اعتیاد خاموش به موادمخدر با مصرف قلیان
شیوهای جدید برای کشاندن جوانان به سوی اعتیاد
مصرف توتون، تنباکو وسیگار به معضلی جدی در جامعه ایرانی تبدیل شده است. سوژه مجاز یا غیرمجاز بودن قلیان سراها از مدتها پیش با چنان کش و قوسهایی همراه شد که گویی دیگر حساسیت و جذابیت خبری خود را نیز از دست داده است.
یک روز خبر از جمع آوری آن به گوش میرسید، روز دیگر فلان مقام مسئول در اظهارات یا مرقوم کردن نامهای عنوان میکرد توزیع قلیان غیرقانونی نیست، یک روز طرح جمع آوری آن به اجرا در میآمد و روز دیگر آبها از آسیاب میافتد و مجددا در گوشه و کنار شهر تنباکوهایی با اسانسهای متعدد و مختلف سِرو میشد، اسانسهایی که اخیرا اخباری مبنی بر آغشته بودن آن به مشتقاتی از مواد مخدر، محرک وروان گردان در لابه لای سطور رسانهها و فضای مجازی منتشر میشود.
ظاهرا این شیوه خانمانسوز راهکاری جدید است برای پایبند کردن سرمایههای این مرز و بوم به قهوه خانهها، محافلی که در آن جوانان گرد هم میآیند تا کامی از این شلنگ مرگ آور متصل به تُنگ شیشهای بگیرند و دَمی خوش باشند، غافل از اینکه این دم و بازدمها حامل معجونی از سموم و مخدراتی گوناگون است که تاریخ انقضای قلب آنها را کوتاهتر میسازد و نکته تاسف آور اینکه خبرهای رسمی نیز صحت آغشته بودن تنباکوها به موادمخدر را تایید میکند.
مسمومیت ناشی از استعمال قلیان یا مواد مخدر؟
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، چندی پیش در رسانهها اظهاراتی به نقل از خسرو صادق نیت، رئیس مرکز محیط و کار وزارت بهداشت به چاپ رسید که در آن به استعمال دوزهایی بالا از شیشه، ترکیبات آمفتامین و... در توتون قلیانها و به تبع آن مسمومیت مصرف کنندگان گزارش شده بود.
حسین رستگار، مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت نیز با تایید آغشته بودن برخی قلیانها به موادمخدر، اذعان داشت: نمونه بررسی شده از توتون و تنباکوهایی که در قهوه خانهها و سفره خانههای سنتی عرضه میشود، نشان میدهد که در این قلیانها ماده cthc وجود دارد.
این ماده به عنوان موادمخدر صنعتی شناخته میشود که استعمال و مصرف آن حامل عوارض و تبعات جبرانناپذیری است.
بنزن موجود در توتونهای قلیان، از دیگر ترکیبات شیمیایی مخربی است که بر اساس تحقیقات انجام شده، سیستم اعصاب مرکزی را به شدت تحت تاثیر قرار داده و آن را با نارسایی و آسیبهایی جدی مواجه میسازد.
چند هفته پیش، علی اکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت نیز با صراحت اعلام کرد: سوداگران مرگ به تنباکوی قلیانها، حشیش و گراس اضافه میکنند و آب تنگ قلیان را نیز با الکل مخلوط میسازند، بنابراین جریانی در کشور وجود دارد که جوانان این مرز و بوم را به سمت اعتیاد به مواد صنعتی و شیمیایی هدایت میکند.
اضافهکردنموادمخدر
به تنباکو در قهوهخانهها
حسن آذریپور، عضو کمیته کشوری کنترل مصرف دخانیات وزارتبهداشتنیزعنوان کرد:آغشتهسازی تنباکوها به موادمخدر و روانگردان در قهوهخانهها انجام میشود.
به واقع آنچنان که این مقام مسئول اظهار داشته، این عمل ناجوانمردانه در برخی از مراکز توزیع قلیان محقق میشود.
البته مسعود زاهدیان، رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر اذعان کرد: پیش از این نیز گزارشاتی مبنی بر آغشتهسازی توتونهای قلیان به موادمخدر واصل شده که برخوردهای مقتضی با آن صورت گرفته، اما در نمونهبرداریهایی که تاکنون انجام شده موردی از وجود موادمخدر در تنباکوهای بسته بندی شده مشاهده نشده است.
