لبنیات کم چرب و پروبیوتیک بهترین خوراکی برای روزهای آلوده
یک متخصص تغذیه انواع لبنیات کم چرب و به ویژه پروبیوتیک را بهترین خوراکی برای روزهای آلوده دانست و گفت: اسیدهای چرب اشباع موجود در مواد لبنی پر چرب در کارایی سیستم ایمنی دخالت میکنند و باعث تشدید بیماریهای تنفسی میشوند.
کاهش دما در فصول سرد در کنار جو آرام و بدون بارندگی موجب بروز پدیده وارونگی هوا در کلانشهرهایی نظیر تهران که تردد خودروها وسایر آلایندهها در آن فراوان است، میشود.
در چنین شرایطی با بالا رفتن سطح آلودگی هوا هشدارهایی به ویژه برای گروههای در معرض خطر اعلام میشود تا با انجام اقدامات احتیاطی به سلامت از این مقطع بگذرند.
آن چه که در این زمان بیشتر در رسانهها شنیده میشود، بحث ارتباط این آلودگی با سیستم تنفسی است و تاکید بر چگونگی حفاظت از ریههاست. اما آیا نحوه تغذیه هم میتواند در محافظت از سلامتی ما در مقابل عوارض ناشی از آلودگی هوا موثر باشد؟
در پاسخ به این پرسش دکتر محمد هاشمی متخصص بهداشت عمومی و دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران به فانوس میگوید: یک برنامه غذایی اصولی که تامینکننده نیازهای غذایی بدن باشد، میتواند در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر بوده و بالطبع در توانایی بدن برای مقابله با عوارض بیماریزای آلودگی اثر فزاینده داشته باشد.
دکتر هاشمی با بیان این که گروه شیر و لبنیات تاثیر ویژهای در افزایش توان بدن برای مقابله با اثرات آلودگی هوا دارد، افزود: این گروه به دلیل دارا بودن مقادیر قابل ملاحظهای کلسیم، فسفر و منیزیم سبب اشغال گیرندههای این مواد در سطح سلولها شده و به شکل رقابتی مانع از جذب سایر فلزات دو ظرفیتی موجود در هوای آلوده نظیر سرب شده و مانع بروز بسیاری از عوارض آن میشود.
این متخصص تغذیه گفت: همچنین مصرف این گروه از مواد غذایی با تنظیم سیستم دفع مدفوع و ادرار موجب دفع مواد آلاینده از بدن میشود در این میان انواع لبنیات پروبیوتیک به سبب دارا بودن باکتریهای مفید اثر بیشتری دارد و انتخاب بهتری است.
به علاوه لبنیات میتوانند موجب نرم شدن مخاط تنفسی وگوارشی شده و از این طریق نیز در دفع سموم موثر باشند.
دکتر هاشمی در پایان خاطرنشان کرد: پژوهشها نشان داده که آلودگی هوا موجب کاهش جذب ویتامین D میشود، لذا کسانی که کمبود کلسیم دارند، بیشتر در معرض خطر عوارض آلودگی هوا هستند و مصرف شیر و ماست از این جنبه نیز میتواند به سلامت افراد کمک کند.
نکته قابل ملاحظه در این مورد تاکید بر مصرف لبنیات کم چرب بخصوص در زمان اوج آلودگی است. زیرا اسیدهای چرب اشباع موجود در مواد لبنی پر چرب علاوه بر مضرات متعددی که دارند، میتوانند در کارآیی سیستم ایمنی دخالت کرده و باعث افزایش بروز بیماریهای تنفسی شوند.