دولت در آخرین ماه سال هم نرخ رشد اقتصادی را اعلام نکرد!
سرویس اقتصادی-
علیرغم تاکیدات دولت بر اعلام به موقع آمارها، اما با وجود گذشت بیش از 11 ماه از سال جاری، نرخ رشد اقتصادی بهعنوان یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی هنوز اعلام نشده و برخی کارشناسان علت عدم انتشار نرخ رشد را پایین یا منفی بودن این نرخ عنوان کردهاند.
در حالی که یکی از مهمترین انتقادات دولت فعلی نسبت به دولت پیشین تاخیر در ارائه آمارهای اقتصادی کشور بود اما آمار رشد اقتصادی سال جاری که یکی از مهمترین شاخصهای اقتصاد کشور است، تاکنون از سوی دولتیها اعلام نشده است.
به عقیده برخی کارشناسان رشد اقتصادی سال جاری منفی یا بسیار پایین بوده و علت اعلام نشدن آن از سوی دولتیها همین موضوع است. چنانچه پیشتر احمد توکلی در این باره گفته بود: دولت نرخ رشد اقتصادی را اعلام نمیکند و نمیخواهد پیش مردم شرمنده شود.
الیاس نادران، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به منفی بودن رشد اقتصادی سال جاری گفته بود: اکنون رشد اقتصادی منفی است اما دولت جرات نمیکند نرخ رشد منفی اقتصاد را اعلام کند، 3 دوره است که دولت از ارائه آمارها طفره میرود.
این در حالی است که دولت وعده رشد 3 درصدی برای سال جاری داده بود، اما هماکنون چنانچه مشخص شده است، سکوت مسئولین و اظهارات کارشناسان نشان میدهد نه تنها این وعده محقق نشده است بلکه حتی معلوم نیست رشد اقتصادی سال جاری مثبت باشد...
چنانچه صندوق بینالمللی پول نیز رشد اقتصادی ایران در پایان سال 94 را منفی اعلام کرده بود.
وضعیت نابهسامان بازارهای داخلی و رکود حاکم بر آنها نیز از جمله مؤیدات دیگری هستند که احتمال این گزاره که دولت به دلیل فشارهای روانی ناشی از پایین بودن رشد اقتصادی از دادن این آمارها پرهیز خواهد کرد را پررنگ میکند.
بهعنوان نمونه مسعود خوانساری، رئيس اتاق تهران در خصوص رشد صنعتی کشور گفته بود: با توجه به رشد منفی 25 درصدی صنعت کشور برای سومین فصل متوالی، انتظار داریم این رشد در زمستان هم منفی باشد.
روز گذشته نیز رئيس کل بانک مرکزی در حاشیه مراسم رونمایی از مدل مفهومی ریلگذاری بانکها برای ایفای نقش در اقتصاد مقاومتی، در پاسخ به این سؤال که چرا بانک مرکزی هنوز رشد اقتصادی 6 ماهه امسال را اعلام نکرده است، گفت: به دلیل ابهاماتی که وجود داشت نرخ رشد اعلام نشد.
سیف همچنین از در حال محاسبه بودن نرخ رشد اقتصادی خبر داد. وزیر اقتصاد نیز از اعلام کردن نرخ رشد شانه خالی کرد و گفت: مرجع نرخ رشد اقتصادی، وزارت اقتصاد نیست بلکه مرکز آمار و بانک مرکزی است. البته مرکز آمار نرخ رشد 3 ماهه و 6 ماهه را مثبت اعلام کرده ولی به دلیل کاهش قیمت نفت این نرخ کمتر از سال گذشته است.
این در حالی است که چون احتمال میرود رشد 6 ماهه دوم سال جاری کمتر بشود، لذا رشد پایین و لغزنده 6 ماهه نخست را نمیتوان به منزله مثبت بودن رشد اقتصادی سال 94 تلقی کرد. چنانچه مرکز پژوهشهای مجلس در آبان ماه، رشد اقتصادی سال 94 را منفی 0/7درصد پیشبینی کرد و جالبتر آنکه مدتی بعد با انتقاد از سانسور آماری بانک مرکزی درباره رشد اقتصادی، رشد این نرخ را در سال جاری منفی 2 درصد برآورد کرده و در بهترین حالت (تحقق وعدههای دولت مبنی بر برداشته شدن تحریمها) اعلام کرده است رشد اقتصادی سال 94 باز هم منفی و معادل منفی 1/2 درصد خواهد بود که نه تنها با وعده رشد 3 درصدی دولت برای سال 94 اختلاف زیادی دارد، بلکه باز هم تقویتکننده این گمان است که دولت برای فرار از فشار روانی حاصل از منفی بودن رشد اقتصادی، آن را مسکوت گذاشته است.