چرخهای اقتصاد نچرخید اضافه کاری 264هزار کارگر قطع شد
چرخ اقتصاد ایران در دو سال اخیر با وجود وعدههای دولت روحانی نچرخید.
در این دوسال که اقتصاد ایران درگیر رکود بود و بسیاری از فعالیتها متوقف شد دولت عمده تلاش خود را فقط صرف مهار تورم کرد و به عقیده کارشناسان، برای افت فعالیت بنگاهها و بخش تولید کاری نکرد و یا نتوانست برای جلوگیری از رکود شدید اقتصادی، چارهای بیاندیشد.
به گزارش مهر،حالا اثر این رکود در بازار کار هم نمود پیدا کرده و قابل مشاهده است به نحوی که این بازار نتوانسته در دو سال گذشته با وجود وعدههای دولت به وضعیت مناسبی به لحاظ ایجاد فرصتهای جدید شغلی برسد و کماکان بحران بیکاری جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی برقرار است.
کارفرمایان میگویند وقتی نتوانیم تولید با قیمت مناسب داشته باشیم و محصولاتمان در انبارها باشد، چگونه باید نیروی کار جذب کنیم؟ بسیاری از کارفرمایان معتقدند واحدهای خُرد و کوچک تولیدی کشور در شرایط رکودی امکان فروش محصولات و درآمدزایی خود را از دست داده و یکی پس از دیگری از گردونه فعالیت خارج میشوند.
جدیدترین گزارش رسمی مرکز آمار ایران از وضعیت انجام اضافه کاری در بازار کار ایران و افرادی که بیشتر از ۴۹ ساعت در هفته کار میکنند نشان میدهد با وجود افزایش ۶۳۵ هزارنفری تعداد شاغلان کشور در فاصله پاییز ۹۳ تا ۹۴، اما از تعداد افرادی که اضافه کاری میکنند ۲۶۴ هزارنفر کم شده که نشاندهنده بینیاز شدن بخشی از بازارکار کار از کسب درآمد نیست بلکه به دلیل تشدید سایه رکود بر سر بنگاهها و در نتیجه تلاش برای تنظیم هزینهها با درآمد متوسط واحدهای تولیدی کشور است که یک راهکار آن حذف اضافه کاریها است.
در واقع برخی واحدها ترجیح دادهاند با حذف اضافه کاریها از خطر ورشکستگی واحد و ریزش نیروی کار جلوگیری کنند. بعید به نظر میرسد کارفرمایی بخواهد به قیمت کاهش درآمد و فروش خود با اضافه کاری نیروها و در نتیجه افزایش تولید بنگاه، جلوی کسب درآمد بیشتر افراد را بگیرد و این نوع نگاه در فضای کسب و کار بسیار بدبینانه و غیرمنطقی به نظر میرسد.
بنابراین همانگونه که خروجی رشد اقتصادی و سرمایه گذاریهای جدید در عرصه اقتصادی کشور در بهبود شرایط کار و افزایش اشتغال خود را نشان میدهد، رکود و افت فعالیتهای اقتصادی نیز به صورت ریزش نیروی کار، بیکاری، تعطیلی و ورشکستگی واحدهای تولیدی و... خود را نشان میدهد. قطع اضافه کاریها نیز احتمالا تلاشی است از سوی برخی واحدهای تولیدی کشور برای ادامه حیات و جلوگیری از مرگ زودرس.
در پاییز سال ۹۳ از مجموع ۲۱میلیون و ۴۱۱ هزار نفر شاغل در بازار کار ایران، 38/2 درصد معادل ۸ میلیون و ۱۷۹ هزارنفر در هفته بیش از ۴۹ ساعت کار میکردند که به معنای انجام اضافه کاری است. این تعداد در پاییز سال جاری با وجود افزایش ۶۳۵ هزارنفری تعداد شاغلان به 35/9 درصد کل شاغلان معادل ۷میلیون و ۹۱۴ هزارنفر کاهش یافته که نشاندهنده قطع اضافهکاری برای ۲۶۴ هزارنفر است.
آمارها نشان میدهد در فاصله یکسال پاییز ۹۳ تا ۹۴، با وجود تلاشهای دولت برای ایجاد رونق در اقتصاد و تحریک برخی بازارها از طریق ارائه تسهیلات، رکود همچنان از بازار کار کشور قربانی میگیرد و از سوی دیگر، پرداخت تسهیلات به خودروسازان و وعده آن به تولیدکنندگان لوازم خانگی ایرانی و همچنین افزایش وام خرید مسکن نیز کارساز نبوده است و به نظر میرسد سکته اقتصادی نیازمند شوکهای جدی تری باشد و سیاستهای تبلیغاتی گذرا و ضربتی کارساز نیست.