kayhan.ir

کد خبر: ۸۴۸۷۶
تاریخ انتشار : ۱۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۴
با چشم بستن بر تعطیلی واحدهای تولیدی

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور رکود را انکار کرد!

در شرایطی که به اعتقاد کارشناسان و اذعان برخی دولتمردان سایه رکود بر اقتصاد کشور سنگینی می‌کند و وضعیت صنعت فاجعه‌بار است، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور وجود رکود را منکر شد!

سرویس اقتصادی-

مسعود نیلی در واکنش به وضعیت اقتصادی موجود کشور اظهار داشت: امروز مسلماً در شرایط رکود به سر نمی‌بریم. نمی‌دانم کدام کارشناسان هستند که می‌توانند مبتنی بر ارقام و آمار استدلال کنند که ما الان در وضعیت رکودی هستیم!
وی در گفت‌وگو با فارس تأکید کرد: چه کسی گفته الان شرایط رکود است؟ آیا کسی هست که بگوید امسال رشد اقتصاد کشور منفی خواهد بود یا الان منفی است؟ مادامی که رشد تولید ناخالص داخلی منفی نیست شما در رکود به سر نمی‌برید.
نیلی در ادامه با پذیرش نسبی وجود رکود(!) افزود: البته ممکن است بگویید یک فعالیت یا چند فعالیت خاص در شرایط خوبی نیستند. مثلاً صنعت سیمان با مازاد ظرفیت قابل توجهی مواجه است در این صنعت بسیار بیش از نیاز کشور سرمایه‌گذاری شده آیا عنوان مشکل این صنعت اضافه سرمایه­‌گذاری است یا رکود؟
مشاور رئیس‌جمهور که حاضر به پذیرش وضعیت اسف‌بار تولیدکنندگان نشد، نگرانی دولتمردان از شرایط اقتصادی صنایع را هم رد کرد و در واکنش به نامه هشدار‌آمیز 4 وزیر دولت به رئیس‌جمهور در خصوص رکود تأکید کرد: در خصوص آن نامه نیز از همان 4 وزیر سوال کنید(!)
اقتصاد ما
خیلی سرحال نیست
نیلی در ادامه با اذعان به وضعیت نامناسب اقتصاد کشور خاطرنشان کرد: من ادعا نمی‌کنم که اقتصاد ما خیلی سر حال است بلکه می‌گویم رکود تعریف دارد، ما الان مصداق تعریف رکود نیستیم.
این استاد دانشگاه که از نمایندگان جریان نئوکلاسیک در دانشکده‌های اقتصاد کشور محسوب می‌شود، همچون گذشته با پیش کشیدن تحلیل‌های به اصطلاح علمی – که بسیاری از آن تحلیل‌ها با واقعیت‌های اقتصادی کشور همخوانی ندارد- باز هم وجود رکود را انکار کرد و گفت: اینکه گفته می‌شود رکود بیداد می‌کند و بزرگترین رکود وجود دارد، «بر اساس مبانی علمی» حرف درستی نیست.
نیلی افزود: رشد اقتصاد ما از بهار 93 مثبت شد. فصل چهارم آن سال نیز رشد مثبت شد اما کمتر از فصول گذشته بود. اینکه چرا کاهش پیدا کرد بدین خاطر بود که قیمت نفت به شدت کاهش پیدا کرد.
وی تصریح کرد: یک زمانی می‌گوییم اقتصاد در رکود است اما یک زمانی می‌گوییم بخشی از اقتصاد در رکود است، الان رشد تولید ناخالص داخلی‌ ما مسلماً منفی نیست.
نیلی با چشم بستن بر رکود در بخش مسکن و بدعهدی‌های دولت در تحویل مسکن مهر و شکست پروژه‌های دولت یازدهم همچون مسکن اجتماعی و وام خرید مسکن، افزود: در مورد مسکن هم علائمی مشاهده می‌شود از اینکه هم تعداد معاملات زیاد شده و هم اینکه مقدار تسهیلاتی که بانک مسکن ظرف یک‌سال گذشته پرداخت کرده، افزایش قابل توجهی داشته است. بنابراین نام شرایطی که الان ما با آن مواجهیم را دیگر نمی‌توان شرایط رکود گذاشت اما این به این معنی هم نیست که نگران افزایش تولید نباشیم.
بسته اول خروج از رکود کاملا موفق بود!
مشاور رئیس‌جمهور از بسته‌های خروج از رکود نیز دفاع کرد و گفت: بسته اول برای سال 93-94 تهیه شده بود و اینکه این بسته تا آخر سال 94 چارچوب سیاست­‌های اقتصادی دولت باشد و کاملاً هم موفق بود. نتیجه این شد که در سال 93 رشد ما مثبت شد، تورم ما کاهش پیدا کرد و همان خروج غیر تورمی از رکود اتفاق افتاد. یعنی تورم کم شد و رشد هم مثبت شد.
گفتنی است ادعای مشاور رئیس‌جمهور در رابطه با وضعیت اقتصادی کشور در شرایطی صورت می‌گیرد که در ماه‌های گذشته تعداد بسیار زیادی از کارخانه‌های کشور در اثر رکود اقتصادی ورشکست شده یا به مرز تعطیلی رسیده اند. در این میان اسامی برخی کارخانجات ملی همچون ارج که چند دهه در کشور تولید می‌کردند و نام‌هایی آشنا برای مردم محسوب می‌شدند هم به چشم می‌خورد که سرانجام مجبور به تعطیلی خطوط تولید و اخراج کارگران خود شدند.
همچنین باید از مشاور رئیس‌جمهور پرسید این همه وزیران و مدیران اقتصادی دولت و علاوه بر آن نمایندگان مجلس و فعالان اقتصادی که از وضعیت صنایع و تولید اظهار نگرانی می‌کنند بر چه اساسی به اظهار نظر می‌پردازند. از نامه چهار وزیر که بگذریم، وزیر صنعت هم در مجلس عنوان کرد که وضعیت صنعت فاجعه‌بار است و بسیاری اظهارات مشابه که از سوی مدیران دولت یازدهم مطرح شد.
تکرار فاجعه
این اقتصاددان نئوکلاسیک که اوضاع اقتصادی کشور را به جای مشاهده واقعیت‌های بازار تولید، در میان نمودارها و اعداد و ارقام به ظاهر علمی خود جست‌وجو می‌کند، یک بار نیز دیگر در دوران سازندگی در کنار همفکران خود بر جریان‌های فکری اقتصادی حاکم بر دولت اثر می‌گذاشت که نتیجه سیاستگذاری‌های آن دوران تورم نزدیک 50 درصد و له شدن کارگران زیر چرخ‌های توسعه‌طلبی دولت کارگزاران بود.
اما این بار به روشی دیگر مردم در منگنه قرار گرفته‌اند به طوری که با تأکید افراطی دولت بر کنترل تورم، رکودی سنگین بر اقتصاد حاکم گردیده که بر اساس برخی آمارها 60 درصد صنایع را فراگرفته است و البته مشاور رئیس‌جمهور حاضر نیست آن را بپذیرد.
نگرانی اصلی در این رابطه این است که چه کسانی اطراف رئیس‌جمهور را گرفته‌اند و به ایشان مشاوره می‌دهند. وقتی مشاوران روحانی واقعیات بدیهی اقتصاد کشور را به بهانه اعداد و ارقامی که خود جای سوال دارند انکار می‌کنند، چه سرانجامی جز رکود و ورشکستگی و تعطیلی برای تولید کشور می‌توان متصور بود؟