاء به اسلام راستین و با تاسی از مکتب نجات بخش عاشورا و پیروی از خط مشی امام حسین(ع) و با اهداف ذیل تشکیل شد:
یک- مقابله با تهاجم احتمالی دشمنان خارجی
دو- مقابله با جنگ روانی دشمن
سه- مقابله با توطئههای ضد انقلاب در نقاط مختلف کشور
چهار- رسیدگی به امور خانوادههای شهدا و رزمندگان در داخل کشور و...
در ادامه به طور اجمالی به دو تأثیر مهم تشکیل بسیج میپردازیم: نخست تاثیر تشکیل بسیج و تفکر بسیجی در تحکیم پایههای انقلاب و همچنین امنیت ملی و دوم تاثیرات تفکر بسیجی در خارج از مرزها و کشورهای مختلف جهان.
تأثیر بسیج در امنیت داخلی و تحکیم انقلاب
با شروع جنگ تحمیلی و با توجه به اینکه ارتش جمهوری اسلامی در حال سازماندهی و پاکسازی افسران و فرماندهان سر سپرده رژیم سابق بود و هنوز به طور کامل سازماندهی نشده و با خروج مستشاران آمریکائی، ارتش انقلابی قادر به اداره تجهیزات پیشرفته خریداری شده نبود و از طرفی با یک تهاجم گسترده نظامی از جانب ارتش تا به دندان مسلح کشور همسایه خود روبرو شده بود که از جانب قدرتهای بزرگ دنیا حمایت میشد. در این شرایط جوانان انقلابی ایران با ثبت نام در نیروی مقاومت بسیج و با سازماندهی سپاه پاسداران به منظور دفاع از میهن اسلامی به جبههها شتافتند و رفته رفته عملیاتهای بزرگی مانند کربلای پنج، والفجر هشت، خیبر و... با شرکت نیروهای بسیجی و با همکاری نزدیک با ارتش جمهوری اسلامی انجام شد که در تعیین سرنوشت جنگ موثر بود. با گسترش فرهنگ ایثار و شهادت در بین رزمندگان اسلام، جوانانی چون محمد حسین فهمیده از بطن آن بیرون آمدند که حضرت امام(ره) او را رهبر خویش خطاب نمودند و همیشه میفرمودند که «کاش من هم یک بسیجی بودم» و همچنین بیان کرده بودند: «من بردست و بازوی قدرتمند شما، كه دست خدا بالای آن است، بوسه میزنم، و بر این بوسه افتخار میكنم»
امام خمینی(ره) با تشکیل بسیج، سربازانی را تربیت کرد که در میادین جنگ مرگ را به سخره میگیرند و غیر ممکنها را ممکن میسازند و این رشادتها و جان فشانیها به هیچ عنوان از خاطر تاریخ محو نخواهد شد. بر اثر این رشادتها و جان فشانیها بود که عبور از رودخانه اروند و فتح بندر فاو، پیشروی درعملیات کربلای پنج و تحدید بصره که در آن زمان شاهرگ اقتصادی دشمن محسوب میشد- آن هم با وجود انواع میادین مین، سیمهای خاردار، تلههای انفجاری و موانع پیشرفته مهندسی که ارتش عراق با کمک کارشناسان نظامی غربی و شرقی ایجاد کرده بود-، پیشروی و فتح شهرک دوعیجی در شرق بصره آن هم در شرایطی که آمریکاییها گفته بودند که ما باور نمیکنیم ایران بتواند این شهرک را تسخیر کند و... ممکن شد و حیرت جهانیان را برانگیخت
باید یادآوری کرد که اینگونه اقدامات مختص به زمان جنگ نبود و هم اکنون نیز ادامه دارد. برای نمونه واگذاری امنیت مناطق مرزی به نیروهای بومی بسیجی که موجب برقراری امنیت در آن مناطق و به تبع آن در سراسر کشور شده و امنیت حاکم بر کشور زبان زد دوست و دشمن است. علاوه بر اینها نیروهای بسیج در صحنههای مختلف اقتصادی و علمی فعال هستند که مشغول بازسازی خرابیهای به جا مانده از رژیم طاغوت و همچنین آثار و صدمات ناشی از جنگ تحمیلی و همچنین بیاثر کردن آثار تحریمهای غرب هستند.
برای نمونه تشکیل و اعزام اردوهای جهادی به مناطق محروم کشور برای کاستن از محرومیت این مناطق و همچنین اعزام نیروهای متخصص مورد نیاز این مناطق از قبیل پزشک و مهندس و معالجه بیماران ساکن در این منطقه و رسیدگی به مشکلات مردم این مناطق. تشکیل قرارگاه سازندگی بسیج در کنار قرارگاه بازسازی خاتم الانبیاء(ص) سپاه و همچنین خنثیسازی توطئههای دشمن در آشوبها و فتنههای مختلف بدون حضور بسیج، بس دشوار بود.
