kayhan.ir

کد خبر: ۸۸۷۶۸
تاریخ انتشار : ۰۵ آبان ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۵
جان مر شایمر:

بقای بشار اسد تنها راه‌حل بحران سوریه است

مشهورترین نظریه‌پرداز روابط بین‌الملل در آمریکا گفت، واشنگتن در ماجرای بحران سوریه، چاره‌ای جز تن دادن به باقی‌ماندن «بشاراسد» در قدرت ندارد.


«جان مرشایمر» که در اجلاس سالانه موسسه «والدا»ی روسیه شرکت کرده بود، اظهار داشت، شرایط سوریه بهتر نمی‌شود، مگر آنکه آمریکا بپذیرد که «بشاراسد» (در قدرت) بماند و به خاطر مسائل انسانی، با روس‌ها همکاری کند... هر چند که این همکاری (ممکن است) دردناک باشد.
به گزارش فارس، شایمر در پاسخ به سؤالی در ارتباط با احتمال وقوع جنگ میان قدرت‌های بین‌المللی گفت: به خاطر وجود سلاح های هسته‌ای، دیگر جنگی مانند جنگ جهانی اول و دوم قابل تکرار نیست. در این دو جنگ، شکست قطعی وجود داشت (قابل پیش‌بینی بود)... اما اکنون دیگر این امکان وجود ندارد که آمریکا کشوری مثل روسیه و چین را به طور قطعی شکست دهد. اگر جنگی صورت گیرد، محدود خواهد بود. در غیر این صورت، هر دو طرف به خاطر در اختیار داشتن سلاح‌های هسته‌ای، نابود خواهند شد.
میرشایمر در ارتباط با سیاست‌های خارجی آمریکا و ارتباط آن با نتیجه انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور، گفت: در آمریکا چه جمهوری‌خواه روی کار بیاید چه دموکرات، تغییر زیادی رخ نمی‌دهد، چرا که این دو حزب تفاوت زیادی در سیاست خارجی ندارند. اگر (دونالد) ترامپ برنده شود، تقریبا به همان سمتی می‌رود که (هیلاری) کلینتون خواهد رفت.
این استاد دانشگاه شیکاگو گفت: در آمریکا این تفکر وجود دارد که هرچه ما می‌گوییم، (دیگران) باید گوش کنند، و اگر نکنند، ما عصبانی می‌شویم!
به باور میرشایمر، آمریکا در سوریه هیچ منافع راهبردی ندارد؛ سوریه نه نفت دارد و نه قدرت زیادی دارد و برای آمریکا تهدید نیست. وی گفت که آمریکا به همراه سعودی‌ها، قطر و ترکیه، در سرنگون کردن حکومت سوریه، نقش زیادی داشت. (اما) آمریکا شکست خورد و الآن این روسیه است که همراه با ایران و حزب‌الله، در حال دفاع از حکومت سوریه است و اسد هم به هیچ کجا نمی‌رود!
شکست آمریکا در سوریه هرچند یک واقعیت است، ولی این نخستین بار است که یک اندیشمند مطرح روابط بین‌الملل در آمریکا، آن را در محافل رسمی مطرح می‌کند.
شایمر سیاست آمریکا در قبال روسیه را نیز مورد انتقاد قرارداد و گفت:‌ سیاستی که آمریکا از سال 2000 به بعد در قبال روسیه دنبال کرده، سیاستی ابلهانه بوده است. وی گفت: که آمریکایی ها به جای روسیه، باید مقابل چین بایستند و در برابر این کشور، با روسیه همکاری کنند. چین به صورت بالقوه کشور قدرتمندی است و برای آمریکا یک هماورد قوی محسوب می‌شود.
وی به آمریکا توصیه کرد که خاورمیانه را ترک کند.
در ارتباط با جایگاه فعلی آمریکا در قبال بحران سوریه، «جیمز کلپر» مدیر اطلاعات ملی آمریکا نیز گفت که «باراک اوباما» در حال ترک کاخ سفید است، اما «بشار اسد» همچنان رئیس‌جمهور سوریه است و احتمالا پس از اوباما نیز رئیس‌جمهور خواهد بود.
سایر رویدادها
* «اشتون کارتر» وزیر دفاع آمریکا مدعی شد، عملیات بازپس‌گیری شهر «رقه» قریب‌الوقوع است. آمریکا می‌خواهد این شهر را به اشغال تفنگداران آمریکایی و شبه‌نظامیان کرد درآورد.
* «سلمان» شاه عربستان، در دیدار با یک هیئت از معارضان سوری، گفت: در کنار مردم سوریه هستم! این اظهار لطف در حالی صورت می‌گیرد که عوامل وهابی سلمان طی شش سال گذشته هزاران سوری را کشته‌اند.
* شبه‌نظامیان کرد حامی دولت سوریه موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه»، به ترکیه در خصوص هرگونه تجاوز به مناطق شمالی و شمال شرقی سوریه هشدار دادند.
* «رخا احمد» معاون اسبق وزیر خارجه مصر از آل سعود خواست، «بشاراسد» را به عنوان رئیس‌جمهور سوریه به رسمیت بشناسد.
* فرانسه و ایتالیا از شورای امنیت خواستند، دولت سوریه را تحریم کند.
* منابع میدانی سوری از پیشروی ارتش سوریه به سمت دروازه شرقی شهر «حلب» خبر دادند.