kayhan.ir

کد خبر: ۸۲۰۸۸
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۱

رسانه‌های مکتوب و فضای مجازی(یادداشت خبرنگار)



امروزه در عصری که عنوان ارتباطات را یدک می‌کشد نقش اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی بیش از گذشته مورد توجه قرار دارد و با ظهور پدیده‌ای بنام فضای مجازی سرعت انتشار اخبار بطور چشمگیری افزایش یافته اگرچه هر کدام از این رسانه‌ها جایگاه خود را دارند و دارای ویژگی‌های منحصری هستند اما آنچه مسلم است رسانه‌های مکتوب به جهت سندیت و ماندگاری علاقه‌مندان خود را از دست نداده و همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند، البته نباید منکر شویم که مخاطبان رسانه‌های مکتوب نسبت به سال‌های گذشته به صورت چشمگیری کاهش یافته اما باز هم از اهمیت خاصی برخوردارند و شاید در آینده‌ای نه چندان دور شاهد اقبال مجدد مردم به رسانه‌های مکتوب باشیم.
اما اگر بخواهیم دلیل اصلی کاهش رغبت مردم ایران به رسانه‌های مکتوب را واکاوی کنیم در وهله نخست خستگی مردم از شعار و وعده‌های بدون عمل مسئولان است. سیاست‌زدگی برخی مطبوعات مخاطبانش را ناخودآگاه به سمت فضای مجازی سوق داده که حتی خود قادر هستند بنویسند و اظهارنظر کنند. اما آنچه مسلم است نگاه نادرست دولت‌ها و کانون‌های قدرت به رسانه‌ها نیز می‌تواند دلیلی دیگر بر این اتفاق باشد.
بی‌تردید دولت برای خروج از زیر بار فشارها و انتقادات و بیان عملکردها و ارتباط با مردم نیازمند رسانه است و در این میان بعضاً رسانه‌های دولتی را کافی ندانسته و سعی می‌کند از ظرفیت همه رسانه‌ها بهره‌مند شود. برخی رسانه‌ها به جهت انتقادات از لطف دولت و حتی حقوق قانونی خود محروم و برخی نیز ضمن بی توجهی به قانون و اخلاق حرفه‌ای خود را نمک‌گیر این لطف کرده و حتی حاضرند از بیان واقعیات پرهیز کرده و اطلاعات غلطی را به جامعه تزریق کنند و همین موجبات بی‌اعتمادی مردم به رسانه‌ها را فراهم می‌کند. بی‌گمان مراجعه به لیست پرداخت یارانه مطبوعات در سال گذشته تا حدود زیادی به روشنگری‌ها کمک خواهد کرد و... در نهایت این بده و بستان‌های نامتعارف بین رسانه‌ها و کانون‌های قدرت زمینه بروز فساد را فراهم می‌سازد که به نظر می‌رسد تنها راه حل رفع این مشکل نظارت هیئت امنایی برای توزیع عادلانه یارانه به نشریات باشد.
اما از سطح کلان کشور که بگذریم رسانه‌های استان لرستان و شهرستان الیگودرز این روزها حال خوشی ندارند و با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند و حتی برخی از آنها از داشتن محلی مناسب محروم هستند و برخی تعطیل و یا واگذار و یا به دو هفته‌نامه و ماهنامه تغییر دوره انتشار داده‌اند.
همزمان با روز خبرنگار در رابطه با نقش اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در جامعه و رسالت خبرنگاران سخن بسیار گفته شده است و در مقابل هم خبرنگاران سال‌هاست که به همین مناسبت درد دل‌هایشان را با چاشنی مطالباتی نظیر معیشت و بیمه و نبود انسجام به واسطه تشکیل خانه خبرنگاران و عدم همکاری و همراهی مسئولان و... بیان داشته‌اند و حال تا چه میزان این مطالبات رنگ و بوی تحقق به خود گرفته است قضاوت را به مسئولان می‌سپاریم و بیان چند‌باره آنها تکرار مکررات است، اما معضلی که بیش از هر مطالبه‌ای حائز اهمیت می‌باشد عدم درک درست برخی مسئولان از وظیفه اصلی رسانه‌هاست.
اینک عدم تحقق تمام مطالبات خبرنگاران و رسانه‌ها را پیش‌کش کرده و از مسئولان درخواست می‌کنیم، اول؛ آستانه تحمل خود را در مقابل نقدها افزایش دهند، و حداقل برای یک بارهم که شده قانون مطبوعات را مطالعه کنند.
برای خبرنگاران و رسانه‌های متعهد در انجام رسالت تنها مثلث قانون، اخلاق و انصاف ملاک است و نقد و نقادی منصفانه باعث رشد و پویایی و بالندگی جامعه خواهد شد.
رفتار درست و عاقلانه با منتقدان ریشه در دین مبین اسلام دارد، حضرت رسول اکرم می‌فرمایند: آن که عیب تو را به تو می‌نمایاند دوست توست و آنکس که عیب تو را پنهان می‌نماید بدترین دشمن تو به شمار می‌رود.
عباس شاه‌علی- خبرنگار الیگودرز