البته آنچنان که این مقام مسئول عنوان کرده این بدان معنا نیست که تمامی تنباکوهای بستهبندی شده پاک و عاری از موادمخدر هستند زیرا عملا تمامی تنباکوهای بسته بندی شده مورد آزمایش و نمونهبرداری قرار نگرفته که بتوان با قاطعیت چنین ادعایی را مطرح کرد، اما میتوان گفت حداقل در نمونهبرداریهایی که بر برخی توتونهای بسته بندی شده انجام شده، موردی از موادمخدر گزارش نشده است.
با قرار دادن اظهارات آذریپور و زاهدیان در کنار یکدیگر به این جمع بندی میرسیم که برخی از قهوهخانهها ، فضای کسب و کار خود را به محفل و محلی برای عرضه موادمخدر در پوشش قلیان مبدل ساخته اند، البته در این میان برخی از جوانان و نوجوانان از روی ناآگاهی مبادرت به استعمال چنین قلیانهایی میکنند که به واقع هیچ اطلاعی از پشت پرده شوم این واقعه تلخ ندارند و البته هستند افرادی که با علم به موضوع و اساسا با هدف استعمال موادمخدر در ظاهر و پوشش قلیان، در چنین مراکز و به اصطلاح قلیان سراهایی حضور پیدا میکنند.
آغشتهسازی مواد روانگردان به توتونهای قلیان پیچیده نیست
رئیس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص ترکیب موادمخدر با تنباکوهای قلیان عنوان داشت: فرآیند ترکیب و آغشتهسازی مواد روانگردان و آمفتامینها به تنباکوهای قلیان چندان پیچیده، سخت و دشوار نیست.
غلامرضا حیدری میگوید:این عمل با کوبیدن مواد روانگردان و سپس ترکیب کردن آن با توتون قلیانها انجام میشود.
دستگاههای امنیتی، انتظامی با قاطعیت ورود کنند
به نظر میرسد، اوصاف و اخبار مورد اشاره فوق، آنچنان خطرناک و هولناک است که برخورد قاطعانه و جدی با آن ضرورتی است که باید به عنوان یک طرح جدی امنیتی، اجتماعی و انتظامی فراگیر در دستور کار قرار گیرد.
البته آنچه که در گزارشات منتشره در خصوص آغشتهسازی تنباکوها به موادمخدر عنوان شدنیز در سایه برخوردهای انتظامی دستگاههای ذیربط با چنین محافل و مراکزی عیان شده و به تعبیری دستگاههای امنیتی و انتظامی به این مخاطره و معضل جدی ناآگاه و بیاطلاع نیستند که گواه صدق این ادعا، برخوردهایی است که بنابر اظهارات رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر از سوی دستگاههای انتظامی با چنین مراکزی اعمال شده است.
اما با این وجود میطلبد، دستگاههای نظارتی و انتظامی بصورتی فراگیر و جدی تر، مقابله با چنین مراکز و محافلی را در دستور کار قرار دهند و قاعدتا در چنین شرایطی محدودیت فعالیت چنین اصنافی، از راهکارهای سازندهای به نظر میرسد که باید نسبت به آن اقدام شود.
البته صرفا با برخوردهای قهری نمیتوان به توفیق چندانی در اینخصوص دست یافت، زیرا احتمال زیرزمینی شدن مصرف قلیان را تشدید میکند.اما عرضه و مصرف موادمخدر در قالب و پوشش قلیان در برخی از مراکز توزیعکننده قلیان نیز امری نیست که بتوان با اغماض با آن برخورد کرد و حتی وجود تعداد اندک چنین مراکز و محافلی مخاطره آفرین و چالش برانگیز به نظر میرسد.
لازم به ذکر است نباید از نظر دور داشت که نمیتوان سوداگری ناجوانمردانه عده اندکی از فعالان عرصه توزیع قلیان و تنباکو را به تمامی فعالان این حوزه تعمیم داداما میطلبد در چنین شرایطی برخورد فراگیر و قاطع با چنین مراکزی در دستور کار قرار گیرد، زیرا در مقام عمل نمیتوان یک مامور و یا ناظر را در تک تک مراکز عرضه و توزیع قلیان گماشت تا از چنین اقدامات مخربی پیشگیری شود.و سخن آخر اینکه عاری بودن تنباکوها از موادمخدر نیز به معنای بیضرر بودن آن نخواهد بود و به واقع مقایسه تنباکوهای عاری از موادمخدر با آنهایی که به این مواد آغشته شدهاند مصداق عبارت بدتر و خیلی بدتر است که باید برای کنترل و مهار مصرف هر دو مورد چاره اندیشی لازم لحاظ شود.