نمونه دیگر بهدنبال افزایش فعالیتهای تروریستی در داخل کشور در سالهای 77 و 78 که منجر به شهادت افرادی چون لاجوردی و سپهبد صیاد شیرازی شد. با درایت رهبر انقلاب که همیشه معتقد به حضور مردم و نیروهای بسیج در صحنه به منظور حل مشکلات بوده و هستند با اتخاذ تدابیر حکیمانه و صدور فرمان تشکیل واحدهای اطلاعاتی بسیج منجر به قطع فعالیتهای تروریستی در داخل کشور شد. و اینها نمونههایی از تاثیر فعالیتهای مختلف بسیج در داخل کشور است. ایثارگریها و رشادتهای نیروهای بسیج به حدی است که قلم از بیان همه آن عاجز است اما، آب دریا را اگر نتوان کشید، هم به قدر تشنگی باید چشید.
الگوی مبارزه آزادیخواهان جهان
از تاثیرات تفکر بسیجی در کشورهای مختلف جهان حضور مردم در صحنه مقاومت و مبارزه است؛ موضوعی که موجب هراس ابرقدرتها شده است. چون این قدرتها همیشه حضور مردم را باعث به خطر افتادن منافع خود میدانند.
با پیروزی انقلاب اسلامی ملتهای مستضعف به ویژه ملل مسلمان به مبارزات خود جان تازهای بخشیدند. به طوری که مردم مسلمان فلسطین با ناامیدی از حمایت قدرتهای جهانی و کشورهای عربی، مبارزات خود را با تاثیر از انقلاب اسلامی آغاز نمودند و با تشکیل سازمانهای مبارزی چون جهاد اسلامی و حرکت مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) موفقیتهای بزرگی کسب کردند. موفقیتهایی چون شکست طرحهای سازش کارانه و همچنین پیروزی در چندین جنگ که رژیم صهیونیستی به آنها تحمیل نموده بود.
همچنین مردم مسلمان لبنان به ویژه شیعیان با تشکیل گروههای مبارزی چون حزب الله موفق به کسب پیروزیهایی چون آزادسازی جنوب لبنان از لوس وجود ارتش رژیم صهیونیستی و همچنین پیروزی در جنگ 33 روزه در سال 2006 شدند. جنگی که افسانه شکست ناپذیری ارتش اسرائیل را از بین برد و ابهت نظامی رژیم صهیونیستی را در دنیا زیر سؤال برد و شکستی را به رژیم صهیونیستی تحمیل کرد که کشورهای عربی طی چهار جنگ نتوانسته بودند به آن رژیم تحمیل کنند. اینجاست که به این واقعیت سخنان سید حسن نصر الله پی میبریم که گفت: اسرائیل مانند تار عنکبوت سست است.
نمونه دیگر استفاده از نیروهای بسیج مردمی در سوریه و به منظور مقابله با داعش اتفاق افتاد. فرماندهان لایقی چون سردار شهید حاج حسین همدانی با استفاده از تجارب دوران انقلاب و دفاع مقدس و با تاسیس سازمانهایی چون «دفاع وطنی سوریه» نقش موثری در خنثی سازی توطئههای ابر قدرتها و ایادی آنها در سوریه داشتند.
نمونهای دیگر تشکیل نیروهای مردمی با تقلید از بسیج، گروه حشدالشعبی در عراق است که از آثار آن آزادسازی سرزمینهای اشغالی عراق از دست داعش شد. به شکلی که موجب هراس حامیان خارجی آن از جمله آمریکا، ترکیه و عربستان سعودی شده و مصرّانه مخالف شرکت نیروهای بسیج مردمی عراق در عملیاتها هستند.
این همه موفقیت حاصل گسترش فرهنگ بسیجی در سایر نقاط عالم است که موجب هراس ابر قدرتها شده است. چراکه آنها همیشه حضور مردم در صحنه را مانع رسیدن به اهداف خود و موجب به خطر افتادن منافع خود میدانند و در اینجاست که پی به سخن حضرت امام(ره) میبریم که فرمودند: «اگر بر كشوري نواي دلنشين تفكر بسيجي طنينانداز شد چشم طمع دشمنان و جهانخواران از آن دور خواهد گرديد.»
امید است با تداوم این گونه اقدامات که موجب تداوم انقلاب گردیده این انقلاب را بدست صاحب واقعی آن، حضرت ولی عصر(عج) بسپاریم.
عباد الله حنیفه زاده