آیتالله موسویاردبیلی دعوت حق را لبیک گفت
آیتالله سیدعبدالکریم موسویاردبیلی که در پی عارضه قلبی در بیمارستان بستری شده بود ظهر دیروز در سن۹۱ سالگی دعوت حق را لبیک گفت.
به گزارش فارس، آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی که به دلیل عارضه قلبی در بیمارستان بستری شده بود، دیروز دار فانی را وداع گفت.
آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی از مراجع تقلید ، متولد سال 1304 در اردبیل بود که پس از شهادت آیتالله بهشتی از سال 1360 تا 1368 به ریاست دیوان عالی کشور به عنوان عالیترین مقام قضایی رسید به دلیل عارضه قلبی در یکی از بیمارستانهای تهران بستری شده بود.
سیدحسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بعدازظهر دیروز با حضور در یکی از بیمارستانهای تهران درگذشت آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی را به خانواده ایشان تسلیت گفت.
گفتنی است به دنبال ارتحال آیتالله موسوی اردبیلی، حسن روحانی رئیس جمهور، آیتالله جنتی دبیر شورای نگهبان و رئیس مجلس خبرگان رهبری، وزیر دفاع، جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و باهنر دبیر کل جبهه پیروان در پیامهای جداگانهای این ضایعه را تسلیت گفتند.
رئیس جمهور در پیام تسلیت خود تاکید کرد: به مناسبت فقدان این سرمایة بزرگ علمی و معنوی، پنجشنبه و جمعه را عزای عمومی در کشور اعلام مینمایم.
نگاهی گذرا به زندگینامه
آیتالله موسوی اردبیلی
میرکریم موسوی کریمی معروف به سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی متولد 8 بهمن 1304، در شهر اردبیل به دنیا آمد. پدرش عبدالرحیم روحانی بود و مادرش را در دوران کودکی از دست داد.آیتالله موسوی اردبیلی تحصیلات خود را در دوران کودکی در مکتبخانه آغاز کرد و در سال 1319 وارد مدرسه علمیه ملاابراهیم در شهر اردبیل شد.
در دورانی که او وارد مدرسه طلبگی شد، این مدارس به علت اقدامات رضاشاه پهلوی رونق چندانی نداشتند. مثلاً در همان زمان فقط 4 طلبه در مدرسه درس حوزوی میخواندند، بعد از اینکه متفقین خاک ایران را اشغال کردند و رضاشاه برکنار شد، رونق این مدارس بیشتر شد. در نتیجه آیتالله موسوی اردبیلی در همان مدرسه مشغول به تدریس شد.
او در سال 1322برای خواندن دروس حوزوی در مراتب بالاتر وارد شهر مقدس قم شد و حدوداً سه سال را در این شهر اقامت گزید. ایشان در قم از محضر علمایی چون آیات سیدمحمدرضا گلپایگانی و سیداحمد خوانساری بهره برد.
آیتالله موسوی اردبیلی در 16 آبان سال 1324 همراه با یکی از همشهریان خود که همزمان در قم طلبه بود، به سمت نجف حرکت و از طریق اروند رود به عراق رفت، در نجف وی همراه با همسفرانش به مدرسه سید رفته و حدود دو سال در نجف اقامت گزید.
به دنبال بیماری پدر و به هم ریختن اوضاع سیاسی عراق آیتالله موسوی اردبیلی همراه دو تن از دوستانش به قم بازگشت و همزمان با ادامه تحصیل در انتشار مجلهای در قم به نام «مکتب اسلام» کوشید.
این مرجع تقلید در سال 1339 به علت بیماری و ضعف به توصیه پزشکان مجبور به مراجعه به خلخال و روستای گورانسراب به صورت موقتی شد و فعالیتهایی را در خلخال از جمله بازسازی مدارس، تدریس علوم حوزوی و همچنین احداث یک کارخانه به پیش برد که با ممانعت شاه پهلوی روبرو شد.
در طول جنگ 6 روزه اعراب و اسرائیل که شاه از رژیم صهیونیستی حمایت می کرد آیتالله موسوی اردبیلی در منبر سخنرانیهایی علیه رژیم ایراد کرد که حکومت تصمیم به دستگیری وی گرفت ولی به دلیل اعتصاب روحانیون از این اقدام منصرف شده و به تذکر اکتفا کرد.
مهاجرت به تهران
پس از بازگشت به اردبیل مجاهدات ایشان شکل جدّیتری به خود گرفت به طوری که او به عنوان کانون تحرکات ضدحکومتی در اردبیل و آذربایجان شناخته شده و از سوی ساواک تحت تعقیب قرار گرفت و از این رو آیتالله موسوی اردبیلی مجبور به خروج از اردبیل و مهاجرت به تهران شد. از هنگام مهاجرت به تهران در سال ۱۳۴۷ تا پیروزی انقلاب اسلامی، آیتالله موسوی اردبیلی در کنار تلاشهای علمی، با تاسیس و اداره مراکزی چون موسسه مکتب امیرالمومنین(ع)، کانون توحید و مدارس مفید، به تربیت جوانان و دانشجویان مسلمان پرداخته و ضمن آشنا کردن آنان با مبانی اسلامی، در کنار سایر همرزمان خویش، از جمله آیتالله شهید مطهری و آیتالله شهید بهشتی، بذر انقلاب را در دل جوانان مسلمان کاشته و کادرهای اجرایی آینده انقلاب را تربیت کرد.
بسیاری از این جوانان پس از پیروزی انقلاب اسلامی عهدهدار مسئولیتهای مهمّی از جمله وزارت، نمایندگی مجلس، استانداری یا سفارت شدند و نقش چشمگیری در اداره کشور ایفا کردند.
امام خمینی(ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی آیتالله موسوی اردبیلی را به دادستانی کل کشور و پس از شهادت آیتالله بهشتی، به ریاست دیوان عالی کشور منصوب کردند. در این سمت با تدوین قوانین کیفری، جزایی و حقوقی دادگستری این قوانین را بر موازین شرع و فقه اسلامی منطبق ساخت.
آیتالله موسوی اردبیلی در سال 1368 به دنبال فوت امام خمینی به شهر قم رفت و در این شهر ساکن شد.
آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی صبح دیروز به دلیل عارضه قلبی در بیمارستان لاله تهران دار فانی را وداع گفت.
* کیهان درگذشت مرحوم آیتالله موسوی اردبیلی را به حوزههای علمیه و بازماندگان ایشان تسلیت میگوید.